Byggahus.se

Fallen stödmur. Återanvända eller göra helt nytt?

 1. Meanmanix
  Medlem Nivå 1
  En av våra stödmurar har sakta fallit efter år av tryck från jord och rötter. Går det att återanvända de fallna delarna? Jag tänker att det kanske fungerar att resa dem upp i rätt position och på något sätt få dem stabila? Eller är det bättre att ta bort allt och börja om från början?
   
 2. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Snabbast och enklast är att ta bort dem och ställa dit L-stöd. Alternativt så kan du gräva ner dem liggande som "grund" för att gjuta ny mur på. De lär ju väga några kilo så ska du transportera bort dem får du bila sönder dem mer först.
   
  • Laddar…
 3. Meanmanix
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för svar @anders07! Vi funderade på L-stöd, men problemet är att det finns sten från uppstickande berggrund som gör att det inte går att ställa dit sådana. Om vi inte bilar bort berggrunden... Samma berggrund gör det svårt att gräva ner den gamla muren... Är det ens möjligt att resa upp den gamla muren och stadga upp den med betong på insidan?
   
 4. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Det är klart det går att resa den men snyggt kommer det inte att bli...
  Snigeldynamit går det bra att få bort bergklackar.
   
  • Laddar…
 5. C
  Medlem · Nivå 11
  Lite beroende på vilken nivå man vill lägga sig så är ju det här drömläget att gjuta. Berget är redan frilagt och man behöver bara dubba i några järn. Ser ut att finnas bra möjligheter för att sträva formen lätt och smidigt också.
   
  • Laddar…