Byggahus.se

Fått in fiber i kåken...hur ska jag göra nu?

 1. N
  Medlem Nivå 2
  Har fått in fiber i huset för ett tag sedan och nu vill jag ha ut fasta infällda fiberuttag vid tv:n i vardagsrummet och nere i gillestugan.

  Just nu blir det bara i vardagsrummet då det är där vi renoverar nu. Gillestugan blir senare. Bifogar en skiss nedan.

  Där fibern kommer in finns det 4st uttag(2st för internet och 2st för tv). I dagsläget går de 2st internet uttagen till en trådlös router och ett till ett playstation3 som står vid tv:n.

  Min grundtanke just nu var att köpa en flexslang med 2st fördragna cat5e kablar och koppla ett dubbeluttag vid tv:n och sen bara sätta på RJ45-kontakter i andra änden och koppla in dom i boxen som kommer in med fibern, en i tv-uttaget och en i internet-uttaget. För/nackdelar? Problem?

  Sen är jag lite kluven på om man kanske vill ha uttag i alla sovrum med....är det nödvändigt? Jag tänker att man kan ju bara surfa trådlöst. Men ska man ha tv via fiber så behövs det ju ett uttag. Vissa pratar om lösningar att få in tv:n trådlöst med så det kanske är en enklare lösning om man nu skulle vilja komplettera med en tv i ett av sovrummen senare? Just nu finns inte det behovet iaf.

  Vardagsrummet: Jag tänkte dra upp fibern på vinden och sedan dra ner den i en ny vägg som jag ska bygga då vi ska sätta igen en altandörr. Då hamnar uttaget snyggt bakom tv-bänken. Där finns det behov för åtminstone 2st uttag, ett för tv och ett för internet(till ps3). Finns det något bra argument för att dra fram ytterligare 2st då jag ändå håller på så man då har 4st uttag? Har läst lite om olika kabeldelare....funkar det lika bra om behovet skulle uppstå senare?

  Cat5e eller Cat6?

  Behöver jag ha en patchpanel? Jag är väldigt novis på nätverk.....vad ska man ha en patchpanel till? Så som jag förstår det så kan man då få flera uttag, alltså lite som att den splittar upp kablarna...påverkar inte det snabbheten? Har nu 100/10 ifrån Bahnhof.

  Just nu har vi bara behov av 2st tv-apparater, men om större behov uppstår....kan man då splita de uttagen till fler med? eller hur gör man då?

  Fördelar med keystone-uttag eller bara något fast?

  Gissar att det behövs en apparatdosa bakom vägguttaget....bara någon vanlig standard eller annan?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  fiberuttag.JPG
   
 2. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Ang trådlöst så har jag ca 130/10mbit i mobilen via comhem wifi routern. Tv löser man med en Chromecast i värsta fall.
   
 3. J
  Medlem · Nivå 10
  Hej! Nu har du ju väldigt generella frågor, och inte några direkta problem som behöver lösas. Ett bra tips är att du noga läser genom Mats nätverksskola där alla dessa frågor avhandlas. Är det något konkret sedan så är det massa folk här inne som gärna hjälper till. Dock blir det lätt ett enda rundsnack där alla frågor återkommer om igen om man inte först läser på lite i tex tråden nedan. Eftersom du inte har några höga krav blir det enkla svaret att det beror på. Trådlöst internet går bra. Fast går bra med. Trådlös tv funkar, åtminstone har Telia en smidig lösning med Arris/Technicolor där. Samtidigt innebär trådlös tv egentligen bara att du får ännu mera trådar, eftersom du behöver strömadaptrar, och kablar från sändare och mottagare, i båda ändar. Kan du alltså dra tråd, så gör alltid det när det gäller tv. Att du har kopplat 2 uttag för internet, med endast ett via routern låter skumt. allt bör gå via routern, eftersom din Playstation annars antingen inte funkar alls, eller saknar kontakt med övriga nätverket, men det kanske inte gör så mycket om du bara spelar spel. Beroende på hur många publika ipadresser du får fungerar det olika bra.

  Patchpanel är ju bra och trevligt, men lite överkurs om du inte har mer burkar anslutna än vad du har behov för i dagsläget, och är alltså mer nödvändigt om man ändrar om ofta, och behöver ha en bra överblick över sitt hemmanätverk.

  Se skolan här:

  https://www.google.com/url?q=https:...ds-cse&usg=AFQjCNFYZcLwOXMlvtCqwIpMHW3_UlGOIg

  Lycka till!
   
  Redigerat 30 sep 2016 13:22
 4. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Om du ändå drar uttag till TV:n så dra 4 stycken, det är inte ett stort merarbete. Din plan låter bra.

  Dra ett stjärnnät och sätt en patchpanel eller några vanliga uttag vid fiberdosan.

  Du bör koppla från fiberdosan -> trådlösa routern -> playstation/dator
  Du bör koppla TV från fiberdosans TV-utgångar -> TV:n

  Det är bra om du kan sätta routern på någon plats där radiosignalen täcker hela huset. Dra dubbla kablar dit.

