personstar

Får man dra rör och sätta dosor?

31k läst  408 svar

 1. K
  Medlem Nivå 5
  Kan tycka det är väldigt intressant att man valt att elen i ett hushåll skall vara så hårt reglerad när det finns så många andra saker som är mycket farligare att pyssla med själv.

  Vet att detta är en het debatt men seriöst varför skall inte lekman kunna dra lite rör och kabel med öppna väggar som sen besiktas och räknas som en godkänd anläggning?
  Det borde helt klart var fullgott än att man skall behöva ta in en elektriker för ändamålet. :thinking:

  Nu handlar det ju inte bara om det, hur lätt är det att få tag i en elektriker idag?
  Har man behov att få ut en elektriker lite snabbt är det inte lätt om man inte är beredd att betala ocker priser.
  Är det dessutom ett "mindre" jobb är det ännu svårare.

  Vill bara tillägga att jag har full respekt för yrket!
   
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 15
  Grundproblemet är att dom flesta regler kring elinstallation är till för att skydda arbetstillfällen.
   
  llehs, LsaiboT, Boan och 18 till gillar
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 23
  Visst är det så. Behörigheten är en gammal kvarleva från elsystemets barndom då varje by hade sin egen generator med sin egen spänning och sina egna lokala regler. Då var det verkligen ett hantverk som krävde kunskap, man "tillverkade" en starkströmsanläggning i motsats till att man idag bara "sätter ihop" färdiga delar.

  Det är idag svårt att se syftet med behörigheten om man ser till följande:
  - Det krävs ingen behörighet för att konstruera en hiss med alla dess ingående maskiner.
  - Det krävs ingen behörighet för att montera ihop en hiss med alla styrskåp.
  - Det krävs ingen behörighet för att installera en hiss med kabeldragning internt mellan
  styrskåp för hissen.
  - Det krävs ingen behörighet för att rita elsystemet till en stor offentlig byggnad, med alla dess komplicerade beräkningar.
  - Det krävs behörighet för att installera efter ritningen, dra ledningar etc.
  - Det krävs ingen behörighet för att dimensionera anslutningspunkten till en hiss.
  - Det krävs behörighet för att ansluta en hiss till denna anslutningspunkt, "plugga i kontakten".
  - Det krävs ingen behörighet för att kontrollera att en hiss är korrekt ansluten.
  - Det krävs ingen behörighet för att driftsätta en hiss, slå på strömmen.

  Då som nu är ett syfte med behörigheten att kunna visa upp sin kompetens för beställaren, främst då privatpersoner i deras hem. Men tyvärr missade man målet där i och med den nya lagstiftningen som träder ikraft om två veckor.
   
  Ulric, roli, SonnyListon och 13 till gillar
 4. T
  Medlem · Nivå 14
  Krävs det formell behörighet att installera ett 300 kV-kabelsystem?
   
 5. GK100
  Medlem · Nivå 17
  Vad fiskar du efter? Ingår det i en starkströmsanläggning pss definierat som övriga frågor i tråden gör det ju det. Ingår den i det som tidigare betecknades anordning krävs det inte, dock faller det säkert då in under andra regler och begränsningar utom elinstallationsbehörigheten.
   
  larsbj gillar
 6. T
  Medlem Nivå 1

  Men jobbar inte dom flesta elektriker under en annans behörighet?
   
  larsbj gillar
 7. F
  Medlem · Nivå 5
  Nu är det ungefär 10 dagar kvar till det gamla behörighetssystemet från 1920 går i graven. Diskussionen blir lite intressantare om vi vrider den till det nya systemet istället.
   
  hempularen gillar
 8. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 23
  Ja det är intressant. Istället för att jobba under någons behörighet så jobbar elektrikerna numera (snart) under ett företags egenkontrollprogram. Vad det kommer att innebära för skillnad i praktiken, främst ang elektrikernas kunskaper återstår att se. Behörighetsmodellen som jag beskrev i #18 är densamma.
   
 9. R
  Medlem Nivå 5
  Sen är det ju också så att även om det är en elektriker som jobbat enligt behörighetsmodellen så betyder inte det automatiskt att det är riktigt gjort.

  Den här artikeln handlar om mina kamraters hus. Firman som gjorde eljobbet var behörig enligt det system vi har i Sverige.

  http://www.elinstallatoren.se/inneh.../hanna-och-ronnys-dromvilla-vimlade-av-elfel/

  Ronny och Hanna anmälde själva sitt hus till Elsäkerhetsverket, och det sjukaste av allt i lagstiftningen är att det då är de själva som är skyldiga att rätta till felen eftersom de är anläggningsägare.
   
 10. N
  Medlem Nivå 1
  Vad menas egentligen med "utföra en elinstallation"? Är det konstruktion/design eller är det faktiskt montage inkluderat montering av klammer och annat som el-arkitekten har ritat in? Vem "utför" anläggningen, el-arkitekten eller den som spikar?

  Jag har full förståelse för att man inte får hitta på egna lösningar när man inte har certifierad kompetens, men när lösningen är ritad av en med korrekt behörighet så förstår jag inte varför man inte ska kunna hjälpa till med visst montage...

  Jag kan inte låta bli att tro att detta med att "inget får göras" är en förvanskning som kommer från elektriker-skrået.
   
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  Nej, det är inte en förvanskning från elektrikerskrået, möjligen från elsäkerhetsverket som ju är den myndighet som "äger" definitionen. Det finns ett antal trådar här, där folk har frågat elsäkerhetsverket ungefär just, "är klamring, rördragning, montering av dosor" behörighetskrävande, och elsäkerhetsverket har sagt att det är behörighetskrävande.

  Men nu om några dagar träder nya regler ikraft, de gamla gäller inte längre. Så det kan vara öppet för nya tolkningar även av sådana saker.
   
  Redigerat 22 jun 2017 11:12
 12. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 14
 13. B
  Medlem Nivå 8
  Markrör är ju ok då om kabeln som dras i är gjord för att ligga direkt i mark...

  Klart esv säger som de säger utan någon proportionalitet, de är ju jäviga och kommer i varje instans skydda skråt. Egentligen borde tex Villaägarna motsätta sig många av dessa obefogade regler som gör det mycket dyrare för konsumenten.
   
 14. D
  Medlem Nivå 2
  Jag måste säga att jag i princip är på lagstiftarens sida. I grunden för att det finns en mycken liten men dock möjlighet att trappströmbrytaren är kopplad så att man kan skapa kortslutning om man vänder den fel, och om man dessutom gör fel vid anslutningen så kan man få till det så man inte uppfyller utlösningsvillkoret utan det kan bli brand vid strömbrytaren. Om personen som kopplar (helt) saknar kunskaper på området så är det möjligt att göra detta utan att förstå problemet. Risken är visserligen oerhört liten, men det är inte omöjligt.

  Jag har faktiskt varit inblandad i en olycksutredning (ej fatal) på en rätt komplex apparat där ett flertal högst välutbildade personer med olika funktioner, ingen elektriker, missat kravbilden, detta då det var ett antal kombinationer av saker, var för sig harmlösa, som öppnade för säkerhetsrisken. En kvalificerad elektriker med lite metodiskt tänkande hade troligen förutsett problemet.

  Angående lagligheten så är det flera saker att tänka på:
  1) Om arbetet att installera är lagligt. Preskribtionstid 2 år.

  2) Om anläggningen är laglig, dvs. följer regelverket. Här börjar det bli knepigt. Dels för att en icke kvalificerad person sannolikt varken har hela regelverket i huvudet, dels antagligen inte heller förstår de fulla implikationerna av dragningen - en person tränad att tänka på säkerhetsproblem kan till stor del kompensera bortglömda regler med metodiskt tänkande eftersom regelverket till stor del finns för att undvika säkerhetsproblem. En kvalificerad elektriker har dessutom viss formell auktoritet att gå utanför regelverket med egna säkerhetsbedömningar och lösningar för att uppnå motsvarande säkerhet som reglerna var avsedda att säkerställa - något som en hempulare inte kan komma undan med. Så länge anläggningen står är detta pågående. så fel här preskriberas inte.

  3) Framgår det att anläggningen har fusk/säkerhetsbrister så kan både framtida elektriker och elleverantörer välja bort en som kund, eller (mera sannolikt) kräva tilläggsarbeten för att få anlita dem.

  Så, som lagen står nu så betyder det att den som hempular el kan klara sig om man inte avslöjas inom två år och gör ett så professionellet jobb att systemet varken har säkerhetsbrister eller har material och lösningar som en kvalificerad elektriker skulle undvikit ("ser hempulat ut").

  I det stora hela tror jag läget är ganska bra, eftersom resultatet är att de som inte förstår vad de pysslar med antingen håller sig borta eller kan bli tvungna att låta en elektriker städa när situationen uppdagas. Eller åtminstone kan man hoppas att så är fallet.
   
  Bo.Siltberg och hempularen gillar
 15. H
  Moderator · Nivå 25

  fast där svamlar de i artikeln.

  Enl elsäkerhetsverkets "elpocket":

  "Jordade vägguttag för högst 16 A får du byta själv Det är tillåtet att byta jordade vägguttag på egen hand, men bara sådana som är avsedda för högst 16 A"

  Längre fram i pocketboken visar de med bilder hur man byter en väggströmbrytare som ser ut att vara en dubbeltrapp.

  Det finns ingen regel som säger att du inte får byta uttag eller brytare när det finns mer än två trådar inkopplade.

  Länk:
  http://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/publikationer/broschyrer/elsakerhetspocket.pdf
   
  GK100 gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: