Byggahus.se

Fixa ny eller reparera stödmur?

 1. messijah
  Medlem Nivå 10
  Tjenare!

  Ska köpa hus nu om några månader men går i lite tankar om husets stödmur som håller uppe gräsmattan om hur man enklast kan fixa denna.
  Hade gärna satt upp någon form av stödmur i betong eller liknande men känns som att det kan kosta en hel del. Just nu så består den av stora stockar av trä och när jag tittar närmre på dem så ser det ut som att dom fått suga åt sig allt möjligt under de 25 år de legat där, vilket gör att de säkert inte är i bästa skick och kanske till och med börjat ruttna lite. Tycker även att det har börjat luta lite lätt.
  Är dessa enkla att byta ut eller förstärka upp på något sätt? Bifogar bilder så att ni kan komma med era tankar och idéer.
  En bild är tagen från ovansidan och en från utsidan där man ser hela muren. Tycker även att gräsmattan buktar nedåt på första bilden som att muren börjat ge vika.

  Tack på förhand.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0739.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0740.JPG
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  2 alt:
  1) Låt vara tills den börjar ge sig på riktigt.
  2) Byt allt.

  Tror inte att det är lönt att försöka lappa och laga (stöda) en 25 år gammal trämur. Dock, alt 1 är ifall det kanske är gamla kreosotimpregnerade slipers som kommer att hålla rötan stången i ytterligare åtskilliga år. (Jag har ingen aning om hur länge de kan förväntas hålla.)

  Måste det vara en mur?
  Kan den tas bort så att det blir en brant slänt?
  Om man sätter stora buskar (en häck), t ex syren så "försvinner" slänten iom att syrenen blir stor och bred med grenar ända ner mot marken.
   
  • Laddar…