  Du kan koppla från fiberdosan -> trådlösa routern -> switch vid fiberdosan -> dator/playstation/andra fast anslutna saker.

  Jag tycker att det räcker med fasta uttag till TV, playstation och datorarbetsplats. Moderna trådlösa nät med bra täckning kan leverera data snabbare än din mobil/surfplatta kan hantera det.
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem Nivå 7
  Om du ändå håller på att påbörja en renovering föreslår jag att du planerar för nätverksuttag i alla rum, helst 2 i varje.

  Klädkammaren är en urusel plats för fiberfördelaren i ett hus där det finns gott om plats. Jag fattar inte varför installatörerna alltid gör så. Är fibern redan på plats? Annars bör du dra in den (eller dra om den) till ett bättre ställe där du har plats för ett enkelt stativ med patchpanel, switch, router m m och där alla framtida nätverkskablar kommer in. Hur ser det ut i bottenvåningen? Förråd/tvättstuga?

  Ta inte TV via fibern, den tekniken är ännu på stenåldersnivå. Om tablå-TV är viktigt för er, sätt upp en parabol. Installera en nätverkstuner och distribuera TV ut i huset via nätverket.

  Gratisroutern från internetoperatören lägger du ut på Blocket. Den är skräp.

  En riktig router/switch i kombination med accesspunkterär ALLTID bättre än den dyraste Asus-router och sannolikt billigare.

  Här är mitt startpaket för en villa i två plan:

  Router/brandvägg/switch

  http://www.eurodk.com/en/products/cloud-core/cloud-router-switch-125-24g-1s-rm

  Accesspunkter, en per våning

  http://www.eurodk.com/en/products/unifi/unifi-ac-lite

  Detta kostar under 3500 inkl frakt från eurodk (rekommenderas) och kommer att köra åttor runt Asus dyraste router för 4536:- som bara har 4 LAN-portar och kommer att kräva att du investerar i en ytterligare switch.
   
  • Laddar…
 6. F
  Medlem Nivå 5
  Håller med politby. Det är bra att ha tillgång till fiberdosan, och vettigt att bygga en plats där utrustningen får plats. En bra switch är grunden, sedan kan man bygga ut. Gigabit är naturligtvis att föredra, men nu har ju TS bara 100 mbit så det är kanske overkill. Det finns väldigt prisvärda produkter för 100 mbit. Mycket trevligt att ha level 3 switch, men igen, kanske lite overkill för normalkonsumenten, lite samma sak som att köpa festool när de flesta klarar sig utmärkt med makita. (Jag tex) Själv har jag dock level 3 switch som bas i mitt system. :) De kan vara lite si och så med användargränssnittet oxå om man inte är kunnig.


  Tyvärr är det så att folk i regel bara använder gratis "routern" de får av tjänsteleverantören, och ofta står den allt annat än optimalt. Sedan går allt trådlöst. I bästa fall kan man då inte räkna med mer än kanske halva kapaciteten. Just nu kör många trådlöst, men jag tror att trådat kommer att bli vanligare iom att moderna hus byggs med cat 5 nät från början, och fördelarna blir väldigt tydliga. Det är väldigt bra att ha ex skrivare, playstation, nas mm fast kopplade mot switch.

  Tänk om folk lade lika mycket energi på den allt viktigare IT infrastrukturen i huset som på andra hempulprojekt. Då tror jag att man skulle få se en hel del väldigt intressanta trådar här.

  Varför lägga tid och plats på en vettig IT plats?

  1. El. Det blir många dosor, och det är inte vaken kul eller snyggt att ha 5-10 adaptrar liggandes i en hög i något mörkt utrymme. Bättre då att ordna alla sladdar på en och samma plats. Helst på en egen grupp.

  2. Överblick. När saker och ting krånglar är det överlägset bra om man har överblick över utrustningen, och slipper stå på huvudet i en garderob.

  3. Service. Om någon enhet behöver bytas ut är det väldigt enkelt att göra det om kopplingen är gjord rätt från början.

  4. Skalbarhet. När någon ny enhet skall kopplas in eller ur så går det på ett kick.

  Jag tycker att du har drömläge iom renoveringen, och du tänker helt rätt. Men som sagt, glöm det där med garderob och sätt den på en tillgänglig plats, det har du igen senare.

  5. Säkerhet. Det finns alltid en risk att kablar mm skadas om någon hivar in något i garderoben.

  Lycka till.
   
