Byggahus.se

Får jag be er titta? Plastgolv:

 1. L
  Medlem Nivå 6
  http://www.tarkett-sommer.com/sverige/konsument/default.asp

  Vi vill gärna ha plastgolv i badrummet (som kommer att ha duschkabin, toalettstol, handfat och tvättmaskin). Egentligen vore det bra i tamburen också, med tanke på att furulamellen kommer att ta enormt mycket stryk där...

  Vi får så många negativa kommentarer om detta. ALLA tycker att vi ska ha klinkers i badrum och tambur. Hustillverkaren säger att "INGEN bygger med plastgolv nuförtiden" och har flera gånger frågat om vi verkligen är säkra.

  Jag har följt era inlägg om Korkoplast här och sett att det faktiskt finns folk som gillar linoleum och korkoplast.

  Kan ni vara snälla och kolla på länken? Vi kommer att köpa något av Tarketts slitstarka våtrumsgolv Aquarelle eller Optima tror jag de hette. Klinkers i en sommarstuga känns lite väl dyrt och påkostat.

  Det handlar främt om ekonomi. Värmegolv på sommaren känns onödigt, men viss stödvärme måste man ha för annars är klinkers kalla även på sommaren. Och på vintern när vi inte är där så ska slingorna vara avstängda - hur bra är egentligen det? De kanske slutar funka? Ett plastgolv är visserligen inte varmt, men blir aldrig lika kallt heller. Vill inte gärna använda mer el än nödvändigt...
   
 2. B
  Medlem Nivå 6

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Jag har börjat tänka om vad gäller klinkers. Fogarna blir ju aldrig riktigt rena. Och en gång slog det mig när jag satt i vårt badrum med klinkers och kakel att det kändes som att sitta i ett tredimensionellt millimeterpapper... När vi bygger badrum på övervåningen kommer det att bli plastmatta, den känns varmare att gå på och är mer fuktsäker än klinkern.
   
 3. yonna
  Medlem · Nivå 15

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Om man inte är fallen för moderniteter utan istället för funktionaliteten är svetsad plastmatta på golv/väggar en utmärkt ekonomisk lösning. Efter 15 år har jag fått reparera en svetsfog - annars är badrummet är fortfarande mycket fräscht med ett par årliga hårdrengöringar med kalcionex eller annat lämpligt.

  Maximera lutningen mot golvbrunn. Inte dumt att göra lutningen en bra bit kraftigare än vad byggnormen säger. Efter ett antal år blir det lätt 'osynliga' gropar i golvet; eftersom mattan är fet blir det lätt små pölar kvar och det är inte kul när man skall på toa ;). Fördelen med plastmatta är ju att man lätt kan duscha rent hela rummet.
   
 4. L
  Medlem Nivå 6

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Tack till Jureit:
  Du sa nog något smart där "Alla tänker lösning 1A", för så tror jag att det till viss del är. Man ska inte förneka de många fördelarna med klinker, men det känns som att många inte VÅGAR välja annat. Jag har goda erfarenheter av plastmattor och tror inte att vi kommer att ångra oss. Det krävs bara att man är stark och orkar stå emot husförsäljare, inredare och andra bekanta...

  Tack till BoD:
  Känner mig lite peppad efter att ha läst att fler överväger att ta linoleum, våtrumsmattor och korkoplast tillbaka. Som det är nu framstår man som en dinosaurie som ens överväger något annat än klinker.

  Tack till Yonna:
  Ditt inlägg fällde nog avgörandet. Vi är tämligen bestämda nu - det BLIR våtrumsmatta på golvet och det är INTE en dålig nödlösning, utan ett genomtänkt val!
   
 5. M
  Medlem Nivå 2

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Om man nån gång säljer gör det säkert skillnad.

  Det är som att inte välja extrautrustning till bilen ungefär. "Funkar lika bra att veva för hand, metallic är bara onödigt dyrt...", men när det är dags att sälja bilen blir den mera svårsåld.
   
 6. B
  Medlem Nivå 3

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Håller med MC!
   
 7. yonna
  Medlem · Nivå 15

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Försäljningsargumentet köper jag också. Men ...

  Förra året var jag runt med en kompis letandes hus i Malmöområdet. Vi blev deppigare för vart hus vi tittade på. Badrum & kök var 'årsstämplade' - påkostade badrum i italiensk 'marmordesign' - murriga färger, osköna bårder och i vårt tycke oestetiska. Kök med kostbara köksluckor i 92-års design och stark färgsättning på vitvarorna. Man river inte ut ett stort, helkaklat badrum bara för att man inte gillar färgen. Man byter inte ut fungerande vitvaror - åtmistone inte i första vevan. Man river inte ut 25 kvm skrikmönstrat klinkergolv bara för att man tycker det är anskrämligt ... Man köper inte just det huset helt enkelt 8)!

  Vad blev det till slut? Ett 'dötrist' fräscht dämpat hus med helvitt badrum och enkelt kök som så småningom skall 'fixas till'.

  Det är så inne att individualisera sitt hem. Om man räknar med att behålla huset man bygger i många år är det en sak; är man osäker blir huset nog mer lättsålt om det är mer dämpat i val.
   
 8. KarlXII
  Medlem Nivå 11

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  ....om inte rätt köpare hittar dit. Risken finns att folk spolar huset för att det är för tråkigt.
   
 9. L
  Medlem Nivå 6

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Jag har tänkt samma tankar som ni presenterar här ovan - både att huset blir mindre lättsålt för att det håller en lägre och tråkigare standard OCH att huset blir lättare sålt för det är enklare för nästa husägare att byta till det som just de vill ha.

  Jag håller alltså med er allihop! ;D

  Nu är det inte troligt att vi någonsin kommer att sälja. Det är vårt drömhus på vår drömtomt och dessutom släktens ägor. Känns mycket hypotetiskt att vi skulle sälja det. (Skulle väl möjligen vara vid dödsfall eller skilsmässa, då.)

  Jag tror på plastgolv, för de är snygga och funktionella även om det är ÄNNU snyggare och kanske mer funktionellt med klinkers. Om ni har kollat länken jag skickade med så ser ni att det finns en hel del att välja på nuförtiden.
   
 10. G
  Medlem Nivå 4

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Klinker är snyggare men så himla opraktiskt.
  Svårt att få rent.
  Det finns faktiskt helt okey plastmattor.
   
 11. M
  Medlem Nivå 6

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Klart ni kan lägga tex Aquarelle i badrummet! Funkar lika bra som klinkers men håller sig snyggt längre. I hallen är en linoleum helt klart att föredra än laminat, parkett eller klinker. Skitsnack att det sänker priset. Det kan däremot en solkig fog göra.
   
 12. A
  Medlem Nivå 6

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Håller inte alls med om att den "äkta" varan skulle vara snyggare än plast. Titta på Amtico's golv. (amtico.se)

  En kollega har lagt ett Amtico "skeppsgolv" i sitt kök (i en 8 miljonersvilla i London). Ursnyggt, hållbart och det var inte förrän efter flera månader när han talade om att det var plast.

  Amtico gör plast versioner av de flesta golv, inklusive sten, klinker, olika träslag och metall som ser ut precis som "äkta" men som håller mycket bättre och är mycket praktiskare. Det finns säkert fler märken.

  /Berit

   
 13. M
  Medlem Nivå 2

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Köp klockkopior, strass-smycken och Signum-Cola när du ändå håller på. Varför inte sätta dit ett turbo-emblem bak på bilen också? ;)

   
 14. T
  Medlem Nivå 6

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Turboemblem har väl alla med rätt motor? ;)

  Plastmatta är helt rätt. Klinkers likaså. Smakfråga!
   
 15. yonna
  Medlem · Nivå 15

  Re: Får jag be er titta? Plastgolv:

  Personligen tycker jag det är vedervärdigt med plastmatta som försöker likna klinker, marmor eller trägolv. I så fall är det bättre att lägga 'originalgolv'. Det finns många mönster som ändå är vackra. Framför allt skall inte golven skrika - personligheten finns i möblering och textilier.

  Linoleum är ypperligt eftersom det (oftast) utger sig för att vara linoleum rätt och slätt. Och så återkommer jag till mitt älskade korkoplast ;D som skall se ut som kork & inget annat ;D. När jag blir för gammal för stora, tunga, långkloade jyckar så blir det linoleum i hall och kök (med vacker insvetsad bård) och snygga trägolv i resten av huset.

  Men ... smaken är ju delad!