Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Flaskhalsavgifter gör svenska folket fattigt och Svenska Kraftnät rikt

 1. J
  Medlem · Stockholm · 542 inlägg

  JockeHX

  Medlem
  Jag behöver skriva av mig om detta ämne då jag vill dra mig ur allt vad heter elpriser osv och njuta av den sista solen i sommaren innan vintern kommer.

  Framförallt eftersom det dyker upp ekonomer och ledare i tidningar som säger att alla politiker behöver mana till lugn och inte stödja svenska folket i denna elkris för att det skulle driva inflation.

  Första det sanna faktumet: Flaskhalsavgifterna, eller kapacitetsavgifterna, gör alla hushåll och företag fattiga i elområde 3 och 4. De läggs på hög hos Svenska Kraftnät som inte kan spendera dem.

  Hur fungerar de praktiskt? Svenska Handelskammaren har ett dokument som beskriver det väl med en tydlig bild och allt på sida 8 i denna länk:

  https://handelskammaren.com/wp-cont...raftnats-planering-av-kapacitetsintankter.pdf

  Vi tar ett exempel, alla priser nedan är EXKL moms och skatt osv.

  SE2 kommer idag ha priset 49,96 öre kl 19.
  SE3 kommer det samma tid kosta 749,44 öre.

  En elproducent i SE2 får betalt för 49,96 öre. Den el som exporteras från SE2 till SE3 tar Svenska Kraftnät hela mellanskillnaden.

  Dvs, Svenska Kraftnät tar i vårt exempel 749,44 - 49,96 = 699,48 öre.

  7 kr hamnar rakt in på Svenska Kraftnäts konto. Per kWh.

  Ursprungsidén för flaskhalsavgifterna är att de ska finansiera utbyggnad av vårt stamnät, men när prisskillnaden var 1-2 öre och inte 7kr, var det tillräckligt med pengar för att Svenska Kraftnät ens skulle hinna göra av med det.

  Grafiken på Svenska Kraftnät talar tydligt, 2011 när flaskhalsavgifterna infördes översteg man aldrig 2,5 miljarder per år i flaskhalsavgifter förrän nuvarande kris sattes igång 2020.

  https://www.svk.se/press-och-nyhete...der-bakom-rekordhoga-kapacitetsavgifter-2021/

  Under 2021 drog man in 21 miljarder i flaskhalsavgifter, och 2022 beräknar man dra in 100 miljarder till nyår.

  Att Svenska Kraftnät skulle betala tillbaka dessa pengar till SE3 och SE4 skulle skapa inflation, är så bakvänt att jag inte vet var jag ska ta vägen. Om något så kommer det skapa massarbetslöshet för att alla företagen i söder kommer antingen konkursa eller behöva höja sina priser pga den bisarra elkostnaden.

  Även om flaskhalsavgifterna skulle delas tillbaka kommer vi fortfarande ha höga priser, det är ofrånkomligt i vinter och kommande vintrar. Men många behöver inte fördrivas från sina hem åtminstone, och företag kan kanske fortfarande finnas kvar.
   
 2. D
  Medlem · E · 23 852 inlägg
  Man kan inte subventionera sig ur en bristsituation. Om man återför pengarna till konsumenterna då kommer efterfrågan att stimuleras och elpriset stiger ännu mer. Det om man tittar isolerat på elen.

  Tittar man på inflationsproblemet, så är det mycket riktigt så att subventioner driver på inflationen. För att dämpa inflationen måste man snarare begränsa tillgången till kapital. Tex med högre ränta, kompenserar man med subventioner blir problemet större och räntan måste drivas upp ännu mer för att hålla inflationen på en rimlig nivå.

  Så jag håller med experterna om att politikerna måste vara försiktiga med subventioner.
   
 3. J
  Medlem · Stockholm · 542 inlägg

  JockeHX

  Medlem
  Att återföra flaskhalsavgifterna till konsumenterna så att de ligger på de nivåer de gjorde innan för att Svenska Kraftnät skulle kunna uppfylla sitt uppdrag är inte en subvention.

  Att fortsätta ta flaskhalsavgifterna i den takt som SvK gör kommer driva inflation å det grövsta.
   
 4. D
  Medlem · E · 23 852 inlägg
  Jo, det är det. Kapacitetsavgifterna tas ut för att begränsa överföringen till den nivå ledningarna klarar. Dvs, för att höja priset till en nivå där tillgång och efterfrågan möts. Om man sedan lämnar tillbaka pengarna så försvinner ju effekten och priset måste stiga ytterligare.

  Det går inte att subventionera bort en brist.
   
 5. C
  Medlem · 298 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Du tänker väldigt bakvänt. Om någon ska ha de pengarna så är det producenterna i SE1 och SE2. Aldrig konsumenterna i SE3/SE4.

  Det är väl ändå den som tvingas sälja till underpris som ska få tillbaks pengar?
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · Stockholm · 542 inlägg

  JockeHX

  Medlem
  Låt oss alla tacka för att du inte sitter i en makthavande position…
   
 7. M
  Medlem · Skåne · 1 787 inlägg
  Du brukar ju hävda ett det inte finns någon brist, hur skall du ha det?

  Alla är tämligen ense om att de höga elpriserna driver inflationen, om de då går ner (med återbäring eller "subvention") skulle det öka inflationen ännu mer?
   
  • Laddar…
 8. D
  Medlem · E · 23 852 inlägg
  Vi har ingen Svensk brist. Men elnätet är större än så. I Centraleuropa finns en brist på grund av minskade gasleveranser och nedläggning av kol och kärnkraft.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Stockholm · 542 inlägg

  JockeHX

  Medlem
  Nej det stämmer inte. Kapacitetsavgifterna är en konstruktion för att ge incitament till att bygga ut kapacitet mellan elområdena så att de suddas ut och att det till slut inte uppstår en skillnad.

  Det är inte en konstruktion för att begränsa överföring. Ledningarna har ett max i hur mycket de kan föra över och det överskrids inte pga att avgifterna är för höga.
   
 10. O
  Medlem · 1 570 inlägg
  Stängs elen av på kontinenten? Om inte så finns det ingen brist där heller;)
   
 11. D
  Medlem · E · 23 852 inlägg
  Ta det där en gång till. Jag hänger inte med på ditt resonemang.
   
  • Laddar…
 12. C
  Medlem · 298 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Det är tråkigt att du inte gillade mitt svar men det finns inget egentligt skäl (mer än valfläsk då) att kapacitetsavgifterna ska betalas till någon annan än de som faktiskt producerar energin som används i söder om de nu inte ska användas till elnätet som tänkt. Finansiering av ett nytt kärnkraftverk hade varit en lämplig användning av överskottet.

  Varför ska ytterligare konsumption i SE3/SE4 uppmuntras då ni där under lång tid arbetat för att motarbeta alla typer av energiproduktion. Givetvis kommer kapacitetsavgiftens utforming att ändras och politikerna kommer att se till att SE1 och SE2 snart har samma höga priser som resten av landet genom att bygga ytterligare några anslutningar till kontinenten.

  Men när Göteborg, Malmö och Skövde lägger enorma pengar på att locka till sig ytterligare batterifabriker och serverhallar i nuvarande situation så passar jag på känna lite skadeglädje för tillfället. Som man röstar får man frysa...
   
 13. O
  Medlem · 1 570 inlägg
  Är det el brist på kontinenten?
   
 14. D
  Medlem · E · 23 852 inlägg
  Det finns ju så mycket dom det konsumeras. Men det är ju en låg tillgång som drivit upp priset.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem · Stockholm · 542 inlägg

  JockeHX

  Medlem
  Måste säga att det var väldigt oväntat att få som svar att elproducenterna i norr borde bli superrika medans hushåll och företag i SE3 och SE4 blir fattiga. Well played...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.