Byggahus.se

Färdiga betongplintar till dubbla 45x95?

 1. Skärkarl
  Medlem · Roslagen · 3 inlägg

  Skärkarl

  Medlem
  Hej! Jag sitter och skissar på en pergola som jag ska bygga i sommar. Det blir en enkel konstruktion som bärs upp av fyra stolpar. Först tänkte jag använda stolpar i dimensionen 95x95 och färdiga betongplintar från t ex Byggmax. När jag sedan kollade runt på nätet så insåg jag att bygget blir enklare om jag istället sätter ihop stolpar av dubbla reglar 45x95. Men kan jag fortfarande använda plintarna då? Enligt Byggmax är det 96 mm mellan järnen, det känns som om det blir svajigt om jag försöker dra ihop dem på en stolpe som är 90 mm?

  Jag är värdelös på att rita, men konstruktionen är ungefär samma som den här: https://viivilla.se/tradgard/altan-uterum/bygg-pergola/

  Har snickaren i den artikeln fått tag på plintar med 90 mm mellan järnen? Eller har han något hemligt knep som jag inte förstår? :thinking:
   
 2. M
  Medlem · Stockholms län · 2 899 inlägg

  myrstack

  Medlem
  Med genomgående skruv med mutter i tex M12 eller annan lämplig dimension så drar du lätt ihop övermåttet mot stolpen så ostabilt lär det inte bli om du drar ordentligt. Undvik fransk träskruv dock.

  Fuktigt tryckt virke riskerar dessutom att ha en annan tjocklek än 45mm så det finns en möjlighet att det är tightare än vad specifikationen säger med nytryckt virke.

  Ett tips är att ta en sväng förbi lämplig Bygglada och se hur hålbilden är på plinten och hur den blir om man drar den tight mot dubbla reglar. Flera användare på forumet har upplevt att ingjutna plintjärn från byggmax suttit lösa så köper du plint där se verkligen till att de sitter riktigt ordentligt
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · Västmanland · 3 177 inlägg

  BSOD

  Medlem
  För 90mm finns det att beställa på nätet. T.ex. amazon och bauhaus har det. Har för mig att att jula hade 90mm i sitt sortiment för något år sedan i alla fall.

  Men man får gjuta dem själv, men det är ju lätt attmblanda ihop några påsar betong o gjuta. Personligen tycker jag det är enklare att få till höjd o liknande när man gjuter själv, jämfört med en tung färdiggjuten pjäs.
  https://www.amazon.se/Alberts-21362...1678045043&sprefix=stolpsko+90,aps,150&sr=8-9
   
 4. Skärkarl
  Medlem · Roslagen · 3 inlägg

  Skärkarl

  Medlem
  Tack för svaren! Det är nog enklast att jag gjuter plintarna själv istället.
   
 5. Z
  Medlem · 1 097 inlägg

  z_bumbi

  Medlem
  Om det inte funkar att dra ihop 5 mm så skulle jag ta fram rörtång och böja lite på det ena järnet. Är det en dum idé så vrider jag antingen stolpen 90 grader, kör med 45x120 och jackan ur eller sätter dit ett 5 mm spikbleck som distans.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Skåne · 1 965 inlägg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.