Byggahus.se

Ett rop på hjälp i spisdjungeln! Köpa ny induktionshäll, 2-fas 400v

 1. L
  Medlem Nivå 4
  Kan mycket lite om el så ni får ha överseende med ev felaktig vokabulär nedan samt att jag ber alla svar vara så pedagogiska som möjligt!

  Jag har ett gammalt hus som jag nyligen köpt. Snart är det dags för nytt kök och då vi för ett par veckor sedan installerade ny elcentral och drog om viss el i huset var elektrikern vänlig nog att nämna att jag absolut ska köpa en häll som kan gå på 2 faser och 400v. Samtidigt noterade han att de flesta tillverkarna envisas med 230v numera, men att om jag ville ha en sådan så skulle det krävas ny eldragning och även uppgradering av anslutningen hos elbolaget för högre Ampere. M a o en högre månadskostnad enbart för att kunna köpa en viss sorts spis, känns inte som ett intressant alternativ för mig.

  Såhär ser den nya elcentralens gruppförteckning ut. "10-12 Spis" inkluderar även ugn som är i samma enhet. (Det är en bedömt 40+ år gammal Husqvarna med tre plattor som sitter där nu, fungerar otroligt nog fortfarande - man lär ju knappast hitta något nytt med samma varaktighet!)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-10-8_6-17-28.png


  När jag så givit mig i kast med att söka på tex prisjakt och då filtrera på 1. induktionshällar (vilket är vad vi vill ha) och 2. endast modeller som har 400v ger totalt 8 produkter (jfr 230v - där finns 493 produkter att välja bland). De flesta av dessa 400v säljs då från någon lettisk elkedja alternativt är slut på lager osv.

  Sedan finns alternativet 230/400v - här har jag försökt titta närmare men det är inte alltid helt självklart om detta stämmer - när man går vidare till försäljarnas hemsidor kan det sedan endast stå 230v.

  Som ni förstår är jag förbryllad. Vad har jag egentligen att välja på här? Och hur hittar jag rätt i denna spisdjungel!?

  Tack för alla tips!

  Erik

  Ps. Har även försökt läsa på mha forumets spismanual https://www.byggahus.se/el/koppla-in-spis-hall-eller-ugn men tog mig kanske igenom en tredjedel innan det blev gammalgrekiska för mig. Jag förstår faktiskt inte ens vilken av dessa alternativ som ges i denna manual som gäller för mig!
   
 2. B
  Medlem · Nivå 19
  Är nollan framdragen till den nuvarande spisen?
  Det är nog det viktigaste för induktionshällar kräver en nolla.

  Sen är 10 A mindre än normalt så du kommer inte att kunna utnyttja hällens effekt fullt ut.
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Vad jag vet finns det inga induktionshällar som går på 400V, så den idén kan du tyvärr inte gå vidare med. Då är det avgörande att det finns en nolla fram till uttaget.

  Största problemet verkar dock vara att det bara är 1,5 kvadrats kabel och 10A säkringar. Men om det inte finns mer indraget i lägenheten så är det inte så mycket att göra åt det... Dock gissar jag att det bara är en fas indraget i lägenheten, så då måste nollan till spisen vara dimensionerad för 20A, alternativt ska det vara två kompletta 1-fasgrupper med varsin nolla. Exakt hur man gör kan nog nån elektrikerkunnig svara på...
   
 4. B
  Medlem · Nivå 19
  Det är inte en lägenhet utan ett hus och det gör det väl troligare att det är 3-fas in. Särskilt om det nu sitter en enormt gammal spis där.
   
 5. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Du måste nog bita i det sura äpplet och dra ny el till din nya häll, elektrikern har ju antytt detta, det saknas uppenbarligen nolla. Sedan kan du välja nästan vilken som av alla 400 hällarna.

  Sedan om det behövs mer än 10 A........ jag har inte fått arschlet ur vagnen så jag har fortfarande 10 A säkringar och det har funkat i 5 år för vanlig matlagning.

  Protte
   
  • Laddar…
 6. D
  Medlem · Nivå 20
  Det finns inga induktionshällar för 400V vad jag vet. Jag gissar att elektrikern menade att hällen ska kunna matas med 2*230V vilket de flesta kan.
   
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Ok. Det var så klen befintlig matning, så jag utgick ifrån att det var en lägenhet... :oops:

  Men då är det bara att dra ny matning 5x2,5 kvadrat och säkra av 3x16A så kan du välja vilken spis som helst.
   
 8. L
  Medlem Nivå 4
  Hej och tack för alla bra svar. Ja jag ska höra en vända till med elektrikern exakt vad han menade.

  Protte kan du utveckla vad du menar - vad har du för typ av häll då? Vanlig "icke-magnetisk"!? Eller kör du induktion på halvfart?

  Om det nu inte finns nolla framdraget, är det säkert att det är det enda som saknas? För som jag förstod det från elektrikern skulle jag behöva uppgradera mitt elabonnemang också för ytterligare penningar varje månad... Vad finns det för "nivåer" på ampere man kan ha på sitt abonnemang från elbolaget och vad kan det kosta att uppgradera? Eller har jag totalt missförstått alltsammans?

  Jadå, det är trefas i huset.

  befintlig stridsvagn (spis och ugn) är husqvarna anno 1975-ish. om jag vågar mig fram bland 45 års stekflott bakom denna ska jag försöka ta en möjligen relevant bild så ni får se...
   
 9. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Vi har en induktionshäll, men man kan INTE laga mat på full fräs.
  Full fräs på potatisvattnet tills det kokar, men sen då? Då sänker man värmen.
  Då kan det vara läge att värma på stekpannan, och den går heller inte köra på full fräs hela tiden för då blir det mesta vidbränt utanpå och rosa inuti.

  Vi har inga restriktioner hur man får gasa spisen, utan det sker helt naturligt.

  Men säkra spisen med 16A, har du 16 som huvudsäkringarna så värm inte bastun samtidigt.

  Protte
   
  • Laddar…
 10. B
  Medlem · Nivå 19
  Det där varierar ju mellan olika elleverantörer så du behöver läsa på ditt/dina elbolags webbsidor om vad som gäller i just ditt fall.