Byggahus.se

Fakturafråga: moms för en tjänst som byggaren inte betalar moms på?

 1. C
  Medlem · 17 inlägg
  En fråga:

  Jag ska köpa tjänsten borforsling av byggavfall från min entreprenör som renoverar kåken. Han i sin tur köper tjänsten från ett företag som kommer och hämtar påsarna. Jag antar att min entreprenör inte betalar moms till företaget som hämtar påsarna (alt. drar av momsen) men när han lägger på posten "städning" på min slutfaktura är det ink. moms. Blir det inte galet då? Om han inte betalar moms på tjänsten så bör väl inte jag göra det? Då tjänar han ju momspengen själv?

  /Lasse
   
 2. BiFuel
  Medlem · Jönköpings län · 2 377 inlägg

  BiFuel

  Medlem
  Nej, han tjänar inte momspengen. Den begär pappa staten in. Det är alltid slutkund som betalar momsen.
   
  • Laddar…
 3. C
  Medlem · 10 612 inlägg
  Nej, det blir inte tokigt. Momspengen betalar han in till skatteverket om allt går rätt till, så det är inget som hamnar i entreprenörens ficka.
   
  • Laddar…
 4. Bästa svaret

  H
  Moderator · Stockholm · 44 312 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Liten momslektion:

  I normala sammanhang så fungerar moms, så att den första firman i kedjan, kanske ett stålverk, debiterar moms när de säljer det glödande stålet till ett valsverk. Valsverket debiterar moms när de säljer den valsade tråden till en skruvfabrik, men valsverket drar samtidigt av all moms de betalat. Varje månad får en firma redovisa hur mycket moms de lagt på sina fakturor, och hur mycket moms de fått betala den månaden till sina leverantörer. Mellanskillnaden betalas in till skatteverket (vissa månader blir det negativt, då får man tillbaka moms från skatteverket). Skruvfabriken gör samma sak när de säljer skruvar till Biltema. Biltema drar in moms när du köper skruven, och drar av den moms de betalat till skruvfabriken.

  I byggbranschen fungerar det ibland lite annorlunda. Vissa entreprenörer är inte betrodda av skatteverket att redovisa moms. De får fakturera sina uppdragsgivare utan moms. Uppdragsgivaren som då ALLTID är en annan byggfirma, ex. en totalentreprenör, säljer tjänstren till dig, drar in moms på sin faktura, men har då ingen moms att dra av, eftersom underentreprenören inte är betrodd att hantera moms. totalentrprenören får då betala in hela momsen. Men oavsett om moms redovisas i varje led för sig, eller om all moms redovisas av den sista firman i kedjan, så får skatteverket in lika mycket pengar (så länge ingen fifflar och "trollar" bort några fakturor ur bokföringen).

  Om det sedan är import och export inblandat, så kan det bli ytterligare komplicerat, men det är överkurs i det här fallet.

  Man brukar ju säga att en företagare inte betalar moms, till skillnad från en privatperson. Det är inte riktigt sant, alla får betala moms (utom specialfallet med byggbranschen), men det man betalar får man som företagare normalt sett dra av till 100%. Så det blir i praktiken ingen moms som kostnad.
   
 5. P
  Medlem · Västerås · 1 222 inlägg

  Plutus

  Medlem
  Fast även om företagen inte betalar momsen direkt, så betalar de indirekt eftersom de måste tillverka en vara som går att sälja inklusive moms till slutkund. (lite hårklyveri kanske :)
   
 6. C
  Medlem · 10 612 inlägg
  Hur menar du?
  Normalt betalar företag moms direkt till sina leverantörer precis som en privatperson.
  Sen "måste" ju inte ett företag tillverka en vara. Man kan t.ex. sälja tjänster eller hyra ut en lokal.
   
 7. J
  Medlem · 8 047 inlägg
  Bry dig inte det är upp till entreprenörerna, din som renoverar debiterar dig moms och kostnad för påsarna det är omvänd moms i byggsektorn, så påsgubben debiterar inte moms. När du får en faktura från renoveraren så står det påsgubbens pris och ingen moms ( renoveraren ska skicka med en kopia på fakturan från påsgubben ) Nu är det så att i byggsektorn har totalentreprenören rätt att ta ut 12 % på alla andras tjänster som hyrts in. Administrativt påslag.
   
 8. C
  Medlem · 17 inlägg
  Ok! Fast i vårt fall har jag avtalat bort entreprenörsarvode.
   
 9. C
  Medlem · 17 inlägg
  Tack!
   
 10. C
  Medlem · 17 inlägg
  Tack!
   
 11. S
  Medlem · Västernorrland · 6 789 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Struntar vi i specialfallet inom bygg så debiterar alla moms såklart. Även företag sinsimellan. Skillnaden är bara att företag momsdeklarerar och får tillbaks det dom lagt ut. Det är bara slutkunden/privatpersonen som så att säga debiteras den riktiga omsättningsskatten.
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 605 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Eftersom bara momsregistrerade får tillbaka moms som de betalat. (y)
   
 13. C
  Medlem · 61 inlägg

  Citrona

  Medlem
  Det är inte alltid månadsvis. Kan vara kvartalsvis eller årsvis också.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.