Fast eller rörligt el-avtal?

12k läst  51 svar

 1. klaskarlsson
  Medlem · Nivå 12
  Tyvärr kan du ha rätt.
  Det finns en del planer på underhåll under sensommar/höst - men eftersom vår kärnkraft är så föråldrad och politikerna hitills inte kunna enats om en väg frammåt (på 10-50 års sikt) så innebär det att inga stora investeringar har gjorts och varje "service" kan mynna ut i obehagliga överaskningar som innebär mkt längre ställtid än vad som är tänkt :(

  /K
   
 2. S
  Medlem Nivå 3
  Jag håller med om det här resonemanget om det gäller bolån, men frågan är om det gäller för elpriser. Såhär resonerar jag:

  En rörlig ränta och spotpriset kan sägas vara samma sak. Hade alla elbolag bara köpt från Nordpool hela tiden så hade risk-resonemanget ovan funkat. Men till skillnad från bankerna kan elbolagen tillverka mer av produkten man säljer (el/pengar). Detta innebär att om man får in 1000 kunder som binder sina avtal på 5 år så kan man bygga ett nytt vind- eller vattenkraftverk t.ex. Investeringen blir då helt enkelt mycket säkrare än om man skulle köpa varje kWh från Nordpool.

  Visst, en bank kan också ta ett bundet lån för att täcka 1000 av deras kunders bundna lån men skillnaden är att banken alltid lånar av någon annan. Denne har då gjort en avvägning huruvida han/hon tjänar på att binda sina sparpengar jämfört med att låta dem ha rörlig ränta. Det spelar alltså ingen roll, i slutet på kedjan med bundna lån är det alltid någon som gör avvägningen mot den rörliga räntan.

  Man skulle kunna resonera att istället för att ge sina kunder billig el så skulle man kunna sälja denna dyrt på Nordpool, och det stämmer ju. Problemet är bara att det är ganska osäkert hur priserna utvecklas, har man däremot 1000 fasta kunder i 5 år och ett eget kraftverk så är det mycket enklare att räkna på hur mycket kunderna behöver betala för att man ska få sin marginal.

  Nu band jag precis i 5 år till 106 öre/kWh, vi får se hur det går. Det handlar inte om så mycket pengar eftersom vi inte förbrukar så mycket men det går ändå åt 2-3 gånger så mycket el på vintern mot sommaren.
   
  Redigerat 28 jul 2011 17:49
 3. A
  Medlem · Nivå 15
  Ibland undrar jag om många inte har tagit in effekten av månadsvis avläsning av elmätaren. Om elmätaren avläses en gång per år går det att göra jämförelsen med bolån. Då antar elleverantören att alla har en viss standardprofil beträffande förbrukning under året. Analogin med bolån är att lånet är lika stort hela året med undantag av små minskningar till följd av amortering.

  När elmätaren läses av varje månad och faktisk förbrukning debiteras fungerar inte jämförelsen längre. Hus kan vara olika väl isolerade. Hus kan värmas med eller utan el. Det finns en parameter som fastighetsägaren vet mer om än vad elleverantören gör. Elleverantören räknar med en tänkt medelkund och lägger på sin riskpremie. Om fastighetsägaren vet med sig att dennes förbrukning avviker mycket från medelkundens så går det för vissa enskilda fastighetsägare att spara på bundet avtal i längden även om inte genomsnittskunden gör det. Till exempel om man har ett dåligt isolerat hus som värms med direktel. Det är när det är kallt som elpriset stiger. Det gör förbrukningen också.

  Erik
   
 4. E
  Medlem Nivå 5
  Väcker en gamal tråd har precis köpt hus på 160kvadrat plus källare ny bergvärme är installerad men nu ska jag fixa elavtal så vad råder ni mig ska jag ta fast på 1 år eller rörligt elavtal ?
   
 5. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Valde igår teckna fast 1år, svårt att veta om det blir billigast men 64,46 öre och ingen fast avgift. Tror det är liten chans att rörligt blir billigare över ett helt år.
   
 6. E
  Medlem Nivå 5
  När jag räknar allt på vattenfall får jag 67.53öre på rörligt och 72.75öre på fast i ett år
   
 7. A
  Medlem · Nivå 15
  Idag precis som 2011 gäller troligen att de flesta i längden får en lägre kostnad om de väljer rörligt pris. Under perioder när elpriset är mycket högre under vintrarna såsom var fallet då tråden startades kan konsumenter med osedvanligt hög andel av förbrukningen på vintern spara på att binda. Typiskt ett stort eluppvärmt hus med medioker eller dålig isolering. Elpriset är för övrigt mycket lägre idag än det var 2011.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: