Byggahus.se

Färglukt från Rustas matta väggfärg

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Är det någon mer än vi som haft problem med Rustas väggfärg ”Nyans Full Matt Edition”? Vi målade barnrummet med den vanliga ”Nyans” och rummet var luktfritt efter tre dagar. I vårt sovrum målade vi med ”Full Matt Edition” och där luktar det fortfarande färg - sju veckor senare. Lukten avtar inte heller, trots att vi har fönstren uppställda hela dagarna och också hade byggfläktar på i början. Flügger, som levererar färgen, säger att färgen ska vara genomhärdad på 28 dygn och att det bara är att fortsätta vädra - men är det rimligt att lukten sitter i så länge som sju veckor, utan att mattas av?
   
  Redigerat 20 feb 23:00
 2. P
  Husägare Nivå 1
  Det verkar konstigt, vi har målat med full matt edition och lukten försvann lika fort som med någon annan färg. Det fanns inget under som den nya färgen löst upp och gör att det luktar?
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Nej, det verkar osannolikt eftersom det luktar precis som färgen i målarburken, plus att det som eventuellt skulle ha blivit upplöst under färgen borde ha torkat för länge sen. Kanske var det något fel på batchen vi köpte. Rusta hörde av sig idag och sa att vi kunde testa att höja temperaturen i rummet till 28 grader, men eftersom vi redan gjort det med hjälp av värmefläktarna så skulle vi få ersättning för att måla över det med spärrfärg.
   
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Vilket underlag målade ni på?

  I vårt gamla sovrum visade det sig att tapeten var en avtorkbar plastad tapet som reagerade med färgen så att den aldrig härdade. Luktade svagt i flera månader, och fastnade på baksidan av tavlor, möbler som stod mot väggen etc under alla år.