Byggahus.se

Ersättning vid vattenskada

 1. C
  Medlem · 15 inlägg

  casado

  Medlem
  Jag såg i en annan tråd om ett fall som påminner mycket om vad jag själv råkat ut för. För två veckor sedan upptäckte jag själv en vattenskada på mitt nybyggda hus. Min snickare hade olyckligtvis skruvat en skruv in i en vattenledning vilket gjorde att vatten läckt under gissningvis 6 veckor. Under denna period tapetserades klart och jag var redo att flytta in. Vid upptäckten (en söndag eftermiddag) ringde jag upp byggföretagets representant som omgående kom till huset tillsammans med snickaren. Det tog action och ringde en fuktspecialist som kom dit dagen efter och genast satten in an avfuktare. Snickaren som orsakade skadan tog dit sitt försäkringsbolag som bedömde skadan vara så allvarlig att han beordrade en komplett renovering med allt vad det innebär, riva väggar, riva kakel, omtapetsering, nytt golv etc... Jag är nöjd med de actions som är tagna men nu måste jag finna en plats att bo då jag inte vill bo i en byggarbetsplats under de 10 veckor som man beräknar att arbetet kommer att ta. Troligtvis kan jag bo hos en kompis och hans familj men det är ganska påfrestande att leva så under en så lång tid. Jag har varit i kontakt med mitt försäkringsbolag och den ersättningen jag får därifrån är ganska skrattretande (50 SEK om dagen för att jag bor hos en kompis). Jag kommer att ställa ett krav mot snickaren som har orsakat detta och han kommer naturligtvis att skicka detta vidare till sitt försäkringsbolag. Vad är ett rimligt belopp per dag? Personligen tycker jag att beloppet bör motsvara en hotellkostnad i de lägre regionerna, typ 695 SEK per dag. Är det någon som har erfarenhet av detta? Värt att notera att byggtidens slutdatum har passerat med 3 dagar vilket gör att vitesklausulen kickar in och ger mig ett fastställt belopp för varje påbörjad vecka som entrepenaden ej är klar
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 233 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Ersättning vid vattenskada

  Jag tror att dina möjligheter är ganska begränsade, såvida inte felet kan bedömmas som grov oaktsamhet (snudd på uppsåtlig skada). Mycket beror ju givetvis på om huset var "levererat" dvs slutbesiktigat innan. Om det inte var levererat så gäller väl vanliga förseningsviten.

  Om du kan påvisa faktiska kostnader typ hyra för annat boende så kan du nog få ut det (även av ditt försäkringsbolag).
   
 3. P
  Medlem · 28 inlägg

  PeroTT

  Medlem

  Re: Ersättning vid vattenskada

  Flera som har otur med sitt nybyggda hus..... I och med att vi själva varit i samma sits vet vi tyvärr presis hur ni känner.

  För att lösa boende diskuterade vi i början lite fram och tillbaka med försäkringsbolaget. Dom vill självkjart ha så låga kostnader som möjligt. Till oss foreslog dom en byggbarack på tomten i början......in your dreams, sade vi. Nu hade vi tur och hittade snabbt en ledig hyreslägenhet i närheten till 7.000:- pr månad som försäkringen gick med på utan problem.

  Min erfarenhet är att ni själva får bedöma vilken typ av boende ni önskar under byggtiden. Om det är OK för er att bo hos familj/vänner så blir det en billig lösning för försäkringen. Om ni (som oss) önskar lite privatliv och en så normal tillvaro som möjligt så får dom betala för detta. Jag tror dock inte dom går med på hotelltaxa i en längre period. Då ser dom nog hällre till att skaffa er en lägenhet istället. Lämna problemet till bolaget att lösa utifrån hur Ni vill ha det. Senn får dom komma med förslag som ni accepterar eller ej. Förutsättningen för detta är dock att ni har löst boende under en kortare period, men vi var förvånade över vilket tempo förslagen kom i från vårt bolag.

  Vi har också kollat möjligheter för ekonomisk ersättning utan tur. Försäkr. betalar lagning av skadan, inget annat. Vad du evt. får till med byggaren senare är en annan femma och det måste du lägga upp på ett annat sett än mot försäkringsbolagen.

  Jag hoppas det löser sig på ett bra sett för er. Det kommer bli tungt att se erat fina, inflyttningsklara hus bli en byggarbetsplats igen. Men det kommer att bli bra igen kann jag lova er.

  Själva så sitter vi nu i huset och bara njuter ;D Vattenskadan och perioden för återställandet är nestan glömd. Lycka till!   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.