Felsökning - motorskyddet till vattenpump slår ifrån

1k läst  6 svar

Nästa tråd i Vatten & avlopp
 1. Shatoo
  Medlem Nivå 1
  Hjälp!

  Bor på en hästgård på landet med eget vatten. I brunnen är det spjut ner i marken och ovan mark ungefär 5 m3 vatten. Från spjut går plaströr och lite längre upp sitter en backventil. Sedan går det plaströr in i uthuset och in i pumpen. Från pumpen till en hydrofon och en tryckströmbrytare som sitter på röret (snabbt förklarat hur det ser ut här)
  2011 bytte vi spjut i brunnen då de ergat igen. Efter det hade vi grus i vattnet så röris satte in ett sandfilter efter hydrofonen. Allt frid o fröjd fram till Aug 2016 då vattnet kärvade och vi bytte backventil och pump.

  I somras började pumpen gå - ofta!! Fyllde på med mer lut i hydrofonen och det blev bättre ett tag.
  Sen började motorskyddet slå ut. Tände hydrofonen helt o ut kommer MASSA sand! Fyllde upp hydrofonen tilö rätt tryck och den fungerade fint ett par veckor tills motorskyddet löste ut igen. Ringer röris som säger el fel. Ringer elektriker som säger att mitt motorskyddet max är på 1.6 A och pumpen är på 1.9 - så ett stort byte av motorskyddet fick det bli sen fungerade det fin fint i 2 dagar innan det slog ifrån. Ringer rörmokare o säger att elen är kollad mm o han säger jag kommer o byter pumpen. Sagt och gjort han kommer på måndagen o byter pumpen o det fungerat fint till torsdagen då slå motorskyddet ifrån igen.
  Ringer rörmokare som säger att han inte vet vad felet är och att det måste vara elektrisk. Ringer elektriker som kommer o kollar all el och allt är OK förutom hög spänning in i huset. Ringer vår elleverantör som kommer ut o han kan inte mäta upp ngn hög spänning men spänningen in är ojämn o hamnar mellan 228-240 volt.
  Så ringer istället en brunnfirma som kommer och kollar backventil och suger röret ner till spjutet - allt verkar ok.

  Så vad i h*****e är det som gör att jag inte får ngt vatten?

  Tidigare gick det att trycka igång motorskyddet och pumpen gick igång men idag så brummar bara pumpen o sen slår det ifrån igen o nu när jag testade så slog den ifrån med en gång.

  Så här sitter jag med 4 barn och 10 hästar utan vatten
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  För det första, den "ojämna spänningen" tyder på ett problem i elmatningen till ditt hus. Det borde elleverantören ta på allvar. Nu tror jag inte att det är det som är felet.

  Om vi funderar över möjliga elektriska problem. Så det mest uppenbara vore ju om en fas är borta (jag förutsätter att det är en trefaspump). Men det borde elektrikern upptäckt. En annan möjlig felorsak är om två faser blivit omväxlade så att pumpen går baklänges. Den pumpar i så fall ändå, men väldigt dåligt. För något år sedan var det en medlem här som gick till botten med varför deras elräkning hade gått upp onormalt. Visade sig vara att pumpen gick mer eller mindre konstant, den gick baklänges. Och fick upp vatten, men inte fullt tryck.

  Om detta sedan skulle resultera i utlöst motorskydd vågar jag inte ha någon uppfattning om. Det sambandet känns inte klockrent.
   
 3. Shatoo
  Medlem Nivå 1
  Ok då ringer jag södra hallands kraft igen o ber dem sätta in en mätare under ett par dygn så vi kan få en bättre uppfattning kring det.

  Vi diskuterade också kring om det va att en fas som är borta men elektrikern mätte överallt och sa nej allt såg ut som det skulle.

  Två faser som blivit omväxlade va något nytt - ringer elektrikern med en gång o kollar!
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 17
  Eftersom skyddet löser direkt så beror det med största sannolikhet inte på variationer i nätspänningen (såvida det inte är väldigt stor spänningskillnad mellan faserna). Antingen saknas det en fas (lätt att mäta), eller så är det något elektriskt fel i pumpen eller så har pumpen kärvat fast så att den inte orkar starta.
   
 5. L
  Bannad · Nivå 20
  Det kan även vara en dålig kontakt någonstans , då kommer pumpen att dra lite mer och motorkyddet löser ut ,
  Det med dålig kontakt går inte att mäta utan belastning , när pumpen står still så kan alla värden på elen vara bra och vid försök till start kanske en fas går ner i spänning eller går bort helt
   
 6. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 23
  Och hur är det med sanden, är det problemet löst? Sand i pumpen kan väl göra att den fastnar och löser motorskyddet.
   
 7. L
  Bannad · Nivå 20
  Ja om pumpen får för mycket av smågrus och sand kan den kärva rätt bra och dra mera ström
  Normalt vid mindre skit i pumphuvudet som lite sand eller annat , så fräser det ner pumphjulet
  rätt snabbt och då går den lättare men det blir dåligt med vatten , byte pump i båda fallen
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: