Byggahus.se

Fasad med järnvitriol, järnvitrol

 1. N
  Medlem · 1 182 inlägg
  Länge skulle jag säga. Jag hade grundsockeln på mitt hus täckt i 1 år efter att fasaden kom upp och kan ändå se missfärgningar.
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem · 12 inlägg

  jvhavshus

  Medlem
  Problemet är väl att det inte regnar på fasaden varje gång om det inte blåser. Läste om någon som hade spolat av sin fasad men är inte säker på att det är en bra idé heller...

  Får försöka snickra ihop en fålla/ränna från den nedersta panelen och styra bort vattnet som kommer rinna helt enkelt... Hussockeln kan jag leva med att blir missfärgad men är så oerhört förtjust i den ljusgråa stålglättade betongen som terassen har, skulle vilja behålla det "råa" utseendet.

  Kanske det går att slipa bort någon eventuell rost-fläck ifall det skulle bli det, kanske någon betongexpert kan svara på det? Är alltså väderbeständig betong som gjutits och stålslipats
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · 12 inlägg

  jvhavshus

  Medlem
  Laddar upp några bilder på betongens utseende, mycket fukt ännu under plasten då den fortfarande släpper fukt ifrån sig, slutresultatet skall förhoppningsvis vara som det ljusgråa när vi tar den i bruk.

  Sen en bild på husets baksida mot havet där den största delen av betongterassen finns, en 2 meter bred kan runt huset finns sedan som går att se på sista bilden.

  Byggarna hade stansat fast plasten först men den släppte då det började blåsa lite häftigare, syns på en gammal bild jag har tagit. Finns som ni ser inte mycket utrymme för plasten under sista fasadbrädan och ingen ordentlig fästpunkt heller så skulle behöva ha tyngd på plasten under fasaden. uppskattningsvis är mellanrummet endast 5mm så ni kanske förstår utmaningen...
   
 4. D
  Medlem · 2 025 inlägg
  Men knappast i den koncentration som finns i panelen spec efter en tids påverkan av regn
   
 5. P
  Medlem · Bohuslän · 2 600 inlägg

  pbengtsson

  Medlem
  Det var ett tag sedan jag startade denna tråd, är det intressant att lägga upp hur fasaden ser ut idag?
   
 6. B
  Medlem · 196 inlägg
  Alltid intressant att se bilder. :)
   
  • Laddar…
 7. D
  Medlem · 1 inlägg

  diynick

  Medlem
  I have just tried iron sulphate solution on a roof i am building - it works great on untreated wood and gives an almost immediate grey colour, darker after 24 hrs, but seems to have no effect of wood that has been treated with clear wood preserver first. I should have used the iron sulphate before the wood preserver. The wood preserver I used was barrettine premier wood preserver (clear). This probably proves that the wood preserver seals the wood quite well!
   
  • Laddar…
 8. P
  Medlem · Bohuslän · 2 600 inlägg

  pbengtsson

  Medlem
  This is an odd application of the magic mix, never seen a wood roof like this in Sweden. But I think in your case the mix is overkill.
   
 9. J
  Medlem · 11 inlägg

  J_Lindberg

  Medlem
  Hejsan - vi kommer inom kort vara i samma situation - vi ska ha betongplatta som altan och måla huset i järnvitriol. Gick det bra att skydda för din del? Blev det några fläckar? Hur länge kommer du ha plasten som skydd?
   
 10. J
  Medlem · 12 inlägg

  jvhavshus

  Medlem
  Det kommer nog fläckar genast plasten inte ligger tätt på, tyvärr. Dock finns det nog en del olika medel som man får bort rostfläckarna med som vi redan provat skrubba bort, onödigt arbete blir det förstås och i värsta fall måste man kanske slipa lite lätt för att få bort all rost, den färdiga ytan kan också ta stryk i värsta fall.

  Det var en ordentlig storm som drog in så plasten blåste av för oss och fasaden mot söder blev genomdränkt av regn så det rann av helt sjuka mängder med rostvstten som genast sögs upp av betongen. Nu har vi ny plast och mycket tyngd på och det verkar fungera bättre, men kommer säkert finnas fläckar att tvätta bort i efterhand…

  plasten kommer nog ligga på tills hösten iaf. Någon sade att det tar ett år före det slutar rinna, andra efter några enstaka skyfall av regn. Jag antar mängden järnsulfat som man behandlat panelen med spelar roll, alltså hur ”indränkt” den blivit vid behandlingen.

  en annan faktor lär ju vara hur mycket regn som kommer på panelen, kommer garanterat vara olika beroende på vilken sida av huset som blir mest utsatt, känns som södra sidan på vårt hus inte kommer rinna av så mycket mera men får se... Om någon annan har information/erfarenhet angående ”Urlakningen” av panelen tas detta gärna emot!

  Om du skall göra som mig och behålla den råa stålglättade betongytan på altan skulle jag täcka in den VÄLDIGT bra. Skall du måla/lägga plattor på senare så har det ju inte så stor betydelse.
   
 11. R
  Hobbysnickare · Arvslindan · 302 inlägg

  Revoman

  Hobbysnickare
  Jag har fått ytrost på en del spik huvuden, nåt man ska oroa sig över eller är det fler som fått så?
   
 12. D
  Medlem · 2 025 inlägg
  Sannolikt har panelen spikats med någon billigare spik, man bör använda rostfri spik om man väljer järnvitriol som ytbehandling. Blir det fula fläckar där rosten ”rinner” ner på panelen får du byta ytbehandling
   
 13. J
  Medlem · 12 inlägg

  jvhavshus

  Medlem
  inget att oroa dig över sålänge det är galvaniserad spik. Vi valde rostfria spikar för att undvika rostiga spikhuvuden men är väl mera smaksak, rostfria spikhuvuden sticker ju ut mera tydligt då istället.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem · 11 inlägg

  J_Lindberg

  Medlem
  Tack för snabbt och bra svar! Vi kommer att få panelen målad på fabriken så vi hoppas att vi slipper att det urlakar sig för mycket men bra tips att vi ska skydda det väl. Om det blir fläckar på betongen - hur tog du bort detta?

  Har du byggt ett nytt hus eller ett befintligt? Vore kul att få se lite bilder. Vi kommer att bygga ett arkitekt ritat modernt funkis hus. Precis startat ett IG konto #villacapelurbo
   
 15. J
  Medlem · 12 inlägg

  jvhavshus

  Medlem
  Nytt hus, fabriksmålat. Så ni kan räkna med ordentlig urlakning.

  Måste kolla upp vad det var för medel, finns många olika sorter som fungerar. Fråga någon lokal städfirma för råd.

  Här är några bilder på altanen
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.