Byggahus.se

Fackmannamässigt eller ej?

 1. M
  Medlem · 53 inlägg
  Hejsan!

  Tänkte be om råd. En snickare jag anlitat har rest en friggebod åt mig.

  Först satte han plintar som blev helt misslyckade och alla utan tre fick dras upp igen. Sedan grävde han istället till berget, fäste armering, fyllde hela hålet med cement och placerade lecablock på toppen. Se bild.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F28FDFF4-AB5F-4909-A132-3E4995FFEB03.jpeg


  Dessa sticker nu en bra bit utanför fasaden på båda långsidor och ena kortsidan. Vidare har han använt två av de misslyckade plintarna som också sticker utanför fasadlinjen. Han har också lämnat kvar en plint som inte fyller någon funktion. (Se bild)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  02E87E10-0ECA-4302-8017-E6F28DEE7F6C.jpeg


  Är detta att betrakta som fackmannamässigt gjort enligt er bedömning. Och hur skulle ni vilja att de åtgärdade för att ni skulle vara nöjda?

  En fråga till. Tar det 16 timmar att lägga ett råsponttak som mäter 6x4 meter?

  Hjälp!

  Tack.
   
 2. J
  Medlem · 8 396 inlägg
  Jag skulle avsluta det samarbetet genast. Han verkar inte veta hur man bygger överhuvudtaget. T.ex. att avsluta panelbrädorna en bit upp på golvbjälkarna. Panelen verkar vara hyvlad fur avsedd för inomhusanvändning, men fotot kan naturligtvis bedra.
   
  • Laddar…
 3. tttomten
  Medlem · 2 199 inlägg
  Intressant sätt att göra det på, det funkar säkert bra även om det är lite oortodoxt. Jag hade nog kastat upp grus mot lekan så dom (nästan) blivit begravda o på så sätt inte så synliga.

  Om det bara var att fästa upp rådponten och kapa kanten, då är det väldigt många timmar.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · 53 inlägg
  Ja, det är en prefabricerad Jabo-stuga. Så själva boden ”bygger” han inte. Reser den bara. Tyckte bara utstickande lecablock och plintar inte ser så snyggt ut och funderar på om jag överreagerar. Tack för svaret.
   
 5. M
  Medlem · 53 inlägg
  Ok, tack. Så du hade köpt lösningen och dolt?
   
  • Laddar…
 6. lärjungen
  Medlem · 589 inlägg
  Aldrig sett denna variant. Och även om den funkar borde blocken ligga så att de inte hamnar utanför stugans ytterväggar.

  Och tycker också att det var skumt att man kapat panelen precis vid syllen. Varför? Skall det monteras en liggande bräda som ramar in?

  Råsponttak borde gått fortare, men det beror ju på många faktorer. Var det tex råspontluckor eller enskilda brädor?
   
 7. tttomten
  Medlem · 2 199 inlägg
  Ja det hade jag nog, förutsätter att det blir trapp/trall på framsidan så där syns det ju inte.
   
 8. Immobil
  Medlem · 9 938 inlägg
  Jag tror inte att snickaren var nykter.
   
 9. Kretikos
  Tillbyggare · 706 inlägg
  På 16 timmar hinner du spika råspont, pappa och få på plåtar och vindskivor. Ser lite knasigt ut med plintarna och konstigt att inte panelen går ner under bjälklaget. Vilken Jabobod är det?
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem · 53 inlägg
  Panelen är inte kapad dock. Modellen ser ut så. Dock valde snickaren en kraftigare syll än vad som kom med stugan.

  Ja, visst borde lecablocken vara under huset. Men kanske överreagerar jag. Han har kapat dem längs med på framsidan. Men är lite orolig vad det gör med stabiliteten. Men det kanske är ok.
   
 11. M
  Medlem · 53 inlägg
  Misstänkte att fakturan är lite väl saftig. Inklusive grund, där jag grävt plinthålen, vill snickaren ha betalt för 108 timmars arbete.

  Modellen heter Funkis.
   
 12. Kretikos
  Tillbyggare · 706 inlägg
  Det är inte rimligt med tanke på att boden är prefab. Jag är inte snickare men tillsammans med kompis byggde jag 15m2 bod i lösvirke med plintgrund på 60-70 timmar, alltså ca 35 timmar x 2. Och då var det utan ritning.
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem · 53 inlägg
  Ok. Kände att det gick fruktansvärt långsamt. Svår situation jag satt mig i.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem · 8 396 inlägg
  Oberoende av om det är en byggsats eller inte: Så kan inte panelen sluta. Stugan kommer att ruttna upp inom loppet av några få år. Lecastenarna är osnyggt placerade och tanken på att sätta en stolpsko mitt i ett lecablock är löjlig och visar att vederbörande inte vet ett skvatt om husbyggande. Det vanliga sättet att förankra syll i lecasten är med hjälp av lecaspik. Lecastenarna måste i sin tur vara förankrade i berget.
   
 15. M
  Medlem · 53 inlägg
  Ja, jag kände ju att lösningen var udda. Och ful. Lecablocken är indirekt förankrade i berget via betongen det står i.

  Jag får kolla panelen men tror det är konstruerat på det viset. Den går ett par centimeter ner på bjälklaget i framkant.