Extraljus för mörkrädda?

11k läst  124 svar

 1. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Det var ett par år sedan jag handlade extraljus till (bygg)bilen senast, men nu börjar det kännas lite läskigt mörkt ute igen och senaste bilen har led-lyse som inte lyser speciellt bra på hellljus.

  Sedan tidigare är min referens NBB 225 med 75w xenon med bred ljusbild, men jag funderar på om något nytt och intressant finns på marknaden nu. Önskemålet är så mycket ljus som möjligt, 700m räckvidd och bred bred ljusbild.

  Vanliga LED-extraljus på flera hundra watt funkar inte, dels för att dessa just är på flera hundra watt och dels för att även dessa kraftiga ljus inte verkar lysa så långt och brett jag vill. Med 3-5ljus i fronten får man ju bygga om halva elsystemet för att det ska gå att ha tänt längre perioder. Många led-lampor verkar också ge för stor spridning på ljuset (liknar mer arbetsbelysning än extraljus till bil).

  Ramper är jag inte heller så sugen på, mest för att pris vs prestanda fortfarande inte verkar matcha xenonalternativet.

  Mest intressant tycker jag alternativen är med LED-lampa i ett "standard" lamphus med en traditionell reflektor. Det borde ge möjlighet till stort ljusutbyte och ljuset på rätt ställe utan spridning över halva hemisfären.

  Någon som har tips på eller till och med testat eller sett test av det "senaste" marknaden har att erbjuda i denna riktning?
   
 2. R
  Medlem · Nivå 7
  Det finns idag LED-extraljus som ger lika bra eller bättre utbyte än NBB 75w. Tex Vision X LED-canon 90W.
  https://www.prestandabelysning.se/product/vision-x-light-cannon-8-7-90w-led-extraljus
  Alternativt
  Lightforce Genesis LED 140w
  https://www.ledandebelysning.se/sv/produkt/e/1221/lightforce-genesis-led-extraljus-210mm-140w/

  Problemet är dock att dom kostar som en halv semester styck.

  Så frågan är väl mest hur mycket du är beredd att lägga. Jag skulle ju säga att om du inte är beredd att ligga norr om 15k för en uppsättning så tjänar du väldigt lite på att försöka byta ut dina NBB.

  För mig så ger en infälld ramp + 3 st NBB 75w best price performance för tillfället. Rampen ger mig snabb tändning samt bredd nära bilen 0-250m och NBB-lamporna längden jag vill ha.

  Har kört så i 2-3 år och har svårt att hitta någon bättre kombo. Är på väg att byta bil i Jan och troligen blir det att flytta över hela rasket då jag har lite svårt att motivera 15-20k investering för något som funkar väldigt bra.

  Ytterligare en nackdel som jag ser i att invester i 3 st top-notch LED-extraljus är stöldrisken. Idag får man nog ändå säga att NBB inte är det attraktivaste för tjuvarna även om det fortfarande händer att folk blir av med dem.

  Vill du riktigt nörda ner dig så rekommenderar jag FB-gruppen Ljusfascisterna.
   
 3. A
  Medlem Nivå 2
 4. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  hmmm, ja det känns som att vi är i ett läge där det finns enstaka lampor som gör på "rätt sätt" men den breda marknaden är inte här ännu. Betala över 6000kr per lampa går bort, så kul är det inte, och så mycket bättre är det inte heller.

  Jag tror dock mer på Vision X sättet att göra det på än det lightforce ljus du länkar till. Det skulle vara intressant att se VisionX lampan i ett mätlabb med det bredaste ljusfiltret monterat (stork risk att man monterar "batman-lampor" i fronten annars, väldigt smal ljusbild) Exempel:

  En NBB 225 med 75W ger i krokarna av 6000 lumen. NBBs egen LED variant:

  https://www.prestandabelysning.se/product/extraljus-nbb-alpha-225-pro-led-med-pos-ljus

  ger 8500lumen men kostar 4 gånger mer än xenonkonverterat. Mätmetoderna är kanske inte exakt jämförbara men det ger ändå en fingervisning om att lampans effektivitet är för dålig alternativt så sprids ljuset för mycket med denna typ av lins.

  Denna variant, där halogenlamphuset konverteratas med en LED lampa i d2 sockel är också intressant tycker jag - en sådan lampa på 75W, om det går att hitta, hur lyser den jämfört med xenonvarianten?

  Som du säger lutar det åt att xenon fortfarande är den rimliga kompromissen mellan pris och prestanda, men man vill ju ändå gräva i vad marknaden har att erbjuda.
   
 5. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Du tycker att det lyser för mycket?

  Håller med om att ledvarianten är intressant, frågan är dock vad man får för ljusbild med dessa. Efter några år vet man att d2 xenon sitter rätt i lamphuset på 225orna men led-alternativet lockar om det har lika eller bättre ljus.
   
 6. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Drivs tyvärr av en butik och det ser ut som att kinakonverteringssatser inte får diskuteras.....
   
 7. F
  Medlem Nivå 13
  Den stora vinsten med led är väl att det tänder snabbare. Pris per prestanda tror jag fortfarande att det är fördel xenon.
   
 8. nino
  Renoverare · Nivå 18
  Jag satt i 35w xenon i helljusen och en ca 40cm ledramp det duger åt mig.

  För bra ljus så får man ju blända av vid stora vägskyltar...
   
 9. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Ja det pratas väl så, för egen del har jag aldrig riktigt förstått det problemet. Dels för att ballaster och lampor av bra kvalitet tänder rätt snabbt, och jättesnabbt där dom är varma, dels för att jag själv kan dröja flera sekunder med att tända ljuset efter avbländning så jag har liksom ingen tid att vinna ändå. Det är ju bara att dra i spaken lite tidigare. Och jämför med halogen som vi överlevt med i många år så lyser det ju mer redan första millisekunden.

  Men du har säkert en poäng, starttid är antagligen det starka korte för led.
   
 10. F
  Medlem Nivå 13
  Om du vill blinka på någon med helljuset får du större effekt med led. Oklart hur viktigt det känns.
   
  • Laddar…
 11. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Jag bor ju i stockholm där alla utom jag är idioter i trafiken, så det är förstås viktigt. Men, empiriska tester har visat att även den mest korkade 08an fattar budskapet även om man flashar med 3x75w xenon.
   
 12. H
  Medlem · Nivå 7
  Du går du istället med i Ljusfacisterna - EBay ;)
   
  • Laddar…
 13. Nils-Orvar
  Medlem Nivå 9
  Jag skulle också säga att NBB Alpha 225 med 75w Xenon är mest prisvärt. Hur de är med LED-konvertering vet jag inte.
   
 14. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  ...ja har googlat lite på detta under dagen och kommer väl fram till samma sak. Lite tråkigt bara att köpa samma sak för tredje gången. 5st i grillen på en A6 Allroad kommer dämpa mörkerrädslan.
   
 15. Nils-Orvar
  Medlem Nivå 9
  Jag mailade en fråga till Lysons kundtjänst i middags. I eftermiddags ringde dom upp mig och svarade på min fråga. Hatten av för Lyson och deras engagemang mot kunderna!
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: