Byggahus.se

Får jag riva denna vägg? STYRELSEN STRETAR EMOT - DEL 2

 1. K
  Medlem · 212 inlägg
  Hej bästa forumet,

  I min förra tråd hjälpte ni mig med ventilationen som blev en het punkt i min renoveringsansökan till styrelsen. Jag ville bygga en rak vägg för att göra om min lilla 1a till 2a, efter många otrevliga mejl, saker som jag blev kallad samt 5000 kr för tekniker och uttalande så godkände dem till slut - vad skönt tänkte jag (hade fel fortsätt läs...)!

  I ritningen som ventilationsteknikerna gjorde hade dem kryssat för en vägg som håller upp den nuvarande "ventilationenslådan", vilket jag uppfattade att den inte behövs. Tänkte därmed kanske riva vägg A för frigöra förvaringsutrymme, när man bor så litet. Utöver det så finns det en annan vägg B på cirka 10 cm som verkar innehålla något mystiskt i sig, pga sin form (se bild nedan). I en del av den vägg tänkte jag placera sovrumsdörren.

  När man knackar på både väggarna låter det mjukt som gipsvägg. Jag beställde våningsritningar från bygg- och platstjänsten och där existerade inte ens vägg B (se bild nedan), samt framkommer det inte om vägg A är bärande. Tog hit både en snickare och elektriker (kostar pengar), dem visste inte innehållet (ingen el i alla fall), vi misstänkte vattenrör och kollade på VVS-ritningen, fanns inget där. Både hantverkarna hänvisade till att fråga föreningen - dem måste veta.

  Självklart lyssnar jag på experterna och ställer en allmän fråga till föreningen, men då brakar helvetet loss!!! Jag blir dumförklarad igen, och dem otrevligt svaren trillar in "hur ska vi veta vad du har i dina väggar", osv. Nu hotar dem med att dra in ansökan. Utöver det kräver dem nu jag tar dit en byggnadsinstuktör den här ansökan har kostat mig enormt mycket pengar utan dess like. Jag har trott att regelverket säger icke-bärande väggar får man ändra på och det är mer en formalitet att informera föreningen.

  Kan ni snälla hjälpa mig, är väggarna bärande? / Ledsen kyckling :cry:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Rityta 1.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Rityta 2.jpg
   
 2. C
  Medlem · 10 261 inlägg
  Ja, ibland skall man inte fråga för mycket och riskera att väcka den björn som sover...
   
  • Laddar…
 3. K
  Medlem · 212 inlägg
  Precis. Känner mig så dum!!
   
 4. Sir James
  Medlem · Stockholm · 245 inlägg

  Sir James

  Medlem
  Tänk på att det i inte är din lgh, därav att dom är intresserade.
   
  • Laddar…
 5. fgo
  Husägare · Dalarna · 2 105 inlägg

  fgo

  Husägare
  Det som vent.teknikern kryssat över är tilluftsdonet uppe vid taket EJ väggen.
  Kan vara så att det ligger en balk ovan öppningen vid vägg B.

  Vägg A är inte bärande i mina ögon.
  Men vägg B kan vara det, kan vara en pelare vid det konstiga hörnet.
   
 6. K
  Medlem · 212 inlägg
  Hur vet jag om dem är bärande? Styrelsen vet tydligen ingenting, ska det verkligen vara så? Vilken yrkesgrupp kan man kontakta för hjälp.
   
 7. fgo
  Husägare · Dalarna · 2 105 inlägg

  fgo

  Husägare
  En byggingenjör/konstruktör löser det där åt dig.
  Nu vet jag inte var i svearike du har lägenheten. Men gå in på sbr.se så kan du säkert hitta någon i din närhet.
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · 212 inlägg
  Vet du hur mycket jag kommer behöva trycka ut :(? Bor i Stockholm
   
 9. T
  Medlem · 3 inlägg

  Tompelino

  Medlem
  Varför skulle ”styrelsen” som är dina grannar veta mer om konstruktionen av din lägenhet än du själv som bor i den?
  Vill bara poängtera att styrelsen är dina grannar som gör uppdraget som ett ideellt arbete (med eller utan symboliskt arvode). Oftast får nya oerfarna medlemmar för sig att det är någon yrkesgrupp, och har orimliga förväntningar, som om det vore ett heltidsarbete. Jag hade fört de mer tekniska diskussionerna med fastighetsskötaren, om ni har någon extern sådan. De brukar kunna fixa fram en konstruktör som kan undersöka. På din kostnad såklart.
   
 10. 1
  Medlem · Stockholm · 733 inlägg

  16386

  Medlem
  Då du bor i Stockholm skulle jag börja med att logga in på Stadsbyggnadskontoret och söka rätt på konstruktionsritningarna för fastigheten och specifikt då ditt våningsplan. Men baserat på de ritningar och fotot du lagt upp finner jag det närmast uteslutet att en bärande vägg inne i din lägenhet inte skulle vara av betong. Då det saknas list vid vägg B undrar jag om det inte är något som byggts senare, av en tidigare ägare.
   
  • Laddar…
 11. Karlia
  Medlem · 2 473 inlägg

  Karlia

  Medlem
  Det är komplicerat att bygga om, jobbar man inte professionellt med sådant måste man själv ta reda på vad som gäller vare sig det är bärande väggar eller ventilation. Samtidigt så lär man sig något på varje projekt :)

  Min dotter flyttade hemifrån i våras, hon håller också på att lära sig om bärande väggar och hur hon ska göra för att ta reda på det. Hon har också lärt sig att olika väggar innebär olika sätt att hänga upp tavlor. Och att styrelsen inte kan så hemskt mycket mer än henne.. Än så länge tror hon i alla fall att mamma kan :heart:
   
  • Laddar…
 12. fgo
  Husägare · Dalarna · 2 105 inlägg

  fgo

  Husägare
  Med tanke på timpenningen som entreprenörer ligger på i sthlm så skulle jag inte bli förvånad på +1000kr/h. Men det vet säkert andra bättre.

  Det är omöjligt att sitta här med de underlag ovan och säga med säkerhet ifall vägg b är bärande eller ej. Antingen försöker du hitta K-ritningar och delar.
  Dock skulle jag vara restrektiv med att lita till 100% på någon som du inte vet ifall de har kunskaperna och erfarenheten som krävs.
  Därav sbr.se.
   
  • Laddar…
 13. Karlia
  Medlem · 2 473 inlägg

  Karlia

  Medlem
  • Laddar…
 14. K
  Medlem · 212 inlägg
  Vad säger regelverket kring icke bärande väggar måste jag verkligen anlita en konstruktör som ska ge ett uttalande för riva 10 cm vägg?

  Sen kunde varken styrelsen, externa förvaltare eller ritningarna på bygg/platstjänst säga om det är bärande vägg. Är det verkligen så att ingen vet? Låter jätte konstigt, kan köpa att styrelsen inte vet men förvaltaren då? Eller ingen har koll på bärande väggar när man bygger i Stockholm?
   
  • Laddar…
 15. Nissens
  Garagebyggare · Göteborg · 4 408 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Men, varför öpnnar du inte bara väggen och ser efter?
  Det går ju ofta att se om en vägg är bärande om man ser hur den är byggd.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.