Byggahus.se

Felaktig takläggning på takkupa??

 1. H
  Medlem · 7 inlägg

  Husfix2019

  Medlem
  Vi har haft hantverkare som lagt om taket på befintlig takkupa på 20-talshus med 2 falsat tegeltak. De uppger att de är klara. Vi tycker dock att det saknas antingen hängränna eller takfotsplåt eller vindskiva på sidan - känns annars helt öppet för regn, blåst och smuts att komma in? Vad är korrekt sätt att göra detta? När vi tittar på andra hus har sidan på något sätt "klätts in" Se bild 1 och 2

  När vi tittar uppifrån - bild 3 - så funderar vi även på hur det kommer funka med vinkelrännan (av papp) när det sticker ut läkt där - ska det se ut så här?? Kommer inte vattnet rinna rakt in och fukta ner tak och papp?


  Hoppas på hjälp av mer erfarna hemmafixare här på forumet! TACK
   
 2. X
  Medlem · Skåne · 2 254 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Vad skiljer nu från tidigare?
   
 3. lärjungen
  Medlem · Örebro · 589 inlägg

  lärjungen

  Medlem
  Vad var överenskommet att de skulle göra? Bara byta pannor eller skulle ni få allt fixat på kupan inklusive papp, läkt och allt därtill? Det fattas takfotsbräda, takfotsplåt och hängränna precis som du själv var inne på. Och läkten skall inte ligga ovanpå ränndalsplåten utan plåten skall ligga på läkten. Sen tycker jag att de skurit till pannorna i ränndalen fult, men det är väl mer en estetisk fråga.

  Hursomhelst, frågan är ju hur det såg ut innan och vad ni kommit överens om att de skulle fixa. Men så där skall det definitivt inte se ut. Färdigt är det inte.

  Edit: såg nu att pannorna ser ut att vara gamla, så gissar att det är tätskiktet och läkten ni bett dem byta?
   
  Redigerat 9 maj 2019 23:09
 4. jonmo
  Verktygstokig · Stockholms län · 2 725 inlägg

  jonmo

  Verktygstokig
  Jag tolkar TS som att det inte finns någon ränndalsplåt.
   
  • Laddar…
 5. lärjungen
  Medlem · Örebro · 589 inlägg

  lärjungen

  Medlem
  Nä, ser faktiskt ut som den saknas. Lite svårt att säga dock...
   
  • Laddar…
 6. G
  Medlem · 1 402 inlägg
  Ser ut som det ligger wakaflex eller ngt sådant som ränndal...
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · 7 inlägg

  Husfix2019

  Medlem
  Tack för alla svar, mycket tacksamt för nybörjare på tak! Det vi anlitat firman för var tvätt av tak, omläggning av tegelpannor, byte av papp och läkt på takkupan. Fanns inte hängränna tidigare, tyvärr inga bilder på hur det då såg ut. Pappen började bli gammal därav omläggningen. Finns det någon branschbeskrivning / arbetsbeskrivning hur det ska se ut?
   
 8. H
  Medlem · 7 inlägg

  Husfix2019

  Medlem
  Nä det är typ papp? Inte heller innan jobbet gjordes var det plåt utan papp eller liknande (inte alls kunnig på detta som framgår...)
   
 9. plåtrickard
  Besserwisser · östergötland · 317 inlägg

  plåtrickard

  Besserwisser
   
 10. pelle plåttak
  Verktygstokig · Estocolmo · 485 inlägg

  pelle plåttak

  Verktygstokig
  då har du ju fått det du beställt enligt eller är det nått som saknas

  sen skall det ju vara plåt i ränndalen och hängrännor längs kupan enligt branschstandard , men är det inte beställt så är det ju inget att göra .
  rent spontant skulle ju takfirman ha sålt in det till dig när dom lämnade offert .
   
 11. H
  Medlem · 7 inlägg

  Husfix2019

  Medlem
  Det som är intressant för oss just nu är att få till en bra takläggning som följer branschstandard. Sedan får vi naturligtvis diskutuera med hantverkarna om var som ev behöver läggas till beställningen.

  Tar tacksamt emot kommentarer om vad som verkar vara fel / behöva kompletteras. Som vi tänker nu behöver läggningen justeras avseende läkten som sticker ut i ränndalen, plåt läggas där och sidan kompletteras med takfotsbräda, takfotsplåt och hängränna. Noterar att många liknande hus i området saknar hängränna på sina mindre takkupor men det kanske då ej följer branschstandard?

  Någon som kan hänvisa / länka till aktuell branschstandard?
   
 12. lärjungen
  Medlem · Örebro · 589 inlägg

  lärjungen

  Medlem
  Vad beträffar hängränna är det väl egentligen inte ett absolut måste på takkupan i och med att vattnet ändå torde rinna ned i de hängrännor som sitter vid den nedre takfoten av taket. Men den gör ju att vattnet samlas till en punkt och rinner ned mer städat, och stänker då mindre på takkupans fasad tex. Vet ej om det finns någon direkt branschstandard som säger att små takkupor måste ha hängrännor, men när vi monterar tak gör vi det vanligtvis som standardutförande om inte kunden vill annat.

  Bifogar bild på en ränndal vi monterade 2017 om det kan vara till någon hjälp. Kanske ni får ett hum vad ni skall fråga efter. Finns ju lite olika varianter av ränndalsplåtar. Denna var en "platt" variant som behövde stöd på undersidan (se bild 2), men finns också de som har en klack för läkten på sidorna så de ligger rakt mot pappen under. Viktigt då att de inte sätter spik eller skruv i pappen under ränndalsplåten, utan läkten som ligger som stöd skall fästas med korta skruvar som inte penetrerar pappen. Men det bör förhoppningsvis takläggarna känna till (Har dock sett många takläggare göra fel i ränndalar). Visserligen är detta tak av betongpannor, men utförandet är i princip detsamma.

  Bifogar också en bild där man ser hängränna på takkupan. Detta är dock en takkupan av modell större, så den speglar väl kanske inte era behov korrekt, men vi brukar som sagt erbjuda hängränna som standard.

  Edit: Tycker det är lite konstigt att de inte föreslog dessa kompletteringar innan de påbörjade arbetet.
   
  Redigerat 12 maj 2019 10:14
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.