Fjärrvärme inställningar?

169k läst  279 svar

 1. J
  Medlem Nivå 3
  Jag kanske tänker fel här, men nog har det betydelse om det är en fast strypning eller om reglering enbart sker med termostat. Min tanke är att en fast strypning ger en maxbegränsning som inte en termostat kan ge om du får en snabb avkylning i ett utrymme som tex ett garage. Energiförbrukningen för att värma utrymmet till önskad temperatur bör ju bli samma men max avgiven effekt begränsas istället.
   
 2. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Ja det är klart att det gör. Det är därför man har fasta strypningar; dvs för att ge en minimigräns för mottrycket, vilket gör att tillgänglig effekt delas mera lika mellan alla radiatorer även om ett av dem skulle kalla på maximalt med effekt och sitta flödesmässigt bra till.

  Men, därmed inte sagt att det spelar någon roll i det normala driftsfallet, där man inte har en stor skillnad i temperatur eller effektbehov. Om man däremot har det, exv. som i ditt garage (är inte många som har varmgarage på det viset längre) så får man ju strypa det om inte den totala effekten räcker till även för det driftfallet.
   
 3. J
  Medlem Nivå 3
  Det kändes bara som att det var så kategoriskt att termostaten alltid ska ta hand om alla driftsfall.

  Hur menar du förresten att användandet av garaget skiljer sig idag mot tidigare?

  Där jag bor kör granne A in och ut från garaget 4ggr per dag, granne B använder det som förråd.
   
 4. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Om det används som förråd så kommer termostaten att ställa in sig på en jämn effektåtgång, och systemet fungera utan tapp för andra radiatorer.

  Om du däremot kyler ut garaget helt och dessutom ställer in en potentiellt isig/blöt bil, så kommer effektbehovet att variera mer och termostatens reglering har då större chans att påverka resten av systemet negativt.

  Men, som sagt, varmgarage är lite av ett specialfall. Nu spelar det mindre roll när man har fjärrvärme, eftersom den kan reglera tillförd effekt så snabbt, och det finns effektreserver att ta av, så det kommer att fungera bättre än om man exv. har en värmepump.
   
 5. J
  Medlem Nivå 3
  Lyfter frågan igen. Hur menar du att användandet av garage skiljer sig idag mot tidigare?


  Jag tänker förövrigt att garageproblematiken är samma som du får om du öppnar en dörr eller fönster i närheten av en termostat. Även i det fallet tänker jag att ventilens injustering är viktig.
   
 6. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Man har inte varmgarage idag pss som på sjuttiotalet innan energikrisen. Det är för dyrt.


  Tja, det blir för det mesta inga större problem i praktiken, men om man upplever det problemet så skall man köpa en sådan här:

  [​IMG]
  Den har vädringsautomatik.
   
 7. A
  Medlem Nivå 6
  Om man ställer in termostaterna på 20 och han inte orkar hålla 20 är då kurvan alternativt lutningen fel? Jag ställde ner från kurva 8 och förskjutning +2 till kurva 8 och förskjutning 0 och då blev de för kallt uppe
   
 8. L
  Medlem · Nivå 10
  Ja antingen eller. Fungerade det tidigare ? Om du har termostater så finns inte mkt att spara med lutning etc. Dvs sätt tbx +2 om det fungerade då. Om du tror radiatorvattnet är för hett när det är kallare ute så kan du justera nedlutningen.
   
 9. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Precis. Om det är tillräcklig varmt vatten fram i tillräcklig mängd så reglerar termostaten temperaturen. Att du vill ha rätt flöde och temperatur har med att det minskar förluster, du får jämt varma radiatorer, du minskar risken för tjutande ventiler osv.

  Man brukar sikta på ett dT på 7C. Dvs skillnad temp till radiatorerna och från radiatorerna på ca 7C. Det är ett tecken på att systemet är rimligt inställt.
   
 10. A
  Medlem Nivå 6
  Fundering om termostaterna fungerar som de ska, kurva 0.8 förskjutning +2 och ett börvärde på 21.

  Alla termostater har högsta fasta läget inställt, de går att ställa 1 till 8 och alla står på 8. När jag nu ställer in 3 på termostaterna som motsvarar 20 så är vissa element väldigt värma, i vissa rum är uäinte inställd temp uppnådd men elementen är pissljummna i dessa rum, jag kan behöva vrida upp termostaterna till mellan 22 och 24 grader för å få samma värme på elementen dom jag har på vissa som är ställda på 20.

  Kan de va sån stor diff på dom här nyinstallerade termostaterna eller är det något annat som spökar?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: