Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fakturan skenade iväg…

 1. P
  Medlem · 14 inlägg
  Hej!

  I augusti kom vi överens med en markentreprenör om att han skulle fixa vår tomt. Han fick husritningar, vi var gemensamt på tomten och diskuterade vad vi ville ha. En infart till garaget, en upp till huset, dränering, montering av egenköpt minireningsverk, dagvatten, två flisbäddar mm. I våra ögon färdigt för att bygga en altan eller anlägga en gräsmatta eller vad som. I slutet på september påbörjades jobbet.

  Sprängning körde vi separat hos ett företag som enbart spränger. De hade vana att arbeta tillsammans med vår valda markentreprenör.

  Vi fick ett ca pris på 300000 ex moms och valde utifrån det löpande arbete. Muntligt avtal eftersom det är litet samhälle och alla känner alla osv. Med facit i hand kanske skriftligt vore bättre men han har erkänt vad vi pratat om på Mail.

  Då sprängaren märkte att det blev strax mer än 15% dyrare ringde han för att säkerställa att det var ok med oss. Seriöst och enligt konsumentköplagen!

  I början på december fick vi en avräkning på 196 plus moms som avsåg arbete till och med 19 november. Vardagen efter 19/11 var brunnsborrare på tomten och borrade för vatten och värme. Då tyckte båda min fru och jag att tomten såg förhållandevis färdig ut. Sånär som på flisbäddarna. Verkade stämma Mao.

  Efter att det blivit borrat så fyllde man ”lite” mer och gjorde bäddarna.

  I mellandagarna påpekade vi att bädden till huset var för liten och radonröret satt drygt en meter fel. Fick då som svar att det var ok, man justerar sen.

  Dagen kom då betongarna skulle sätta kantelement. Ringde strax efter kl 7 på morgonen och sa att det går inte. Bädden är för liten och de har gjort vallar, så det går inte att raka ut.
  Fick då avblåsa gjutning och vänta på mildare väder. Radonröret fick flyttas och markentr kom och la mer flis och gjorde bädden som den skulle vara. Men det var ju inte deras fel…

  I går kom en preliminär faktura, på drygt 640 plus moms. Då är tomten inte heller färdig. Vi har stora jordhögar som ligger på grannmarken och en på vår som de ska lägga ut när vädret blir bättre. Minireningsverket är inte färdiginstallerat. Vet ej kostnad för att färdigställa.

  Det som vi vet med oss har varit fördyrande är en pumpbrunn eftersom minireningsverket placerades på ett annat ställe än först tänkt, samt lite mer sprängning. Den extra sprängningen var på inrådan av en underentreprenör till vår markentreprenör.

  Aldrig förutom vid vår muntliga överenskommelse har det sagts något om att det blir dyrare eller nämnts några summor.

  Då vi fick pris av två andra firmor på ung samma belopp ansåg vi att det var rimligt.

  Efter att ha läst på lite om konsumentköplagen tycker vi att vi har vårt på det torra. Ett givet ca-pris (som vi efter mailkonversation fått bekräftat) och det får Max bli 15% dyrare?!

  Vi har bestridit fakturan! Han säger att det finns underlag på material och arbete och det betvivlar vi inte. Men det är orimligt enligt oss.

  Tips mottages med tacksamhet.
   
 2. K
  Medlem · stockholm · 4 419 inlägg

  Kane

  Medlem
  Det är bara att stå på er om inga ändringar är gjorda på uppdraget mellan priset på 300k ex moms och fakturan.
   
 3. Lulaua
  Medlem · 449 inlägg

  Lulaua

  Medlem
  Lite oklart, har ni fått en offert på 300k men sen valde ni ändå löpande räkning? Löpande räkning är väl just löpande räkning…
   
 4. P
  Medlem · 14 inlägg
  Hade vi fått ett fast pris på 300 får det inte skilja något. Har vi en offert på ca 300 och väljer löpande ska det om vi läst rätt inte skilja mer än Max 15% upp men kan även bli mindre än 300.
  Så tolkar vi lagen, men ställde frågan för att bekräfta vår tanke.
   
 5. T
  Medlem · 1 361 inlägg
  Dessvärre måste jag ge svidande kritik...

  Rörligt+muntligt, inte bra. Speciellt när vi pratar om dessa summor. Du har lite grävt din egen grav.

  Kan väl vara okej om man skall beställa ett skärmtak, målning av staket tex.

  Säger inte att du inte har ditt på det torra, men i ett litet samhälle som du säger där alla känner alla så måste det ändå kännas jobbigt att bestrida fakturorna.

  Men det är jag det...
   
 6. P
  Medlem · 14 inlägg
  Man kan se från båda hållen.
  Lämna ett capris på 300 och det hamnar ofärdigt på drygt 640. Då skulle han väl inte nämnt 300 eller vid avräkning sagt att detta springer iväg. Inte någon gång nämnt något fördyrande.

  Alltid lätt att vara efterklok, men vi trodde bättre om honom.
   
 7. M
  Medlem · Västra Götaland · 144 inlägg

  Maijckel

  Medlem
  Känns som att ni missförstått något här.

  Först fick ni ett ca pris. Ni valde sedan att inte utgå från detta ca-pris som - om ni valt denna upphandlingsform - maximalt hade fått kosta 300.000 x 1,15 = 345.000kr.

  Istället valde ni upphandling utifrån löpande räkning och entreprenören verkar ha utgått från detta i er överenskommelse. Det finns ingen upphandlingsform som heter löpande räkning och ca pris som ni verkar vilja antyda.

  Antingen väljer man ca pris eller löpande.

  När sedan entreprenören gör gällande att det finns underlag på arbete och material är det ni som har bevisbördan för att ni gjort upphandling enligt ca pris metoden. Ni måste alltså kunna bevisa att ni har avtal med takpris på 345.000kr, vid äventyr att ni annars hamnar i rättegång, förlorar och till råga på allt får betala rättegångskostnader som sannolikt landar på drygt 100.000kr
   
 8. K
  Medlem · stockholm · 4 419 inlägg

  Kane

  Medlem
  Nja, läs i denna länk, https://byggingenjorsbyran.se/tips/att-skriva-kontrakt-for-byggnation/
  "Fast pris, uppskattat pris eller löpande räkning? Om ni väljer löpande räkning så skriv i kontraktet att det redovisas med timlistor och kopior på de betalda fakturorna. Har ni bara ett pris satt så tolkas det som ett fast pris. Har ni ett uppskattat pris kan det med motivation ökas med 15%."
   
 9. P
  Medlem · Stockholms län · 458 inlägg

  PurreP

  Medlem

  Nu snurrar du in dig, ett uppskattat pris bygger ju alltid på löpande. Entreprenören måste inte lämna en uppskattning då det är en utfästelse men om det är gjort gäller max 15% extra...

  Att allt är muntligt förändrar inte rättsförhållandet i sak men bevisningen blir ju svårare...
   
 10. M
  Medlem · Västra Götaland · 144 inlägg

  Maijckel

  Medlem
  Jag tror du menar att "takpris" (och inte ca pris) bygger på att redovisning i fakturan sker precis på samma sätt som vid arbete på löpande räkning?

  Ca pris och löpande räkning är en upphandlingsform jag inte hört talas om tidigare, men om du har mer information får du gärna presentera den här.

  Oavsett vad ska TS betala vad som är skäligt, och utan bevis på att annat avtalats blir det som du är inne på i princip omöjligt att komma någonstans utan skriftligt avtal när entreprenören gör gällande att underlag på material och arbete finns.
   
  • Laddar…
 11. M
  Medlem · Västra Götaland · 144 inlägg

  Maijckel

  Medlem
  Sidan du hänvisar till redovisar vad man bör tänka på innan man skriver på kontrakt om upphandling.

  TS har redan gjort sin upphandling. TS upphandlade utan skriftligt avtal.

  Jag förstår därför inte varför du hänvisar till vad TS borde tänkt på innan påskrift av kontrakt som aldrig ägde rum?
   
 12. backstad
  Husägare · Stockholms län · 159 inlägg

  backstad

  Husägare
  Skriftligt eller muntligt avtal spelar ingen roll i sammanhanget - entreprenören har lämnat en ungefärlig prisuppgift - då gäller den med en maximal avvikelse om 15%.

  Från Konsumentverket:
  Konsumenten ska betala det pris som är avtalat mellan er. Om priset inte är avtalat ska konsumenten betala vad som är rimligt i förhållande till arbetet. Har du lämnat ett ungefärligt pris får det slutliga priset inte överstiga det uppgivna med mer än 15 procent.

  https://www.konsumentverket.se/for-...bil-bat-och-motorcykel/arbete-och-reparation/
   
 13. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 758 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Läs propositionen till konsumenttjänstlagen. En "ungefärlig prisuppgift" (konsumenttjänstlagens term) är ingen upphandlingsform utan är en uppgift som tjänsteleverantören anses ha lämnat om en prisuppskattning har getts men man inte har avtalat om priset (avtalat om priset enligt lagens terminologi är det som kallas för "fast pris" i dagligt tal). Det gäller alltså vid rörligt pris eftersom att ett rörligt pris innebär att man inte i lagens mening har avtalat om priset. Har ungefärlig prisuppgift lämnats på ett visst arbete får detta pris inte överskridas mer än 15%.

  Problemet är väl mer att TS beskriver att det ar skett någon sorts omförhandling efter att den ungefärliga prisuppgiften lämnades. Eller missförstår jag och den meningen berör sprängaren som är ett annat företag?

  Det är alltid det här snattrandet i telefon som ställer till det, hantverkare är mästare på detta. Kanske av en orsak.
   
  • Laddar…
 14. N
  Medlem · 1 831 inlägg
  Att det blivit mer än dubbelt så dyrt som uppskattning är ju trist. Lika så att det inte finns något skrivet avtal. 350 tkr är ju inga småpengar för en mindre entreprenadfirma så jag skulle inte räkna med att de bara ger sig och stryker halva fakturan.

  Ska bli intressant att höra hur detta slutar.
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem · stockholm · 4 419 inlägg

  Kane

  Medlem
  Länken var inte till TS utan till dig.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.