Byggahus.se

Får man köra på väg utan servitut?

 1. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Hej

  Vi har köpt ett hus för ett tag sedan. Trevliga grannar och sådär fram tills nu typ.
  Vi har en väg på husets baksida som ägs utav kommunen. För många år sedan hade vår fastighet servitut att få köra på denna vägen för att ta sig till fastigheten. Sedan byggde det en annan väg som vi nu kan använda oss utav, en kommunal vanlig väg. Däremot så använder vi ibland den gamla vägen bakom vår tomt. Nu så har grannarna börjat knorra ordentligt. De är två fastigheter som har servitut på vägen och nu förbjuder dom oss att köra på vägen då vi inte har något servitut.

  Jag har försökt prata med en ansvarig på kommunen men han vet typ inte och känns oseriös.

  Det finns inga skyltar eller något som säger att vägen är privat eller inte för allmänheten.

  Kommunen äger vägen, inte de som har servitut.

  Någon som kan hjälpa vad som gäller?
   
 2. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 568 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Du borde kunna fråga upp grannarnas servitut hos lantmäteriet, samt fråga vem som äger marken under vägen.
  Du kan också kolla upp dina egna servitut.

  Då vet du om grannarna har servitut och vem som äger vägen och vem som äger marken under vägen. Om du inte själv kan lista ut det, kan du fråga lantmäteriet eller oss.

  Då kan du också få reda på om grannarna kan förbjuda dig att köra på vägen.
   
 3. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Hej,

  Jag vet efter att ha pratat med kommunen om att grannen plus en till fastighet har servitut på vägen så så är det. Sedan är det kommunen som äger vägen och marken.

  Men även om dom har ett servitut så kan väl inte DOM förbjuda oss att köra. Det måste väl ändå vara ägaren till marken som isåfall kan förbjuda.
   
 4. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 568 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Läs servitutstexten, den berättar mer.
  Men jag får inte ihop att kommunen äger vägen och att det finns servitut.
  Vem betalar underhållet?
  Är det en vägförening som kommunen tog över?
  Vår man vägbidrag för vägen?
   
 5. fahlis
  Medlem · Västra Götaland · 1 608 inlägg

  fahlis

  Medlem
  Har detta servitut upphört genom en förrättning? Om inte så bör ni väl fortfarande ha rätt att ta väg där.
   
 6. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Ok får ta ut servitutet hos Lantmäteriet och se ifall vi blir klokare på det via det. Det jag vet är att förr så var detta enda vägen som gick i gamla planritningen sedan byggde kommunen en ny väg som tillhör nya planritningen och vill således få bort denna vägen bakom vårt hus, svarta vägen kallar dom den o kommunhuset I den nya planritningen så skall det vara parkområde. Så alla fastigheter inkl vår har köpts ut av kommunen för att de skall kunna avskaffa vägen men två fastigheter har väl inte velats köpa ut. Vet ej vem som står för underhållet.

  Men säger det något om huruvida allmänheten får köra på vägen eller inte?
   
 7. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Kommunen ville köpa ut samtliga fastigheter längs denna väg för att ny planritning börjar gälla. Och i den nya planritningen så skall det vara parkområde där vägen är idag men eftersom två hushåll inte vill göra ny uppfart på framsidan utav huset så kan kommunen inte verkställa det
   
 8. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Kollade på Lantmäteriet men får bara ut info om fastigheten jag är ägare till. Verkar som man kan få tillgång till vissa uppgifter på grannens men det är en betaltjänst.
   
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 048 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Har svårt att tro att dessa grannar har rätt att hindra er att använda vägen under de omständigheterna.

  Tänk på det lite som besittningsskydd vid expropriation. Då kan du få din bostad inlöst men har (under vissa förutsättningar) rätt att bo kvar tills exempelvis en beslutad vägkorridor tas i anspråk och ditt hus ska rivas. Du säljer, men kan utnyttja det du sålt tills det ska rivas, ditt besittningsskydd är dock borta, så när grävskoporna kommer är det bara att packa och dra. Samma sak gäller här, du har inte rätt att kräva att vägen finns kvar för dig att använda då det anlagts en ny, men så länge den gamla finns där har du möjlighet att nyttja den.
   
 10. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 568 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Ja det är det, å andra sidan kan du också få ut nånting. Så då får det kanske kosta något
   
 11. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Precis så tänker vi med. Eftersom kommun mannen jag har pratat med bara vill påtala att enligt nya planritningen så skall det vara parkområde och då menar han på att vi inte får använda den, för enligt nya skissen så skall vägen bort. Men vi menar att så länge vägen finns där så borde vi kunna få använda den. Pratade med en annan kommun man som sa att det finns inget som säger att vi inte får använda vägen.
   
 12. B
  Medlem · 5 830 inlägg
  Uppgifter i fastighetsregistret är offentlig handling. Ring upp inskrivningsmyndigheten 0771-63 63 63 och be om uppgift vilka servitut som belastar fastigheten där vägen är belägen. För detta muntliga svar betalar du ingenting. Vill du därutöver ha förrättningskartor och fulla beslutstexten betalar du författningsenligt kopieringspris. Inga stora summor.

  Med detta underlag bör du få full klarhet i vilka grannfastigheter som har vilken rätt att nyttja vägen. Om din fastighet inte finns med på listan saknar du sådan rätt. Så enkelt är det.
   
 13. D
  Medlem · Kronoberg · 51 inlägg

  Dags

  Medlem
  Så du menar att bara för man inte har ett servitut så får man inte färdas på vägen? Av vilken grund? Det är ingen privatperson som äger marken utan kommunen som vi och alla andra betalar skatt till så indirekt äger vi marken också även om jag kan erkänn att det är lite långsökt. Men alltså jag hade fattat om det var en privatperson som satt upp skyltar eller liknande som förbjöd allmänheten köra på deras väg men så är ju inte fallet.
   
  • Laddar…
 14. D
  Besserwisser · E · 15 077 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Nej. Så enkelt är det inte. Att två fastigheter har rätt att använda vägen betyder inte per automatik att andra inte får det. Det bästa är att leta reda på servituten. Jag skulle tro att alla får köra på vägen.
   
 15. B
  Medlem · 5 830 inlägg
  Därför att det är en enskild väg. Enskilda vägar är automatiskt tillgängliga för allmän trafik endast om väghållaren uppbär bidrag från offentlig kassa.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.