Byggahus.se

Fästa in tungt entrétak i lättbetongvägg?

 1. Z
  Medlem Nivå 7
  Vi vill fästa in ett ganska tungt entrétak av glas i en färdigbyggd lättbetong vägg och fick ett förslag att tillverka konsoller i stål enligt den bifogade bilden. Materialet skulle vara 50 x 50 x 3 mm fyrkantprofiler eller liknande. Infästningen skulle göras med två gängstänger i den vertikala delen. I väggen skulle "fästmassa" användas och på andra sidan profilen skulle en bult användas.

  Firman som skulle svetsa ihop konsolen var dock väldigt skeptiska. Inte till stålkonstruktionen utan om infästningen i väggen skall hålla. Glaset som skall ligga på konsollerna väger nämligen c:a 200 kg och den vikten skall fördelas över fyra konsoller, alltså 50 kg per konsoll.

  Alla förslag man får när det gäller lättbetong går i stort sett ut på: borra ett hål igenom väggen och fäst en platta på insidan. Tyvärr detta inte helt enkelt för oss eftersom väggen är färdigbyggd och innertak och allt är klart på insidan.

  Därför undrar jag ifall det finns andra smarta lösningar?
   
 2. MoN
  Medlem Nivå 2
  Universalplugg kanske? Fischer UX 10mm skall enl uppg. klara 60kg vid infästning i lättbetong. Dragkraften kommer dock att bli större än 50kg så använd flera skruvar.
   
 3. P
  Medlem · Nivå 14
  Kan det komma att ligga snö på entrétaket? I så fall måste varje konsol bära mer än 50 kg vardera.
  Inget svar på din fråga men viktigt att tänka på.

  MVH
  Ronnie
   
 4. Z
  Medlem Nivå 7
  Jo, trots att det är glas kommer det nog att kunna fastna snö på taket, så du har helt rätt.

  Egentligen var jag ute efter en rejält överdimensionerad infästning så att man inte ens skall behöva bry sig om snö och liknande.