Byggahus.se

Fick besök av besvärliga "hantverkare"

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 351 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  • Laddar…
 2. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Gött å se att det finns folk som tar sånt där pack på rätt sätt!

  Lite naivt (politiskt korrekt) uttalande av polisen dock: "Självklart ska man kunna erbjuda sina tjänster..." Det handlar inte om att erbjuda några tjänster, det handlar om att med hjälp av hot ta folks pengar och i bästa fall lämna dem med en bristfälligt utförd tjänst eller produkt. Det vet polisen om.
   
 3. K
  Medlem · Munkedal · 537 inlägg

  Kalle B

  Medlem
  Är det de irländska asfaltsläggarna som är igång i år igen?
   
 4. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 679 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Tycker alltid det är så roligt när man skrtiver en sån här artikel och missar att nämna signalementet "Svartmuskiga med konstig engelska" :D

  Sen är det ju tragiskt att polisen lägger ner allt nuförtiden. "Spår saknas".
  Ja, konstapel Kling gick ju inte ens ut från sitt rum och i rummet fanns inga irländska romer. "Ja Kling, jag är enig, Inga spår här" sa klang.
   
 5. K
  Medlem · 59 inlägg

  KriZomb

  Medlem
  Stor förvåning att polisen lägger ned ärendet. Olaga hot skulle ju ta lite ansträngning att utreda, man måste ta både signalement och kolla en kamera... Bättre att lägga skattepengarna på plastarmband och Dan Eliassons fallskärm.
   
 6. T
  Medlem · Skåne · 2 636 inlägg

  tompaah7503

  Medlem
  Undrar uppriktigt hur du vill att statsmakten ska agera i detta fall.

  Den som upplever sig utsatt för ett brott, alltså 70-åringen som fick en obehaglig upplevelse, har ingen bevisning över huvud taget. Inget bilnummer, inget foto, inga vittnen. Hantverkarna är flera och kan gott och väl gadda ihop sig till en gemensam historia om att de vid den aktuella tidpunkten satt och fikade på en P-plats nånstans.

  Det är en ren ord-mot-ord-situation där brottet dessutom har tveksamt värde, en person har alltså upplevt obehag. Naturligtvis ska man inte acceptera eller normalisera hot, men det ingår i varje människas steg till vuxenlivet att man lär sig att hantera meningsskiljaktigheter och kunna hävda sin rätt i ett samtal. Det är inte en sak för polisen om någon blir arg på dig för att ni inte är överens.

  Vad skulle polisen i detta fall göra, släppa allt de har för att leta efter en vit VW-lastbil som eventuellt är utlandsregistrerad. Väcka allmänt åtal och sedan hålla vittneskonfrontation för att fastställa att de misstänkta är de som begått brottet?

  Ja som sagt, du får gärna berätta hur du tycker ordningsmakten borde agera här och på vilket sätt det vore en rimlig prioritering av statens resurser i förhållande till graden av brott i detta fall.
   
 7. K
  Medlem · 59 inlägg

  KriZomb

  Medlem
  Enligt egen erfarenhet så lägger polisen sedemera ner ärenden om hot och trakasserier på rutin, för att de är svåra att följa upp. I det sämsta av scenarier så är det en ord-mot-ord situation där part 1 upplevde obehag av orden från part 2, och motsvarande lösning skall då komma i fråga att part 2 skall förklara sitt beteende. Detta gjordes på lekplatser förr i tiden, när barn varit dumma, då tog föräldrarna dem vid handen och så redde man ut problemet. Är säker på att du lärt ut detta till dina barn om du har några.
  I det större scenariot däremot så ska staten agera förälder för vad som är godkänt i samhället, att åka hem till ett pensionerat par och säga att de ska "betala eller passa sig" borde ligga inom polisens och statsmaktens område att utreda eftersom sådan agerande skall anses direkt oacceptabelt i samhället av idag och inte bör fortgå. Men de senaste åren har lärt oss att polisen inte agerar så som vi tror att de ska när vi ringer 112.

  Det idag skillnad på vad polisen KAN göra och vad de faktiskt GÖR. Vad man KAN göra i detta fallet är att ta in information från paret som upplevde sig hotat, kolla med grannar om de sett bilen och eventuellt registreringsnummer, kontrollera kameror (vilket det finns en stor andel av på vägarna) för att hitta motsvarande bil för att följa upp om fler upplevt samma typ av hot. Därmed skapa ett ärende, söka efter ägare till bilen och göra en rättssak av det hela. Men det krävs fem minter jobb, och polisen vill inte utreda ärenden där det finns en risk att de ändå får ett minus i statistiken, så låter man bli att starta förundersökning. Svenska polisen idag utreder endast om det är en 90% chans eller högre att brottet kan lösas, det är varför man lägger resurser på fortkörare (brottet löses direkt) eller skattebrott (med hög bevisning i pappersform) och lägger ner ärenden om hot, trakasserier, överfall, våldtäkter, skjutningar, rån ,inbrott, mordbränder och lite annat smått och gott. Oavsett vad man skyller på, "bristande resurser" eller "få poliser på gatorna" eller "tidsbrist" så är det till föga förvåning för någon som haft med polisen att göra det senaste årtiondet att de inte är lika intresserade av att lösa brottet som du som privatperson är.

  Min egen erfarenhet av polisen gällde mordbrand, på ett boende där efter veckor av hot och trakasserier det slängdes in en molotov genom fönstret. Trots underlag till polisen avseende vilka som stått för hoten, trots vittnesmål från grannar, trots tidsangivelse via övervakningslarm, trots fingeravtryck etc så valde polisen ändå att lägga ner för det var "svårt att utreda". Därav min cyniska kommentar i frågan gällande ett 70årigt par som helt enkelt ska lära sig att "det ingår i varje människas steg till vuxenlivet att man lär sig att hantera meningsskiljaktigheter" som du kallar det. Det är lätt att se krasst på verkligheten när man själv inte utsatts för problem snarare än att få avnjuta frukten av det samhälle man trodde sig byggt upp.

  Medan skötsamma medelsvenssons helt enkelt bara ska acceptera när de utsätts för något, och resten av tiden hoppas att de slipper bli utsatta för något polisskydd finns inte idag.
   
 8. C
  Medlem · 8 775 inlägg
  Vad de borde göra är att inte släppa in dem i landet från första början, hade varit enklast för alla :confused:
   
 9. B
  Medlem · Stockholms län · 17 799 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Okej, vill du bli nekad att resa till andra länder för att gränspolisen där får för sig att du kommer att göra något dumt utan att de har det minsta fog för det?
  Det är ju ohållbart att neka folk inresa utan anledning.
   
 10. T
  Medlem · Skåne · 2 636 inlägg

  tompaah7503

  Medlem
  Jag tror att du kan sälja managementtjänster till Polisen ifall du kan rationalisera deras arbetet till den grad att de kan göra allt det du vill ovan på fem minuter. Bara tidsåtgången att ta sig dit från random ställe de råkar vara på lär vara 1 timme (2 personer i bilen = 2 arbetstimmar). Att sedan jaga grannar som kanske inte är hemma, lägga timtal på videoanalyser och hålla på med en massa pappersexercis. Inne på minst en hel dags arbete för två personer (16 timmar).

  För att innerst inne som yrkesverksam tjänsteman veta att det här kommer aldrig leda till något, detta är bara en skenåtgärd så man kan säga att man gör något (för att folk på internet ska bli nöjda..). Medans man vet att de brott där man faktiskt kunde göra något inte hinns med.

  Nä. Bara nä.
   
 11. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 646 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Så i grunden är problemet med andra ord att vår poliskår inte är tillräckligt stor, att den inte har tillräckliga resurser. En ganska stor del av det beror väl på omläggningen för några år sedan då man bytte ut en massa civil personal och tog uniformerade poliser från gatorna för att utföra det jobb de civila hade gjort dittills. Det och de senaste årens kräftgång i antalet poliser och ökning av antalet anmälda brott. Med andra ord är det hela en politiskt fråga.
   
  • Laddar…
 12. C
  Medlem · 8 775 inlägg
  Detta handlar ju om (förmodligen välkända) kriminella personer vars enda avsikt är att komma hit för att begå brott och leva rövare. Så utan fog eller anledning är väl att ta i?
   
 13. B
  Medlem · Stockholms län · 17 799 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det där är ju bara en gissning från din sida, det kan ju lika gärna vara fattiga människor som hör talas om andra i sitt land som reser till Sverige och tjänar "stora" pengar på byggarbeten.
   
  • Laddar…
 14. C
  Medlem · 8 775 inlägg
  Det ena utesluter förvisso inte det andra. Men det var en allmän åsikt - huruvida "hantverkarna" i just detta fall var kända av polisen vet jag förstås inte. Men jag tar det som extremt osannolikt att det skulle röra sig om några hederliga gästarbetande plattsättare i detta fall.
   
 15. B
  Medlem · Stockholms län · 17 799 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Om människor tror att det är lätt att tjäna pengar i ett annat land (så som många i Sverige trodde för 100-150 år sen om USA) så blir man väldigt besviken när man kommer dit och det inte stämmer och då är det lätt att råka i kriminella organisatörers band (som tiggarna som kommer hit och betalar en stor andel av det de får till dem som organiserar transporter, mat, övernattningsställen etc.).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.