Byggahus.se

Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

 1. N
  Medlem · 135 inlägg

  Nussen

  Medlem
  En firma har slipat och lackat mitt parkettgolv i vardagsrummet. Tre lager lack blev det, och resultatet snyggt. Dagen efter, (ca 20 timmar efteråt) började jag dock slipa de sedan tidigare bredspacklade väggarna. Det nylackade golvet täcktes helt av mycket slipdamm av medelgrovt spackel. Nu när jag damsugigt och våttorkat hela golvet är det plötsligt flammigt och inte alls blänkande längre!!? På vissa håll ser det rent av lite repigt ut.  :surprised:[Vad har hänt??!  Ska erkänna att jag är novis på området.

  Kan inte begripa hur pulveriserat slipdamm kunnat påverka det lackerade golvet? Det var ju fritt fram att beträda enligt golvsliparkillen. Hade jag för bråttom? Borde jag väntat längre med slipjobbet? Är det någon som har svaret på denna för mig fullständiga gåta?? :-[

  //Nussen
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 7 346 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

  Du borde ha väntat - lätt att vara efterklok förstås. Visserligen kan man 'lätt' gå på golvet men ngn veckas väntetid med fortsättningen av renoveringen skulle inte skadat. Avbryt jobbet och avvakta och lägg skydd över golvet innan du startar upp igen.

  Kolla med golvkillen vilken lack han använt. När du fixat färdigt väggar & tak rengör du golvet extremt noga och så kör du ett tunt lager lack över golvet igen. Tänk på att rummet då måste vara helt dammfritt. Jag förmodar att golvkillen använt vattenbaserad lack så det skadar inte att lägga på ytterligare skikt. De eventuella småreporna försvinner förhoppningsvis då och du får ett blankt ytskikt.

  Normalt sett fixar man golv efter att resten av rummet är färdigt ;)
   
 3. L
  Medlem · 46 inlägg

  Leoni

  Medlem

  Re: Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

  Vilken otur! Eftersom jag håller på med samma sak, helrenovering inkl golvlack, blir jag ju bekymrad.

  Hur lång tid måste man minst vänta innan man slänger på skyddspapp och börjar måla väggar? Vi ska lacka parketten i 2-3 lager. Naturligvis har vi bråttom med renoveringen, så jag vill inte vänta längre än nödvändigt. Rummet ska alltså inte möbleras på två veckor, utan det är själva pappen/tejpen som kan ställa till det..
   
 4. yonna
  Medlem · Österlen · 7 346 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

  Ganska onödigt att flytta in möblerna så snabbt även om golvet känns torrt och även om golvkillen säger ett dygn. Minsta lilla dragning/förflyttning av möbler ger mycket lätt märken. Vänta ett par dagar ialla fall med möblerna. Skyddspappen är mindre riskabel att lägga på - men tänk på att gärna lägga en skiva (oppanpå pappen) under eventuell stege.
   
 5. Hemmakatten
  Medlem · 12 095 inlägg

  Re: Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

  Detta gäller inte om man skall slipa om parkettgolv. Ska man lägga in nytt golv eller måla så gör man det sist.

  Men slipning av parkettgolv är en katastrof att göra efteråt. Har skrivit om detta tidigare, men det tål att upprepas. Vi slipade alla våra (många) parkettgolv efter det att väggarna var målade. Slipdammet yrde i hela huset och alla väggar och lister blev täckta av ett fint, fint damm. Vi var tvungna att tvätta/torka av väggarna två gånger för att bli av med dammet. En vägg blev vi dessutom tvungna att måla om.
   
 6. L
  Medlem · 46 inlägg

  Leoni

  Medlem

  Re: Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

  Ursäkta mitt tjat... :cool: Så jag kan lägga in skyddspapp efter 3-4 (?) dagar och gå i strumplästen på? Ska börja med att riva tapeter och slipa lister. Inget tungt alltså. Ingen risk att pappen fastnar i golvet?
   
 7. Linska
  Medlem · 1 217 inlägg

  Linska

  Medlem

  Re: Flammig parkett - nylackad - Hjälp!

  Detta gäller inte om man skall slipa om parkettgolv. Ska man lägga in nytt golv eller måla så gör man det sist.

  Men slipning av parkettgolv är en katastrof att göra efteråt. Har skrivit om detta tidigare, men det tål att upprepas. Vi slipade alla våra (många) parkettgolv efter det att väggarna var målade. Slipdammet yrde i hela huset och alla väggar och lister blev täckta av ett fint, fint damm. Vi var tvungna att tvätta/torka av väggarna två gånger för att bli av med dammet. En vägg blev vi dessutom tvungna att måla om.[/quote]
  Bara en liten undran. Slipade ni själv eller gjorde en golvfirma det?
  Blir lite fundersam eftersom jag just låtit slipa om en otroligt gammal och skadad parkett, och av det syntes i princip inte ett spår!? Jag en städmaja och perfektionist fick verligen LETA för att hitta ynka lite slipdamm på en liten snutt list (ca 10cm). Då gick jag ändå med fuktig trasa över alla väggar, fönsterbänkar, lister, eluttag, väggkontakter, golv mm. Måste ha haft en otrolig tur med golvsliparen, eller omvänt ..kanske du hade otur :-/
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.