Byggahus.se

Färgbranschen negativa till Folksams test

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 358 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. L
  Anonym

  Lars L-B

  Anonym
  Men varför vinner inte Järnvitriol eller gamla slamfärger som Falu rödfärg eller tjära eller en fasad med prima kärnvirke
   
 3. T
  Lösvirkesbyggare · Stockholm · 4 040 inlägg

  twoody

  Lösvirkesbyggare
  Detta testet är lika mycket ett skämt som testet om tätskickt.
  Nej dom testerna man kan lita på är det man hittar på detta forum.
   
 4. A
  Medlem · Kalmar Län · 11 945 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Litar inte alls på dessa snabbtester, har själv hus målade med Nordsjö VX färger där jag nu funderar på om jag skulle behöva måla det äldsta från 2004 på nytt, utifrån ålder inte att det ser illa ut.
  Det är mera komplicerat än att måla lite träbitar ;)
   
  • Laddar…
 5. H
  Moderator · Stockholm · 42 786 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Funktionstesten har säkert ett visst värde, men bedömningen av miljöpåverkan ser ut att för det första bygga på färgfabrikanternas påstådda innehåll, snarare än en analys om vad färgerna faktiskt innehåller. Där tror jag en del av förklaringen ligger vad gäller framgången för färg från Rusta, Biltema osv. Om deras färger följer specarna lika som deras elprodukter, så kan det nog finnas lite allt möjligt av oredovisade kemikalier i de färgerna.

  Sedan så är troligen provtiden lite för kort, det vore intressantare att se hur färgerna beter sig efter 5 - 6 år. Å andra sidan så är det oftast inte samma innehåll i färgen om jag köper 5 år efter att de startat testen.
   
 6. A
  Medlem · Kalmar Län · 11 945 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Eller som jag fundera på ommålning efter 14år
   
 7. K
  Medlem · 430 inlägg

  kuntri

  Medlem
  Nåt man borde testa är Livscykelkostnaden, dvs hur mår trät under målarfärgen efter 10-40 år? Hur ofta måste man måla om? Hur ofta behöver man byta virket på fasaden? Det finns ju en anledning till att slamfärger och linoljefärger vinner i längden. Att gnälla på att linoljefärger är dåliga för miljön pga lite terpentin och sedan släppa igenom hela fasadbyten 30år efter uppsättning klingar rätt falskt. Hur många hus klarar av att stå kvar i hundra år utan att byta fasad? Inga hus som målas med plastfärger iaf.
   
 8. banjoragge
  Lösvirkesbyggare · HELSINGBORG · 449 inlägg

  banjoragge

  Lösvirkesbyggare
  Skulle vara kul att se något annat test på fasadfärger. Har inget att invända mot deras korttidstest eftersom de är jämförande tester. Dessutom är testparametrarna redovisade. Men de som tycker testerna är skit, köp det ni tycker ät bäst. Låt folk fatta egna beslut på egen kunskap och erfarenhet.
   
 9. elpaco
  Gräsfantast · Västra Götaland · 3 831 inlägg

  elpaco

  Gräsfantast
  Varför testar man inte även funktion som målbarhet, täckande förmåga, färgavvikelse över tid mm?
   
  • Laddar…
 10. D
  Besserwisser · E · 14 436 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Järnvitriol försämrar väl snarare träskyddet.
   
  • Laddar…
 11. K
  Medlem · Västra götaland · 322 inlägg

  Kaboff

  Medlem
  Tycker man rätt som det är ser relativt nya hus som har massa alger som kreativit pryder fasaden, kanske kan fråga vad dom målat med
   
  • Laddar…
 12. M
  Anonym

  Maya40595

  Anonym
  Just Rustas färg hamnade på topp även i andra tester. Generellt har de riktigt bra målarfärg, historiskt så såldes Lady först på Rusta, det är ju numera en välkänd kvalitetsfärg. Så jag skulle säga att just på Rusta finns det någon som kan färg. ☺
   
 13. A
  Medlem · Kalmar Län · 11 945 inlägg

  AndersS

  Medlem
  Lite lurigt detta med tester man kan hitta på olika platser, i många fall är det samma test som sedan olika "publicerare" redovisar utan någon ytterligare analys eller värdering.
  I värsta fall kan de även vara sponsrade.
   
 14. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 129 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Man kan väl anta att Folksam har ett egetintresse i att inte betala reparationer etc pga undermåliga färger. Alltså vill de få fram bra resp dåliga färger "på riktigt".

  Testmetodiken är vetenskapligt sund och baserad på universella och branschmässiga standarder, vilket ger en legitimitet åt resultaten. Då ska man också komma ihåg att branschstandarder har en kravribba som är satt av den sämst presterande, annars hade det inte blivit ngn överenskommelse alls.

  Däremot kan testmetoderna vara gamla, (dvs inte representativa för nya material, tillverkningsmetoder, krav etc), och/eller dåliga på att representera verkliga resultat. Dock ger de, som i Folksams test, en god jämförelse mellan olika produkter iom att metoden är samma för alla. Det är alltid ett avgörande krav i vetenskapliga studier, att metoden och utförandet in i minsta detalj är kontrollerbar.

  Alternativet är att studera verkliga husfasader. Problemet med det är att då skulle man i princip behöva kontrollera samtliga Sveriges småhusfasader eftersom förutsättningarna är så olika. Slumpen styr så många faktorer, såsom underlagets/panelens skick och kvalitet, fuktkvot, väder vid målning, målarens hantverksskicklighet/noggrannhet, fasadens väderstreck, kombination av färger och färgsystem etc etc. Man skulle hitta skillnader, men det skulle vara mkt svårt eller kanske omöjligt att attribuera vad som orsakat skillnaderna, och då fallerar syftet med hela övningen.

  Sedan är alltid tester som försöker simulera långtidseffekter notoriskt svåra att utforma för ett meningsfullt resultat.

  Så testmetodiken är sund, testet är sannolikt det minst dåliga test som kan göras av fasadfärger.

  Att det sedan finns mkt övrigt att önska är en annan sak.
  Det här testet är bara en av många olika pusselbitar att ta hänsyn till.
   
 15. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 116 inlägg

  martin43

  Husägare
  Jag tror inte att några försäkringsbolag ersätter ruttna fasader pga bristande underhåll?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.