personstar

Får det se ut såhär när en elektriker bytt normcentral?

58k läst  226 svar

 1. GK100
  Medlem · Nivå 17
  Det är inte frågan om mer tid utan om som jag skrev förmåga och i detta enkla fall tar det för en med sån alltid mindre tid än för en trasselpelle. En enkel regel du kan tänka på är att vad du än gör fundera en sekund på hur du gör det en aning bättre och lättare nästa gång.

  Och sen har detta inte något med snyggt eller inte att göra det är helt enkelt bara ett uttryck för att jobba rent och riktigt alltid med blicken framåt. Kanske här det brister i många fall som brukar vara uppe på forumet kring diverse hantverksjobb. Och gratis lär det vara långt från oavsett, den aspekten kan du lämna därhän, kanske borde det däremot varit närmre gratis till dess vanan att göra jobben kommit på plats.
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  Det är förlåtet. Välkommen till forumet och fortsätt skriva!
   
 3. Needas
  Renoverare · Nivå 8
  Det var precis detta jag efterfrågade av elektrikern eller rättare sagt vad jag förväntade mig när jag beställde jobbet.
  13000kr blev totalen ihop med elinstallation av luft/vattenvärmepump, själv hade jag fullt upp med att lägga golvvärmeslang på 100kvm, bygga badrum, byta avloppstamar samt tappvattensystem.
  Då jag företog mig en totalrenovering av huset jag köpt, antog jag att elektrikern skulle följa det spåret och vara noggrann.
  Jag skrev i början av tråden att centralen också satt snett och jag önskar att jag haft foto på det för det var en syn för gudarna.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 10
  Det skall vara blå kabel eftersom den inte har någon skyddsfunktion. Kablar som enbart skall hantera driftström skall inte vara gul/grön.
  Gul/grön används enbart som skyddsledare , Pen ledare ( försedd med blå tape i ändarna ) .
   
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Det ser ut som att det saknas ändskydd på fasskenan och att kopparn dessutom är synlig på dess vänstra sida, stämmer det?
  På din ABB fasskena som du/ni ser på bilden så finns det en illustration över det. Två plastlock som trycks fast på vardera sida, i värstafall sätter man ett par eltejpbitar över, dock INTE godkänt men bättre än att lämna det som nu. Kopparn ska aldrig sticka ut ur skenan, det ska vara petskyddat.

  Kan absolut i övrigt hålla med om att det kunde ha gjorts snyggare, både kabeldragningarna och skarvhylsorna, den tiden det tar är knappast något som påverkar priset nämnvärt.
  Och blå kabel till jfb istället för gul/grön, gul/grön får bara användas till jord/skyddsledare.

  Är installatören "seriös" kunnig ska skruvförbanden dras åt med momentskruvmejsel enligt tillverkarens spec. och anläggningen testas av enligt egenkontroll mm.

  Mm, tror detta blev mitt första inlägg på byggahus.se :)
   
  Needas och tommib gillar
 6. E
  Medlem · Nivå 20
  Jag har ALDRIG sett eller hört talas om en elektriker som drar åt sina skruvar med momentmejsel.
   
 7. I
  Gäst
  Det ser inget vidare fint ut. Men å andra sidan är det inte meningen att någon vem som helst ska lyfta på locket. Dessutom tror jag det kan avskräcka hemmapularna om det ser ut så, kanske inte så dumt.;)
   
 8. K
  Medlem Nivå 1
  Nej det är sant. Men borde bli krav.
  Vissa elektriker kopplar förbi jfb eller skyddar enbart nya installationer alternativt gör så att allt blir strömlöst om det felar nånstans.

  Borde bli en fråga från försäkringsbolag.

  Utelampan paijar i huset.
  Kyl frys maten förstörs.
  Eller nåt ännu värre t ex värmen i huset går ur funktion.

  Dessutom är det inte så kul om hela huset slocknar och blir mörkt överallt när man ska leta efter fel.

  Som hos mig går varmvatten, bastu och spis på en.

  Kyl på en.
  Frys på en.

  Elen ute går på egen.

  Värmen är delad på 2 olika dvs alla element stängs ej av samtidigt.

  Sen går visserligen belysning och resten på en o samma.
   
 9. S
  Medlem Nivå 1
  Hehe okej, visst, det hör inte till vanligheterna men det blir vanligare.

  Nu har du iallafall hört talas om en :)

  Använder detta sättet ifrån wiha.
  https://www.conrad.se/Vridmomentskr...nrad-swe&pi=283593&ci=SHOP_AREA_17600_1512009  Och vid installation utav större centraler så använder jag en skruvdragare med moment, sådan som brukar användas utav centralbyggare så går det fortare att färdigställa jobbet, tex vid större centralbyte nattetid där det ska gå fort.

  http://www.weidmuller.se/docs/cw_in...31&sp=Z&m1=63535&m2=63919&m3=142283&m4=142286


  på många produkter står det vilket moment skruvförbanden ska dras med och om inte så står det på tillverkarens sida.
  Beställer jag en färdigbyggd central så ber jag numera om samtliga moment speciellt om den har transporterats en längre sträcka då saker och ting har en tendens att lossna pga vibrationerna.
  Ien större central med många komponenter är det alltid olika moment på de enskilda komponenterna och drar man åt alla för hand så kommer flertalet att bli åtspänt för hårt, med bla risk för varmgång till följd.

  Det medför inget merjobb och man har då hållt sig till tillverkarnas spec.


  Arbetar som service elektriker.
   
  Ymer, martin43, Jambalaya och 6 till gillar
 10. E
  Medlem · Nivå 20
  Nu tror jag inte att det står nått moment på dom skruvdragare som finns på marknaden, i alla fall har jag aldrig sett det trots att jag har slitet ut och bytt ut rätt många. Och då har man ju ingen aning i alla fall och då tror jag att den "inbyggda" momentkänslan man får i handen efter nått år av skruvande är nog så bra.
  Ps
  Det gjordes någon undersökning någon gång på 80 ? talet, som stärker mitt påstående, där man mätt hur hårt elektriker drog sina skruvar. Och det var i samband med att vissa tillverkare började skriva ut åtdragningsmoment.
   
 11. tommib
  Självbyggare · Nivå 17
  Du tycker att det borde vara ett krav ja. Då kan man lika gärna kräva massa andra saker också.

  Ur säkerhetssynpunkt räcker det med en JFB på hela anläggningen. Punkt.

  Att hålla på och sektionera som du gör, speciellt med enstaka PSA på kyl och frys, ökar risken för tyst fel. Om du är orolig för kyl och frys ska du övervaka temperaturen i dem (den relevanta parametern), inget annat. En kyl/frys kan gå sönder på många sätt, en utlöst JFB är bara ett felfall (som dessutom är ovanligt).

  För min egen del har jag två JFB. En som tar all inneel, inkl kyl och frys. En som tar all uteel och garage/förråd. BVP ligger utanför. Att lägga uteel och ev vissa riskgrupper på egen JFB kan vara rimligt men sen blir det mest fånigt. Ang att det skulle bli mörkt om JFB går så har jag och de flesta andra vuxna individer i stort sett alltid mobilen inom en armlängds avstånd och den har lampa. Dessutom hittar jag i mitt hus även med förbundna ögon.
   
 12. I
  Gäst
  Spannet på vad ett moment bör vara på en skruv över koppar är väl ganska stort, det borde vara svårt att missa. Trots det har jag träffat på både sönderdragna skruvar och lösa ledare och jag jobbade inte med det dagligen.
  Dock har jag erfarenhet av "man känner att det är lagom", förvisso gällande större skruvförband, det kan man inte, det kan variera över tid. Undersökningen omfattade 5 vana mekaniker som påstod sig ha känslan, men nu handlade det om några moment Nm, varken mer eller mindre.
  De gånger jag kopplar sladd drar jag "lagom" och rycker därefter lagom i sladden för att kolla. Det känns liksom naturligt att göra det.
   
 13. E
  Medlem Nivå 4
  Precis, bara det tyder väl på att elektrikern är rätt "slarvig"?
   
 14. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Ah, sååå hemska är vi väl ändå inte? :)

  Men det är klart att alla får tåla ett mothugg ibland.
   
 15. M
  Medlem Nivå 1
  Jag tycker det ser för jävligt ut, jag ser brister som jag absolut inte skulle vilja ha i min central.
  Jag har bytt min central själv och jag är ingen elektriker inte skolad men jag vet hur det skall se ut och det ser hundra gånger bättre ut än detta exempel.
  Ofattbart att så många "kunniga" här tycker det ser okej ut.
   
  Enolf och Needas gillar

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: