2 121 läst · 6 svar
2k läst
6 svar
Finns det giftiga träslag?
Jag har fått iordning på en jigg för att göra egna ätpinnar och har tänkt använda diverse spillbitar som material. De träslag jag vet att jag har bland spillbitarna är:
Ek
Björk
Teak
Mahogny (eller snarlikt)
Äpple
En
Syren
Körsbär
Idegran eller liknande prydnadsbarrträd
Akacia
Asp? (bastulav från Bauhaus)
Specifik fråga: Är det något av ovanstående som inte bör användas till bestick eller köksredskap?
Generell fråga: Finns det några (någorlunda lättillgängliga) träslag som bör undvikas i köket?
Det känns som att detta är en fråga som borde varit uppe tidigare men jag är så dålig på att komma på sökord att jag inte fick några träffar när jag försökte (hittade bara trådar om ytbehandling).
Jag är tacksam för alla tips och råd!
Ek
Björk
Teak
Mahogny (eller snarlikt)
Äpple
En
Syren
Körsbär
Idegran eller liknande prydnadsbarrträd
Akacia
Asp? (bastulav från Bauhaus)
Specifik fråga: Är det något av ovanstående som inte bör användas till bestick eller köksredskap?
Generell fråga: Finns det några (någorlunda lättillgängliga) träslag som bör undvikas i köket?
Det känns som att detta är en fråga som borde varit uppe tidigare men jag är så dålig på att komma på sökord att jag inte fick några träffar när jag försökte (hittade bara trådar om ytbehandling).
Jag är tacksam för alla tips och råd!
Har för mig att bok används till glasspinnar då de inte sätter någon smak. Ek-tunnor har ju använts till lagring av sprit så det borde inte vara giftiga men smakar kanske garvsyra, inte så skoj...
Björk har väl använts till kåsor.. En, björk, ask till smörkniv. Acacia har jag nog sett till köksredskap.
Eftersom det säljs redskap i olika träslag så finns det troligtvis reglerat vilka som får användas. Kanske du kan kolla upp det med typ livsmedelsverket.
Björk har väl använts till kåsor.. En, björk, ask till smörkniv. Acacia har jag nog sett till köksredskap.
Eftersom det säljs redskap i olika träslag så finns det troligtvis reglerat vilka som får användas. Kanske du kan kolla upp det med typ livsmedelsverket.
Det enda jag känner till som är tydligt giftigt och finns i Sverige är gullregn.

Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 26 383 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 26 383 inlägg
Jag skulle vara försiktig med idegransträ som ska vara i kontakt med mat. Det är en av våra giftigaste träd och tydligen finns de giftiga alkaloiderna även i veden till viss grad, läs mer här:
https://www.kew.org/read-and-watch/analysis-of-yew-wood
https://www.kew.org/read-and-watch/analysis-of-yew-wood
Medlem
· Blekinge
· 10 707 inlägg
Undvik tryckimpregnerat. Även om det finns folk här som tycker det är harmlöst.
Klicka här för att svara