Byggahus.se

Felplacerat garage => ersättning

 1. Y
  Medlem · 3 inlägg

  Yosemite

  Medlem
  Hej,
  Vi bygger ett hus med en av de stora husfirmorna här i Sverige och har köpt totalentreprenad från dem. Nu när snön till slut försvann visade det sig att man har placerat garaget fel. Plattan är gjuten och garaget uppfört - alltihop ungefär en meter för nära vägen jämfört vad kontraktsritningar anger.

  Konsekvensen blir att vår redan korta garage-infart blir ännu kortare. Den skulle varit ca. 6.20m och blir nu bara 5.20m vilket verkligen är på gränsen och en klar nackdel för oss då det blir trångt och man kommer behöva springa ut på gatan när man går runt bilen, ska packa ur bagaget etc.

  Vi kommer helt klart kräva erästtning för detta, det är en tydlig avvikelse från kontraktsritningen och utan tvekan till vår nackdel. Frågan är vad som är rimlig kompensation i pengar / extra utfört arbete? Tacksam för synpunkter.

  / Yosemite
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 787 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  Vad säger byggnadsnämnden om det då. Ofta får man inte bygga närmare gatan än 6meter.
   
 3. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  och vad säger KA? Det blir kanske att flytta in garaget 1 meter, eller be byggbolaget inhandla en kortare bil till Er.
   
 4. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  Ni har rätt att få garaget i det läge ni har kontrakterat att få det.
  Sedan är det upp till byggföretaget att lämna er ett bud på uppgörelse för att de skall slippa kostnaden för dubbelarbetet. Rimligt är att detta beloppet motsvarar material och arbetskosnaden för plattan som redan är gjuten. Då tjänar byggbolaget in merkostnaden för uppbrytning och borttransport av den gamla.

  Alternativet finns ju att ni kräver att få garaget där det avtalats.
   
 5. Y
  Medlem · 3 inlägg

  Yosemite

  Medlem

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  Okej, tack för era kommentarer. Bra, då har vi lite riktlinjer att gå efter.

  Vilken roll spelar besiktningsmannen i detta ärende? Denne är utsedd av husföretaget, men det har vi varit medvetna om hela tiden (även om man kan tycka det är dåligt så är det ju i dessa tider tyvärr säljarens marknad)...
   
 6. K
  Medlem · 66 inlägg

  Kantarellen3

  Medlem

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  Anlita en egen besiktningsman/byggkonsult som inte har anknytning till leverantör och få en bedömning gjord.

  Men ni har trots allt rätt till vad som är avtalat så prata med en jurist inom bygg och entreprenadjuridik för att kolla vad som är skäligt.

  Jag säger ...gör om.....gör rätt eller betala ....§1 kan vi kalla den ;-)

  /R
   
 7. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  Antar att besiktningsmannen är ansluten till en branchorganisation, och har därmed ett ansvar och en försäkring. Så egentligen ska det inte betyda något, om byggaren utsett honom. Det är viktigt att du själv antecknar de brist o fel som du klagar på, och ber att få dina anteckningar med i besiktningsmannens protokoll. Ärendet är intressant, så försök att hålla oss informerade om hur det går. Därför undras hur KA ställer sig, då det är dennes uppgift att kontrollera att byggnaderna och dess läge, stämmer med de godkända ritningarna.

  Fundera även över vad Charlie här ovan skriver.
   
 8. Y
  Medlem · 3 inlägg

  Yosemite

  Medlem

  Re: Felplacerat garage => ersättning

  KA är informerad, undersöker nu vad som gått fel. Vi har uttryckt vårt missnöje och frågat vilka åtgärder som man kan göra, har inte gått i någon mer detaljerad diskussion ännu. Fick oväntat bra info från kommunens konsumentrådgivning, tipsade bl.a. om att man bör luta sig mot paragraf 20-22 i konsumenttjänstlagen (http://www.alden.se/konsumenttjl.htm) samt att man kan ta ärendet till reklamationsnämnden om så behövs....
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.