Byggahus.se

Fiber från källare, kabeldragning

 1. X
  Medlem Nivå 4
  Hej!
  Min fiberanslutning kommer sitta i källaren och jag har tänkt dra en utanpåliggande nätverkskabel (i källartaket) till routern som ska sitta vid källartrappan, ca 10-15m bort. Samt dra ut ett uttag från router till vardagsrummet.

  Kan jag använda en solid cat-6 kabel kopplad till keystone-jack ( med patchkabel mellan keystone-jacken och router\modem) eller bör jag använda en vanlig lång nätverkskabel direkt från router till modem? Då jag endast ska sätta ett uttag så kommer jag få ca 23m kabel över så tänkte att jag lika gärna kan nyttja den även till detta. Även om min första tanke var en vanlig kabel.

  För uttaget tänkte jag göra enligt följande:

  Från routern sätter jag 2 vanlig korta patchkablar som går till ett varsitt keystone-jack , som i sin tur kopplas till solid cat-6 kablar som dras genom väggen (i 20mm vp-rör) till vardagsrummet som finns på andra sidan väggen. Därefter kopplar jag kablarna till ett vanligt dubbel-nätverksuttag.

  Tänker jag galet? Vad rekommenderar ni?


  Produkter
  Solid cat-6: https://www.kjell.com/se/produkter/...rts-solid-utp-natverkskabel-cat.6-25-m-p39859
  Keystone-jack: https://www.kjell.com/se/produkter/...e/keystone-jack-cat.-6-utp-verktygsfri-p68969
  Patchkabel: https://www.kjell.com/se/produkter/...rts-utp-natverkskabel-cat.-6-vit-025-m-p68973
  Uttag: https://www.kjell.com/se/produkter/...infallt-utp-natverksuttag-cat.6-2-port-p67776
   
 2. FemTummar
  Medlem Nivå 8
  Nej, du tänker inte galet, det blir en snyggare och mer flexibel installation än om du skulle använt färdiggjutna patchkablar. Det enda jag är lite tveksam till är keystone-produkterna. Enda gången jag installerat keystone fick jag i efterhand byta ut dem mot mina vanliga Schneiderkomponenter eftersom det blev för instabilt med keystone. En gång är dock inte statistiskt signifikant, så andra kanske har bättre erfarenheter?
  Försök dock att tänka framöver också -- kan det tänkas att det behövs uttag för andra funktioner i framtiden? Kan du täcka de behoven med ett wifi-nät och har du i så fall kabel till minst en AP?
  Om du finner att du kan behöva flera uttag så kan det vara värt att installera ett rack vid routern på en gång. Då kan du i framtiden komplettera med switch och fler uttag om det behövs.
   
  • Laddar…
 3. X
  Medlem Nivå 4
  Tack för dina kloka synpunkter!

  Har kört endast WiFi i ca 6 års tid och än så länge har det räckt till. Enda anledningen till uttag just nu var då jag vill gå över till IPTV. Även där funderade jag först på trådlöst men känns bättre med kabel för att säkerställa stabiliteten vid tv-tittande.

  Tanken med keystone var att de är billiga och att det då bör vara lätt att byta ut till t.ex. en ordentlig patchpanel och/eller switch i framtiden.