Får en byggentreprenad häva ett kontrakt pga egen felberäkning?

28k läst  86 svar

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Vi har ett avtal enligt ABS09 (fast pris) med en totalentreprenad för uppförandet av ett hus. Vi är nu halvvägs genom bygget då byggaren säger sig vilja ha mer betalt för att han själv beräknat kostnaderna fel när han tidigare lämnat anbud annars vill han avsluta uppdraget direkt. Detta ställer oss såklart i en stor knipa då det begärda tillskottet ligger på motsvarande 30% av den totala anbudssumman. Vilka rättigheter har byggentreprenaden att avsluta bygget pga detta och vilka följder har det? Läser de allmänna bestämmelserna men kan inte här hitta vad som gäller. Läser jag det korta avsnittet i konsumenttjänstlagen gällande hävning ser jag bara information gällande om konsumenten vill häva ett avtal inte entreprenaden. Någon som vet? Uppskattar snabba svar då vi är i ett kritiskt skede...
   
 2. B
  Allvetare · Nivå 7
  Ni har skrivit ett avtal, han har påbörjat arbetet. Då blir det svårt att bara kliva av. Har ni förseningsviten inkluderade?
   
  • Laddar…
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Entreprenören har ingen rätt att häva bara för att det blir dyrare än han tänkt sig. Om han häver så har du rätt till skadestånd. Tar du in en annan byggare för att avsluta, och det blir dyrare, så är din nuvarande entreprenör skadeståndsskyldig. Du skall hållas skadeslös.

  I praktiken blir det dock väldigt svårt att få in skadeståndet, det är vanligt att byggare systematiskt går i konkurs så fort någon får igenom ett skadeståndsanspråk.

  Se till att vara väldigt försiktig med ytterligare betalningar, om han verkligen häver avtalet så betala inte ett öre ytterligare.
   
 4. B
  Medlem Nivå 1
  Ja
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Det finns ett färdigställandeskydd i form av en bankgaranti på 10% av anbudssumman. Funderar över om denna då träder i kraft? Vill helst hitta ett sätt att komma överens med byggaren, men vill veta vad vi har rätt till och inte. Tycker också det låter märkligt om en byggare bara skulle kunna ta sina saker och sticka utan vidare när ett bättre bud dyker upp längs vägen men har haft svårt att se mer information om detta.
   
  • Laddar…
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Har du fått någon form av förklaring på vad som blivit oväntat dyrt?
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Bankgarantin, är det alltså byggaren som har ställt en bankgaranti på 10%?

  Om byggaren menar att slutkostnaden blir 30% höge än beräknat, så räcker ju inte den garantin, ifall han hoppar av. En felräkning på 30% är ju extremt mycket, låter helt orimligt.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag kan förstå att du vill försöka hitta en lösning med byggaren. Oavsett om han bryter kontraktet, eller om han får fortsätta så kommer bygget from. nu att bli väldigt struligt.

  Om du accepterar pålägget rakt av, så kommer han tillbaka om någon månad och villa ha 20% till osv.

  Om du förhandlar ned tillägget, och han fattar att det inte finns mer att hämta, så är risken stor att bygget drar ut på tiden, med ständiga hot om avhopp om du inte betalar mer.

  Om man nu tänker sig att det är en seriös byggare som faktiskt har räknat grovt fel. Så blir man ju kanske något mera intresserad av att hitta en lösning. Om inte annat för att undvika strulet med att hitta ngn. annan som färdigställer. Jag skulle kräva full insyn i hur han har räknat, och hur kostnaden ser ut just nu, och förväntat framåt. Ur det försöka hitta en väg. Men självklart är ju att byggaren får ta ansvar för sitt fel, jag skulle aldrig acceptera ett öre i materialpåslag eller entreprenörspåslag i en sådan överkostnadskalkyl.

  Men har byggfirman faktiskt räknat så fel, att ditt bygge innebär konkurs. Då kan det ligga i ditt intresse att undvika konkursen.
   
 9. P
  Medlem Nivå 2
  Liknande hände en bekant till mig. Ett företag Köpte upp mark och planerade att stycka upp den i ett antal tomter och sälja färdiga hus. När alla hus var sålda, handpenning betald osv, upptäckte byggaren att han räknat grovt fel. Det skulle vara dubbelt så många tomter och husen skulle således vara mindre.

  Byggaren lyckades förhandla om med samtliga kunder utom min bekant som stod på sig och var beredd på tvist. Byggfirman fick rådet av sin advokat att fullfölja avtalet då de förmodligen skulle förlora en tvist.

  Nu finns det ett hus i området som har dubbelt så stor tomt och större hus än de andra, men för samma peng.
   
 10. J
  Medlem Nivå 2
  Hej!
  För att reda ut situationen och dina valmöjligheter känns det som att du behöver göra en riskbedömning. ....
  Några detaljfrågor:

  - Är det en totalentreprenad?
  - hur likvid/seriös bedömmer du firman vara?

  - hur långt har ni kommit?

  - hur mycket har ni betalt?

  - hur mycket e totalentreprenden på?

  - vad, mer exakt, säger byggaren att orsaken till merkostnad är?

  - har du något :

  Färdigställandeskydd
  Ett färdigställandeskydd ska täcka kostnaderna för att slutföra arbetena om entreprenören exempelvis går i konkurs. Skyddet kan antingen vara utformat som en försäkring eller en bankgaranti.”

  - hur mycket e bankgarantin på?
   
  • Laddar…
 11. V
  Medlem · Nivå 8
  Har du erhållit orginalhandlingen på bankgarantin? Om nej då har du troligen ingen bankgaranti. Totalisen kommer troligen inte att överhända garantin om det blir tvist/hävningssituation. (Han har troligen inte ens tecknat den då de flesta inte förstår att de skall begära ut den).

  Byggaren får givetvis inte häva avtalet pga felkalkylering men som skrivits ovan, det är ett dilemma då ett fortsatt sammarbete inte kommer att vara smärtfritt.
   
 12. S
  Medlem Nivå 2
  Det är frågan vad det är för felberäkning.
  Om han underskattat priset, då har han inget att komma med. (förutom de 15 % som är tillåtet enligt lag)

  Om det däremot är en ren felskrivning (säg felskrivet timpris) och denna felskrivning har lett till en offert med felaktigt innehåll, och du sedan borde ha insett felet (t.ex. att offerten stod i missproportion till liknande offerter) så är motparten ej bunden i enlighet med avtalslagen §32.

  Detta förutsätter att de felaktiga uppgifterna framgår av offerten, dvs att det finns en beräkningsgrund med i offerten. Om han bara höftat till med ett pris måste det vara rätt så mycket fel innan det är så fel att man kan åberopa §32.
   
  • Laddar…
 13. B
  Allvetare · Nivå 7
  Om man har fått ett fast pris så får man inte gå över det överhuvudtaget.
  En prisuppgift får överskridas med max 15%
   
 14. V
  Medlem Nivå 4
  Här har du bra info att läsa:
   
 15. S
  Medlem Nivå 2
  Självklart får en fast prisuppgift ökas också, förutsatt att det är skäligt. Ett exempel är t.ex. om grunden/marken till huset är extra hård/mjuk och detta kräver hyra och mantimmar av extra maskiner eller ett annat tillvägagångssätt som är dyrare m.m, dvs att det tillkommer omständigheter i efterhand som påverkar avtalet på något sätt.

  Detta brukar framgå i det finstilta i avtalet. Kontrollera detta.

  Dock måste man tillfråga kund så snart man känner till omständigheterna för prisökningen. Vid 15% eller mindre så kan man inte frånträda avtalet, men har möjlighet att exempelvis ordna med åtgärden på egen hand istället.

  Grundregeln i avtalslagen, förutom att avtal skall hållas, är också att avtal ska vara skäliga, ingen skall få en "orättvis fördel" till följd av avtalet, man ska alltså inte kunna sko sig på andras missförstånd, felberäkningar, felskrivningar eller andra oavsiktiga fel. Det gäller både kund och hantverkare.
   
  Redigerat 21 feb 2018 18:06

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: