Byggahus.se

Färg på PE-skena i ny Hager-central

 1. F
  Medlem · 283 inlägg

  FSS

  Medlem
  Har lite funderingar kring en ny Hager-central...
  Varför har PE-skenan både en blå och en gul-grön del? (Varför är de två vänstraste skenbitarna blåa och inte gul-gröna?)
  Varför är det inte lika många platser för nolla som för jord?
   
 2. M
  Medlem · 249 inlägg

  magic_gbg

  Medlem
  du har separerad N och Jord skena vid en normal inst kan det gå åt mer jord än noll ansl men inte tvärt om. då allt skall ansl. till jord tex en tre fas motor behöver ju inte nolla men skall ju ansl. till jord. dom blåa är noll ansl och den gulgröna i mitten är jord.
   
 3. J
  Medlem · 1 300 inlägg

  jakim

  Medlem
  Ser det inte ut som om du har en nollskena för jfb och en för en annan jfb eller om du vill köra utan jfb. Är skenan en PEN skena kan du separera den så att du får 3 skilda skenor, två noll skenor och en jordskena.
   
  • Laddar…
 4. F
  Medlem · 283 inlägg

  FSS

  Medlem
  Ok, verkar ju smart... Jag ska ha kopplat enligt: http://www.elektroskandia.se/ebilder/21/large/k2160002.jpg
  dvs med endast en JFB som ligger på allt. Den inkommande PEN-ledaren kopplas till gul-grön va? Eller ska man koppla den till den lilla blåa skenan till vänster. Den sitter ju ihop med gul-grön med byglarna så egentligen är det väl sak samma... Men hur brukar ni elektriker göra?
   
 5. S
  Medlem · Gävleborg · 483 inlägg

  sa3afc

  Medlem
  PEN-ledaren ska alltid anslutas direkt till jordskenan. Bygeln mellan jord och nollplinten tas bort. Sen så kopplar du från jordskenan till jordfelsbrytaren. Sedan ut från jordfelsbrytaren och in på nollskenan.
   
 6. F
  Medlem · 283 inlägg

  FSS

  Medlem
  Jojo, det är jag med på... Det som jag undrar över är de två blå små skenorna till vänster som är kopplade till varandra men även till jordskenan. Nollskenan (till höger) ligger givetvis skild från dessa. Se bilden ovan...
   
 7. S
  Medlem · Gävleborg · 483 inlägg

  sa3afc

  Medlem
  Om nollplintarna till höger räcker, så använd dom. Räcker dom inte, så koppla ihop alla nollskenor, men inte ihop med jordskenan.
   
 8. F
  Medlem · 283 inlägg

  FSS

  Medlem
  Hmm centralen kom monterad som det ser ut på bilden. (dvs bygel mellan de små blå plintarna och sedan mellan dessa och jordplinten...)

  Som jag tänkt mig nu ska PEN utifrån kopplas till gul-grön, därifrån byglas den över till de två små blåa plintarna och går med den förmonterade blåa kabeln till JFB. Därifrån går den givetvis till nollskenan. Detta medför dock att jordplinten består av två (tre) färger, gul-grön men även blå (de små plintarna till vänster).

  Bör man istället skippa dessa två små plintarna helt och flytta den blå kabeln så att den går mellan gul-grön och JFB istället?
   
 9. E
  Medlem · västerbotten · 67 inlägg

  Elbogen

  Medlem
  Allvarligt, visst är det på låtsas?? Som dom säger på tv: don´t tray this at home !!
  Nu saknar jag verkligen ett inlägg från Sawsaw. En klok man med korta, snabba och raka svar !! Var är du?
   
 10. S
  Medlem · Gävleborg · 483 inlägg

  sa3afc

  Medlem
  Ja, eftersom att småplintarna inte behövs när du har så få säkringar.

  Ska du montera in flera säkringar längre fram och nollskenan till höger inte räcker då, så byglar du från den till småplintarna till vänster.
   
 11. mattiasp
  Hårklyvare · Stockholmare i exil i Västerås · 6 590 inlägg

  mattiasp

  Hårklyvare
  Meddelandet raderat på grund av felaktighet
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 43 452 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Du menar väl "in med PEN på jordskenan" eller?
   
 13. N
  Medlem · Norrbotten · 3 393 inlägg

  norrbottenstorpet

  Medlem
  PEN går direkt till Jordplinten. Nollan skapas genom att en ledare från jordplinten går igenom JFB och sedan till nollplinten. Jordplint och nollplint skall INTE ha några byglingar alls och nolla och jord måste hållas helt separata i resterande delar av systemet.

  Tycker en icke elektriker
  Norrbottenstorpet
   
 14. snickarboden
  Medlem · Skåne · 4 736 inlägg

  snickarboden

  Medlem
  Det kan finnas skäl till att man inte vill att alla grupper i en central skall gå över en vanlig 30 mA jfb, t ex om man har en värmepump som är specad till att ha en 300 mA jfb.

  Där kan det då vara rätt vettigt att ha separerade nollplintar, dvs en för den vanliga 30 mA jfb och en för grupperna med 300 mA.

  /Kent
   
 15. mattiasp
  Hårklyvare · Stockholmare i exil i Västerås · 6 590 inlägg

  mattiasp

  Hårklyvare
  Jag har raderat mitt meddelande ovan, eftersom det innehöll felaktigheter. Tyvärr leder det eviga citerandet till att man inte har möjlighet att ta bort sina tabbar. Nu byter jag signatur:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.