Byggahus.se

Fel ej åtgärdade

 1. L
  Medlem Nivå 2
  Vi har byggt en villa på totalentreprenad och BM kom vid slutbesiktningen fram till att det fanns en hel del grova fel som han värderade till ca 150 000 kr.

  Enligt lyftplanen i vårt kontrakt så har vi rätt att hålla inne 115 000 kr tills dess att samtliga besiktningsanmärkningar är åtgärdade. Efter slutbesiktning sa vår KA till oss att den summan som gäller nu är 150 000 kr - d vs även de 35 000 kr som överstiger slutlyftet.

  Entreprenören lovade vid ett flertal tillfällen att komma och åtgärda felen - avtalade dag och tidpunkt vid 3 olika tillfällen men de kom inte och vi hade stannat hemma från jobbet förgäves. Naturligtvis ilsknade vi till och några dagar innan tidsfristen löpte ut skrev vi till entreprenören och anmodade honom att komma. Han skickade ett par snickare och resultatet blev att ett fåtal anmärkningar åtgärdades; de som var enkla och inte tog så lång tid.

  Kvar står vi nu med massor av oåtgärdade anmärkningar, tidsfristen har gott och väl löpt ut. Entreprenören säger att han avser att komma och åtgärda alla felen men vill ha betalat för de fel han åtgärdat hitintills. Vi anser däremot att han skall åtgärda samtliga fel innan vi betalar det sista lyftet.

  Kan man verkligen "plocka russinen ur kakan" och åtgärda det som känns kul och tro att vi ska göra delbetalningar?

  Vad gäller i denna situationen? Någon annan som upplevt något snarlikt?

  //LL
   
 2. E
  Medlem Nivå 5
  Självklart kan ni bara hålla inne med så mycket pengar som det kostar att åtgärda de fel som finns. Fixar han en del måste ni således betala dem.

  Men: Varför inte säga att ni accepterar att han fixat lite småfel, och att ni värderar dem till 1500kr eller något annat lågt belopp. Skicka sedan ett brev där ni säger att de fel som inte är åtgärdade innan ett visst specifikt datum (säg, 3 veckor framåt) kommer ni att ta in andra hantverkare för, att det här är den sista anmodan ni skickar, och att ni bara kommer att betala honom det so blir kvar av de 150kkr efter den andra hantverkaren.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Om jag förstår detta rätt så har ni alltså bara hållit inne 115 000kr, fast felen värderades till 150 000 eller?

  Då är alltså frågan om de nu kvarvarande felen kan kosta mer än 115 000 att åtgärda.

  3 veckor frammåt är aldeles för lång tid. Ge honom max 1 vecka. Han har ju haft 2 månader på sig eller?

  Fast nu beror det ju på, kan ni räkna med att det går att få felen åtgärdade för de penagr ni håller inne (ev. efter en delbetalning på 1500 som föreslogs). Om det är så att byggaren under alla omständigheter är skyldig er pengar så ligger det troligen i ert intresse att tvinga honom att åtgärda felen. För om en annan byggare tar mer betalt för åtgärd så kommer ni att ha väldigt svårt att få ut något av er byggare.
   
 4. S
  Medlem Nivå 4

  Fel åtgärdade

  Det är nog läge att kontakta jurist. Kolla med er hemförsäkring för att se om ni där kan få rättshjälp. Hade byggaren någon ansvarsförsäkring för bygget? I så fall kan ni skicka kravet till honom med kopia till hans försäkringsbolag.

  Enligt kontraktet har ni rätt att innehålla bara 115'. De 35' har byggaren rätt till enligt kontraktet. Skulle förslå att ni i kravet till byggaren säger att om han inte åtgärdar felen inom 7 dagar, kommer ni att låta en annan byggare rätta till felen på byggarens beskostnad. På det viset kan ni även komma åt de 35'.

  Sen kan ni skicka in en stämning till tinget. Det har i regel den goda effekten att byggaren kommer in i kreditregistren och det brukar dom inte gilla.

  Håll ut och håll ett högt tryck mot byggaren! Han har säkert flera "offer" han står i skuld till. den som skriker och högst och gör mest väsen brukar vara framgångsrik.
   
 5. V
  Medlem Nivå 6
  Jag skulle också snabbt ta in en offert på kvarvarande fel, för att se vad kostnaden blir för detta! Då ökar man trycket för att de ska åtgärda själva.
  Dessutom blir det dyrare ju längre tiden går, om de struntar i åtgärderna!

  Själv har jag gjort några varv i Tingsrätten och det är verkligen jobbigt och när åren gått och Du får pengar för att åtgärda, så räcker inte dom för att priserna har stigit med 10-15 procent under processtiden!

  Se min hemsida Ny sida 1


  Helena med
  Sverigestugan
   
 6. volvo
  Medlem Nivå 10
  Om tidsfristen gått ut så har ni rätt att låta annan entreprenör åtgärda felen på ursprungsentreprenörens bekostnad.
  Det bästa är att skriftligen informera ursprungsentreprenören att ni avser att anlita annan. Förhoppningsvis har detta avsedd verkan så att de kommer och gör iordning det som är fel.
  Om inte så är det bara att ta dit en annan som får göra färdigt. Problemet blir dock med garantiproblematiken. Det gäller att tänka igenom risken/vinsten med ytterligare en entreprenör.
   
 7. Filip Rydin
  Advokat Nivå 2
  Ni äger rätt att innehålla ett belopp som ger er fullgod säkerhet för de fel som inte åtgärdats. Innehåll således inte för mycket pengar. Ni kan även ha rätt till ersättning för merkostnader (inkomstförluts och annat) och ni äger även rätt att innehålla belopp till säkerställandet av att ni erhåller täckning för de beloppen.