Byggahus.se

Fjädrarna faller ur soffan - går den att rädda eller skall den skrotas?

 1. M
  Medlem · västra götaland · 31 inlägg

  minchione

  Medlem
  Jag har en divansoffa som ser ny ut, men på undersidan har fjädrarna börjat lossna. Fjädrarna lossnar eftersom plaststyckena som håller fast fjädrarna bryts av. Det finns två plaststycken för varje fjäder, och de plaststycken som ännu inte har lossnat är på väg att brytas av.

  Så fjädrarna är intakta och alla andra delar till soffan är som nya. Det enda problemet är att fjädrarna inte vill sitta på plats. Min fråga är därför: Går soffan att rädda eller är det dags att köpa en ny? Om den går att laga, hur görs det smidigast?
   
  Redigerat 7 jul 2017 13:24
  • Laddar…
 2. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 784 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Reklamera soffan eller be leverantören att skicka nya plastinfästningar, så att du kan göra det själv.
  Eller be en möbelmakare att fixa det
   
 3. M
  Medlem · västra götaland · 31 inlägg

  minchione

  Medlem
  Försökte reklamera,, men det visade sig att företaget som sålde mig soffan har gått i konkurs. Typiskt....

  Kan man annars limma fast plastinfästningarna i träet med superlim? Eller ersätta dem med någonting annat? Möbelmakaren är annars ingen dum idé, men jag misstänker att jag kan köpa en helt ny soffa för samma summa som möbelmakaren kommer att kosta.
   
 4. K
  Hobbysnickare · skaraborg · 270 inlägg

  kioskdavid

  Hobbysnickare
  Lim tror jag är svårt. Man behöver nog spika eller skruva fast ett bra fäste. Kanske att man kan ta och använda staketmärlor eller kraftiga häftklammer.
   
 5. Mazen
  Inredare · Svärdsjö · 2 312 inlägg

  Mazen

  Inredare
 6. D
  Besserwisser · E · 17 904 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  De där blir nog svåra att montera utan att riva isär hela soffan. Men visst går det att fixa med rätt prylar. Möbelvinkel monterat på fel håll skulle kunna vara ett alternativ. Biltema har till rimligt pris. Något liknande gjort av hålband kan nog också funka.
   
 7. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 784 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Du fick redan bra tips om klämmorna, så det blir såklart det billigaste, men jag vill ändå reagera på kostnaden för en möbelmakare/renoverare.

  Vi har en gammal gungstol (ca 100 år) som köptes ny av min frus släkt. Stolen ramlade bakåt och stolryggen knäcktes.
  Lämnade in stolen hos en möbelrenoverare som lossnade alla limmade fogar och limmade stolen på nytt samt fixade stolryggen. Hon även lackade hela stolen. Allt det där gick för 3000 spänn. Din soffa borde vara mindre arbete och därmed billigare. Fortfarande dyrare än att göra själv, men mycket billigare än en ny soffa.
   
  • Laddar…
 8. Mazen
  Inredare · Svärdsjö · 2 312 inlägg

  Mazen

  Inredare
  Klipsen brukar normalt fästas ovanifrån, men testa med att montera dom stående och lås nozagen genom att "stänga" klipset med 2 skruv.
   
 9. M
  Medlem · västra götaland · 31 inlägg

  minchione

  Medlem
  Tack alla för riktigt bra tips!!! Jag vet dock inte om fjädrarna är tillräckligt långa för att kunna repareras med ex. klips eller krampor. De svarta plastinfästningarna bygger cirka 1,5 cm, så säg att fjädrarna är cirka 3 cm "för korta" för att monteras direkt i trät. Jag försökte dra ut fjädrarna men de verkar inte vara särskilt töjbara. Jag bifogar lite fler bilder som förtydligar dilemmat.
   
 10. C
  Medlem · Skåne · 82 inlägg

  Chiippe

  Medlem
  Hade exakt samma problem med min soffa. Slutade med att jag knäckte av alla, åkte och köpte vanliga 90° vinklar med hål i för 2kr st sen skruvade jag fast dessa och träda i fjädern.
   
 11. Mazen
  Inredare · Svärdsjö · 2 312 inlägg

  Mazen

  Inredare
  Bygga på med en trälist så du får ut klipsen kanske är en idé..
   
 12. M
  Medlem · västra götaland · 31 inlägg

  minchione

  Medlem
  Vad för några vinklar menar du? Har du länk eller bild på någon, alternativt namn jag kan söka på för att se vilka du menar?
   
 13. Oasis
  Medlem · Stockholms län · 59 inlägg

  Oasis

  Medlem
  Jag har haft samma problem.
  Jag klippte upp några bitar ur ett metallhålband och trädde på varje fjäder för att sedan ta en rejäl skruv i det andra hålet och drog in det i regeln igen. Då spänns de upp också.
   
 14. M
  Medlem · västra götaland · 31 inlägg

  minchione

  Medlem
  Hålbandet lät som ett riktigt bra tips, som också är ganska lättmonterat. Skulle aldrig tro att det kunde hålla, men om det har hållit för dig så bör det ju fungera här också.

  Tack, bra tips!!!!
   
 15. C
  Medlem · Skåne · 82 inlägg

  Chiippe

  Medlem
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.