Byggahus.se

Fått kohage runt 3 delar av huset. Lagar,regler? Vad gäller??

 1. torsta
  Medlem · 3 inlägg

  torsta

  Medlem
  30x30 m är 900 m2...
  Om du vill ha kontroll över marken intill din tomt så får du köpa eller arrendera den.
  Bonden får självklart göra vad han vill med sin mark.
   
 2. Matte001
  Medlem · 168 inlägg

  Matte001

  Medlem
  Det betyder inte att nämnden hade rätt i den frågan. Utan att kunna några detaljer bör nämnden ha landat i att maskinhallen är en egen verksamhet. Om frågan fortfarande är aktuell bör nog en jurist sätta sig in i ärendet.
   
 3. E
  Medlem · Blekinge · 167 inlägg

  evertb

  Medlem
  100% borde väl bli 9000m2.
   
 4. torsta
  Medlem · 3 inlägg

  torsta

  Medlem
  Om nu åkern är 9000 m2 så är det ju en ganska liten åker (0,9 ha).
  Att då begära att bonden utan ersättning ska ta bort 10% av åkern som han dessutom har betalat för är ju väl magstarkt tycker jag.
  Om du inte tål kor - flytta till stan.
   
 5. torsta
  Medlem · 3 inlägg

  torsta

  Medlem
  En bonde har inget krav på sig att informera grannarna om vad han gör på sin mark.
  Han får göra precis vad han vill.
  Har man bosatt sig intill en åker så får man räkna med att detta händer.
  Passar det inte så ska man inte bo på landet.
   
 6. Thos
  Medlem · 45 inlägg

  Thos

  Medlem
  Ja, men bonden använder din tomt precis som den är till för. Varför måste hen anmäla detta? När altanen byggdes blev han befrågad?
   
 7. R
  Medlem · Ac · 1 inlägg

  Ranchägarn

  Medlem
  Tycker den här bilden säger en hel del.
  Grannen har kor bara 5 meter från sin entré och hade enormt med flugor vid dörren. Skyllde på betesdjuren. Sedan några år har dock flugorna i stort försvunnit men djuren går kvar. Men grannarna som bor långt bort från djuren har fler flugor så som andra skrivit... vänta och se, det kan snarare bli väldigt gemytligt att höra kossornas rogivande mumsande medan ni ligger i badet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-8-12_7-29-51.png
   
 8. Matte001
  Medlem · 168 inlägg

  Matte001

  Medlem
  Har du läst tråden?
  Det är tio år sedan de flyttade dit, bonden och TS har pratat med varandra.
  Vist hade det varit bra med dialog mellan grannar innan förändringen men så skedde inte. Att arrendatorn hade koll på när TS var på semester och passade på känns väl långsökt. Och allt detta för att de skall tvingas flytta!?

  Och vad tycker du bonden skall svara när han han har rätten på sin sida och redan har arrenderat ut marken?
   
 9. D
  Medlem · 2 025 inlägg
  Varför skriker du? Man har inte ”noll tänk” för att man inte tänker som du. Du tänker dessutom fel.
   
 10. L
  Medlem · Sörmland · 1 646 inlägg

  lat

  Medlem
  Gör du det tex när du gör en ny plantering som KAN dra dit nya insekter, eller förändra utsikten för din granne?

  Känns nästan som du är konspirationsteoreritker med din fundering kring flytten.
   
 11. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 381 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  När besvikna småhusägare kontaktar bonden för att klaga på att hans arrendator bedriver jordbruk på en jordbruksfastighet så kan han inte göra mycket annat än att försöka tona ned de irrationella känslorna. Det är att i högsta grad ta ansvar för sitt beslut att arrendera ut, han är bunden av ett arrendeavtal oavsett vad grannen tycker om betande kor.
   
 12. M
  Medlem · 1 inlägg

  Mammaberg

  Medlem
  Ledsen men ett ärligt svar från oss som försöker driva företag på landet. Få mat på bordet osv. Det finns ETT sätt för dig att lösa detta. KÖP marken du vill bestämma över. Kan du int det, oavsett orsak så glöm att du kan bestämma över den. Som tur är. För med folk med din syn på andras egendom som hade bestämt så hade landet varit obrukbart. Stadsbor på landet är aldrig kul. Din attityd är obehaglig. Jag tror att du missat vad detaljplanerat betyder. (Men visst kan man missat på landsbygden någonstans. ) Mitt tips är att tagga ner, försök med en vänlig inbjudan på kaffe med arrendatorn och försök få till en överenskommelse och förklara din naivitet och okunskap. Han sitter med esset. Som ngn skrev, absolut värsta som händer oss på landet är när ngn säljer en avstyckad gård/hus till fel person. Bästa tips till honom: Bråkar husaren för mycket, ställ vattnet nära så löser korna det.
   
 13. H
  Medlem · 1 inlägg

  Halle1854

  Medlem
  Jag funderar hur din altan kan ligga tre meter från tomtgränsen? Låter som att du byggt för nära eller har du sökt dispens hos markägaren och kommunen? Och gällande ni som föreslår att TS ska försöka arrendera så är det nog kört på den fronten. Eftersom han som ska ha djuren där redan arrenderar. Och arrendelagen är stark, den som arrenderar har full besittningsrätt och kan inte bli uppsagt och bytas till någon annan hur som helst. Och sen kan jag lugna dig med att korna kommer inte bry sig om er. Om inte hagen är väääldigt liten. Hoppas allt blir bra till slut.
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · Skåne · 62 inlägg

  TWX

  Medlem
  Vad betyder detta"INTE ÄR KAR NOG " är det något nytt ord som jag inte har hunnit lära mig?
  Förmodligen så är du lika påläst som vad som gäller staket och gränser som de flesta som har blivit vuxna men inte praktiserat så mycket.
  Ett stängsel med eltråd kan man sätta i gränsen, men ett träd kan man inte plantera i gränsen eftersom man skall kunna vara på sin egen mark för att beskära trädet så det inte inkräktar på någon annans mark. Ett plank kan man inte underhålla om det står i gränsen så man får se till så man har egen mark yta att var på vid åtgärder av gränsmarkeringen.

  Det är ju så att TS har möjlighet att sätta upp insyns skydd på sin mark så inte kossorna ser vad som sker i badtunnan för det kan ju bli en otrevlig syn för kossorna, De kan ju bli miljöskadade.
  Så mitt förslag till TS är bygg ett plank 80 cm in från gränsen så tittar inte korna på dig, och du kan gå på din tomt och underhålla planket.
   
 15. M
  Verktygstokig · 9 408 inlägg
  ser att fler tomtar vaknat till förutom jurister som flyttar vägar och härjar runt, bryter ner bönder eller arrenderande till pulver i rätten..

  Hoppas ni en dag får veta er plats och den är i en lägenhet utan möjlighet till att få se ut... För livet utanför klarar ni inte av... ;)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.