  Redigerat 30 sep 2016 18:12
  • Laddar…
 7. A
  Medlem · Nivå 18
  Inkommande fiber med fiberjack/box kan man se som en avlämningspunkt, motsvarande elskåpet för inkommande el.
  För el drar man vidare till elcentralen som inte behöver vara på samma plats och motsvarande gör man för fiberanslutning. Oftast placeras mediekonverter vid fiberjack/box på sammaplats, men de kan även separeras om man drar kontakterad fiberkabel mellan dem. I många tjänstelösningar så levereras en router från tjänsteleverantören, så även om mediekonvertern har flera portar blir det bara en som kommer att användas. (här finns det flera alternativ)

  Så jag ser inget problem med fiberanslutningen i garderoben, är nog lite överdrivet detta med placeringen. Fungerar alldeles utmärkt med garderob bara man gör installationen på rätt sätt, det är ganska överdrivet med "stå på huvudet" om det monteras i t.ex. ansiktshöjd och säkerhet med kablar löser man med kabelkanaler, etc.
  Så placeringen är inget problem utan hur arbetet utförs, en del av en garderob kan bli en alldeles utmärkt mediecentral.
   
  Redigerat 1 okt 2016 08:48
 8. P
  Medlem Nivå 7
  Varför köpa en enhet med 100Mbps när prisskillnaden är så liten? Även om interntförbindelsen är 100 är det självklart med 1000 på det lokala nätverket.

  Mikrotikroutrarna är förkonfigurerade så det är plug & play till att börja med. Man är igång på 10 minuter.
   
 9. A
  Medlem · Nivå 18
  Alla mediekonverters och fiberswitchar som installeras på "station" för vår uppdragsgivare klockar med 1Gbit/ på fibern till kund, sedan kan kunden välja lägre hastighet mot Internet från tjänsteleverantören men det påverkar inte den fysiska hastigheten på förbindelsen utan endast datamängden man kan skicka.
  Sedan finns det äldre installationer som enbart klarar 100Mbit/s i fysisk hastighet.
   
 10. F
  Medlem Nivå 5
  Visst. Men att ha överblick är för mig en självklarhet. Det går att separera fiberboxen och konvertern, men det blir en fiberkabel som går emellan, och om inte separeringen sker vid installationen, så blir det nog inte gjort sedan, eftersom att det inte är jätteenkelt att dra fiber. Svårt att se poängen med detta, då det alltid är bra att kunna se kontroll lamporna på fiberboxen, som en första åtgärd vid felsökning, och då är det praktiskt att ha allt på ett ställe..

  Det går såklart att ha sakerna i garderoben om man gör det snyggt, men säg den som vill avstå garderobsyta för en hylla med "datagrejjer"

  Säger inte emot, 1000 är bättre. Sedan är det nog så att de flesta tycker att utgiften för en ny router är onödig när en tillräckligt bra medföljer "gratis". (Gratisrouter = B&D, egen router = Festool)
   
  Redigerat 1 okt 2016 10:18
 11. P
  Medlem Nivå 7
  I de flesta moderna installationer är det en enda enhet. Fiber in (ej åtkomlig) och ett antal LAN-portar ut. Om installationen redan är gjord och man önskar ha övrig utrustning på ett annat ställe är lösningen att dra en eller flera Cat7 från fiberfördelaren till den andra platsen. Där ansluter man sedan routern.
   
 12. F
  Medlem Nivå 5
  Ställer mig lite frågande till detta. På min fiberswitch, en Inteno XG6846 finns två driftslägen, antingen 100 eller 1000 mbit. Med ditt resonemang skulle det alltså vara 1000 till station i alla lägen, vilket egentligen är Gbit uplink mellan min switch och "stationens"?
   
 13. A
  Medlem · Nivå 18
  Jajamen, du ser det på dioden. Lyser gult så är det 100Mbit/s switch på station och grönt 1Gbit/, så vad du får idag vid en nyinstallation på befintlig anläggning avgörs av vad stationsswitchen klarar.
  Så båda varianterna kan förekomma beroende av när man gjorde nyetablering i området.
   
 14. A
  Medlem · Nivå 18
  Nja, t.ex. Skanova den största fiberoperatören installerar i villaområden ett fiberjack där inkommande fiber avslutas där man svetsar en kort anslutning, pigtail, som monteras i fiberjacket. Sedan ansluter man en fiberkabel mellan fiberjack och mediekonverter. Mediekonvertern monteras i ett bakstycke där halva delen är en låda som man ringlar överbliven del av fiberkabeln så att den ligger skyddad. Oftast monteras dessa bredvid varandra så att de då kanske uppfattas som en enhet.
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · Nivå 18
  Merparten av oss behöver nästan aldrig kolla mediekonverten eller har koll på vad lysdioderna visar så det är nog inte så krångligt ;)

  När det gäller placering så är det väldigt individuellt vilka utrymmen man har att tillgå. Även ett speciellt utrymme för mediecentral kräver sin plats. Så för att du eller jag ev. har problem med garderobsyta är ingen orsak till att inte använda garderob eller klädkammare för placering.
  Jag har sett ganska många projekteringar av fiberanslutning och du skulle bli förvånad över olika kunders önskemål, men för dem är det bästa lösningen både funktionellt och estetiskt.:)
   
  • Laddar…