Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Finansinspektionen: "Banker bör stoppa aktieutdelningar"

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 112 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 627 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Kommer aldrig att hända, aldrig aldrig aldrig.
  Se bara hur dom beter sig med gratislånen som dom fått av riksbanken ... fattar inte hur riksbanken bara kan säga "att nu hoppas vi att bankerna tar sitt ansvar"
  Hoppas?


  "- Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger generaldirektör Erik Thedéen."

  Varför stärka sin motståndskraft?
  Det är ju riskfritt att driva bank i Sverige, om det går dåligt så ser staten till att vi skattebetalare får täcka upp för bankernas förluster.
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem · Norrbotten · 2 692 inlägg

  Lutte

  Medlem
  Ja nog är dom bra j*vla dum, först ge bort pengar sen komma på att fan vi måste ju be dom att inte strössla dom över chefer och aktieägare. Bäst vi ber dom lite hårt så det verkar som att vi drar vårat strå till stacken.
  Ja vilka nötter.

  Inte en endaste småföretagare kommer få låna pengar för att överleva krisen.
  Staten skulle lånat ut pengarna direkt till företagen med samma villkor som bankerna fått.
   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · Västra Götaland · 630 inlägg

  Daniel_82

  Medlem
  • Laddar…
 5. C
  Medlem · Närke · 389 inlägg

  Cider

  Medlem
  FI lider av maktberusning. Det är en skön känsla, men akta: Det är också ett farligt virus, som sprider sig snabbt just nu.
   
  • Laddar…
 6. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 674 inlägg

  Appendix

  Husägare
  ALLA bolag som tar emot bidrag av staten borde tvingas hålla inne med utdelning närmsta åren.
  Det är bara rättvist att ägarna tar ett ansvar med.
   
 7. D
  Medlem · Västra Götaland · 630 inlägg

  Daniel_82

  Medlem
  Fast borde det inte även spela roll vilka bidrag som de får av staten. Är ju flera ju som permitteras där staten går in och betalar del av lönen. Det är väl för att folk ska ha kvar jobben i stället för att företagen varslar folk och sedan återanställer när det är bättre tider.

  Håller med om både ser dumt ut lämna utdelning nu samt kan vara bra beroende på vilken marknad ha kvar pengarna då svårt veta hur det blir i framtiden. Känns bara som stort hat nu tänker då när jag för en liten stund sedan läste inlägg på facebook om utdelningarna och hur folk önskar de blir smittade och värre.

  Har själv aktier. Men har där skipat åka på semester samt jobbat över ordentligt för spara ihop för framtiden i stället för bekant som åker på semester på lånade pengar.
   
 8. C
  Medlem · Närke · 389 inlägg

  Cider

  Medlem
  Förr i tiden kunde vi sätta in slantar på banken. Då fick vi en sparbanksbok och så småningom några procents ränta. I skolan lärde vi oss att räkna ut räntan och dessutom "ränta på ränta".
  Var kom räntan ifrån? Jo, bankerna investerade våra sparpengar, fick utdelning på kapitalet och delade sedan med sig litegrand till spararna. Det var fullt begripligt.

  Vart räntan tog vägen, vill jag inte gå på. Det får ekonomerna reda ut.
  Men så tog jag lite pengar själv och köpte en näve aktier, med direktavkastning. Då får jag en liten nätt summa varje år. Det är ungefär som en liten ränta på en sparbanksbok.

  Jag förstår upprördheten över att företag delar ut ofantligt med vinstpengar, samtidigt som de får skattepengar i bidrag. Det är absurt.
  Det konstiga är att just bankerna åläggs att stoppa aktieutdelningarna. Det borde företagen göra själva. Den generösa staten kan ju göra avdrag på bidragen med hänsyn till aktieutdelningarna.

  Om jag i så fall mister lite utdelning, är det väl också okej.
   
 9. S
  Medlem · Blekinge · 1 806 inlägg

  steve5432

  Medlem
  Förstår inte detta breda hets mot aktieutdelningar. Det beror ju helt på förutsättningarna. Det är inte bra att bolag sitter på alldeles för stor kassa heller, bättre att dela ut den så att pengarna kan göra nytta. Precis som aktiekapitalet tillhör ju den del av vinst ett företag kanske delar ut det s.k. "riskkapitalet", dvs pengar som ska användas vid sämre tider. Styrelsen får ju sätta sig ner och fundera på om de behöver dessa pengar eller inte. Det gynnar som sagt ingen att sitta på en megastor kassa.

  Många som klagar på aktieutdelningar verkar vara folk som inte förstår över huvud taget hur det fungerar, utan tror att endast det är rika knösar i cylinderhatt som får dessa pengar. Pengarna gynnar alla aktieägare, pensionssparare, småsparare etc.

  Är företaget så illa ut att man behöver permittera folk, ska självklart riskkapitalet användas för att täcka dessa kostnader, som i Volvos fall. Men låt oss säga att de sitter på 80 miljarder i kassa och hade tänkt betala 20 av dessa till aktieägarna. Anser styrelsen att de resterande 60 mer än väl räcker för att hålla merparten av arbetarna under armen så varsågod och dela ut dessa pengar. Det ena utesluter inte det andra.

  Det känns lite som om vissa i styrande position har blivit lite för kontrollkåta nu när de ser en möjlighet att peka finger åt banker och andra företag. Och varför i hela friden ska ALLA företag tvingas hålla inne på aktieutdelningen som Bolund idag föreslog? Det låter ju fullständigt vansinnigt, även för en socialist.

  /S
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.