Byggahus.se

Fasadrenovering - plåt till trä

 1. S
  Medlem · 14 inlägg
  Hej!

  vi har nyligen flyttat in i ett hus från slutet av 50-talet med plåtfasad. Fasaden har både släppt och rostat på olika ställen och behöver bytas. Har hört att vissa grannar har satt träfasad som skruvats utanpå plåten med anledning av att ”det är onödigt att riva ner delar som eventuellt stödjer upp huset”. Kan det stämma? Har än så länge fått en offert från en byggfirma som anser att plåtfasader först ska rivas ner för att sen sätta tilläggsisolering och trä. Vad är era erfarenheter? Kan man montera ny fasad utanpå befintlig plåt eller bör den rivas ner?
   
 2. Oldboy
  Medlem · 5 063 inlägg
  Man kan låta plåten sitta kvar, men det är normalt en dålig idé.
  Fasaden blir onödigt tjock och klumpig, och fönster och dörrar insjunkna.
  Sedan är plåt ej fuktgenomsläppligt och det blir lätt kondens (fukt). En yttervägg ska/bör vara 5-10 ggr tätare på insidan än utsidan. Det förhindrar att fukt inifrån tränger ut i väggen, samt att den fukt som ändå kommer in i väggen ska kunna torka ut utåt. Därför bör inget fukttätt mtrl finnas i väggen utanför ev ångspärr på insidan.

  Huruvida det ska/bör tilläggsisoleras i samband med fasadrenoveringen är valfritt.
   
 3. S
  Medlem · 14 inlägg
  Tack för svar! Det låter vettigt att inte kapsla in vattentäta material mitt i väggen. Väljer vi att tilläggsisolera kommer det bygga på ganska mycket utåt på fasaden så undviker gärna att fönstren blir mer insjunkna än de behöver.

  Du tycker inte att vi bör oroa oss för att plåten kanske har en bärande funktion på huset?
   
 4. Oldboy
  Medlem · 5 063 inlägg
  Nej.

  Edit: Förtydligande: Fasaden är endast väderskyddande. Stommen är bärande.
  Nuförtiden fuskas det iofs med det. Man använder sedan ganska länge skivmtrl som vindförstyvning av stommarna. Har dock aldrig hört att en plåtfasad används för det syftet, inte ens för ekonomibyggnader som maskinhallar och ridhus. Där används dragstål eller band som vindförstyvning av vad jag noterat.
   
  Redigerat 5 jan 2020 17:11
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · 487 inlägg
  Vad är det för hus?

  Om det är ett mockfjärds elementhus så kan man inte "bara riva" plåtfasaden då den delvis är en del av bärande strukturen.
   
 6. S
  Medlem · 14 inlägg
  Det är inte ett mockfjärds elementhus så antar därför att det går bra att riva plåtfasaden.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · 3 inlägg
  Hej! Vi har ett Mockfjärds Elementhus från -65 och har nu tänkt att byta fasad, dock ej tilläggsisolera. Hur ska jag tänka runt fukt? Är det ok att bygga på med träfasad på befintlig aluminiumplåt? Du verkar vara kunnig på området :).