Byggahus.se

Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen..

 1. M
  Medlem · 157 inlägg

  magnuso

  Medlem
  Vi håller på och bygger hus och har hållit på betydligt längre än vad vår tanke var från början,

  Vi skrev kontrakt i januari 2005 och då pratade vi om inflyttning under senhösten 2005 om allt flöt enligt plan, dock inget i kontraktet om inflyttning även om vi diskuterade det vid inledande möten om vite vid förseningar men i det slutgiltiga kontraktet hade de inte med det (miss av oss vid granskningen)

  Hustillverkaren har enligt kontrakt inga entreprenader, men de skulle fixa och ta in offerter på alla områden då vi gjorde klart och tydligt att vi inte har tid eller kunskap att bygga huset och här skulle de självklart sköta allt. Lät ju kanon tyckte vi då vi i detta skede fick stort förtroende för hustillverkaren.

  Sedan rinner tiden iväg och Hustillverkaren ordnar inga entreprenader över huvudtaget, tar inte in en enda offert på någonting alls utan jag måste ta tag i allt själv för att få något gjort så kontaktar markanläggningsfirma som påbörjar arbetet där, vi dem lyckas vi hitta en firma som gjuter grunden exemplariskt och en VVS kille som gör rören i grunden. Husleverantören lyckas inte få fram en enda entreprenör åt oss. Det enda de jobbar på är att få ut huset så fort det bara går (för att kunna fakturera).

  Huset kommer i november och stomreses då så det blir tätt, sedan är inte övriga entreprenader ordnade som Snickare, kakelsättare, plåtnisse, vvs mfl så jag börjar ju få smått panik och börjar lägga ner ett hästjobb på att leta hantverkare själv som jag får förtroende för och anlitar, som tur är har de sammarbete med både kakel och VVS så jag körde med deras samarbetspartners där men ingen som helst hjälp av hustillverkaren med kontraktsskrivning med hantverkare eller någonting.

  Det sätts upp en ny tidsplan och husleverantören bokar en preliminär slutbesiktning 1/5 vilket vi förlitar oss på lite och börjar planera boendet därefter så vi i samband med detta eller med några veckors marginal är ute ur vårt nuvarande boende.

  Huset är fortfarande inte klart, inte på långa vägar klart, som det ser ut nu så jobbar snickarna på att vi ska kunna ”övernatta” där från ca 15/6 men att huset kommer bli klart först i slutet på sommaren verkar det som.

  Om vi inte själva tagit saken i egna händer och anlitat anläggningsfirman känns det som om skogen på tomten fortfarande hade stått där.

  Vad gör man som kund mot hustillverkaren i en sådan här situation? Jag har ju inget papper på lovad inflyttning, vi hade hoppats att få fira julen 2005 i huset…

  För övrigt vill hustillverkaren indexera upp priset då huset inte var levererat i juli som är sista av de 6 ”fastpris” månaderna, vad jag förstår på andra husleverantörer så är det endast undantagsvis som husen indexeras upp och nästan aldrig om leverans är som i det här fallet bara 10mån och dessutom kunden blivit lidande i övrigt.

  Men huset blir otroligt bra tack vare bra material och extremt skickliga hantverkare, dock betydligt dyrare än alla kalkyler som hustillverkaren gett oss, ursprungskalkylen spricker med över 1Mkr :'(

  Vilka möjligheter till ersättning har vi från husleverantören?

  En lite ledsen husbyggare som tyvärr tappat förtroende för branchen….
  /M
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 772 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  Låter som ni gått i branschens standardfälla. Och fått en delad entrepenad utan att ha varit riktigt medvetna om det.

  Ni säger att husfirman inte har fått fram en enda entrepenör åt er. Men låt mig gissa: har dom möjligen lyckats få fram en kvalitetsansvarig, och besiktningsman.

  Just dessa 2 är väl de enda som inte bör vara valda av husfirman.

  Om det är så så tycker jag att ni genast skall försöka få fram en oberoende besiktningsman som ni antingen pressar in istället för husfirmans, eller har i beredskap för att göra en ny besiktning om husfirmans kille skulle släta över alltför mycket.

  Ni har ju haft ett muntligt avtal med husfirman om att de tar på sig samordningsanvaret, då borde ni ha rätt till avdrag för vad det ansvaret kan anses vara värt. Intrsessant (men antagligen döfött) vore ju att hävda att husfirmans icke infriade löfte om samordning är grunden till er försening och att ni därför skulle kunna kräva ersättning för de kostnader som förseningen för med sig.

  Det är stor risk att husfirman lyckats få in klausuler i kontraktet som ogiltigförklarar ev. muntliga avtal som fanns före kontraktet.

  Ett förslag är att ni kontaktar villaägarförbundet www.villariks.se. De ger gratis juridisk rådgivning till medlemmar (medlem kan man bli när man ringer).

  Sannolikt så har ni inte så himla stor chans att få ersättning. Men försök åtminstonde att försäkra er om att ni får rätt kvalite. Dvs ha en oberoende besiktningsman.
   
 3. M
  Medlem · 157 inlägg

  magnuso

  Medlem

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  Hej,

  Tack för ditt svar

  Tyvärr har vi nog gått i de klassiska fällorna

  Tanken på att bygga ett egenritat stort drömhus med mycket lyx och speciallösningar skulle bli en dröm som skulle uppfyllas genom detta projekt, tyvärr trodde vi ju på hur smidigt allt skulle gå när hustillverkaren förklarade hur bra och duktiga de var på alla plan...vad lättlurad man är som kund... :(

  Nej, vi har en KA som kommunen rekommenderade och han verkar väldigt bra och petig, fast nu har han inte varit där på ett bra tag tyvärr.

  Besiktningsmannen vet jag inte var han kommer ifrån, men här ska vi kolla upp lite mer noga.

  Är medlem i villariks och har mailat deras jurister, har även en hel hög jurister inom affärsbekantskapskretsen, dock inte byggtekniska men affärsjurister på både åklagar och försvararsidan, får väl koppla in dem snart mot provision ;)

  Kvalitén på det som byggs är enastående så här långt, materialet i leveransen håller mycket hög kvalite och konstruktionen mycket bra och hantverkarna gör ett enastående bra jobb. Det är främst ekonomiskt ersättning jag är ute efter.

  På senaste mötet går vi tillsammans med hantverkarna igenom ett antal punkter som ska åtgärdas på deras bekostnad, nu har de helt plötsligt ändrat sin uppfattning och helt plötsligt inte ska stå för det som de lovat inför 4 personer.

  man blir så trött .....
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 42 772 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  Har dom inför vittnen utfäst att dom skall stå för det så borde dom inte ha en chans att slippa undan. I princip så är det dom måste bevisa att dom inte lovat stå för det.
   
 5. G
  Medlem · 414 inlägg

  goerana

  Medlem

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  Hej !
  jag tycker att skall man göra en affär överhuvudtaget så skall ett kontrakt tecknas ,
  annars blir det som du råkat ut för, har du ingen ABS överhuvudtaget ?
  //goerana

   
 6. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 756 inlägg

  ordain

  Medlem

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen


  ABS gäller entreprenadskontrakt, men det magnuso har problem med är husleverantören. De levererar endast material och utför ingen entreprenad, så ABS 05 är knappast aktuellt i hans fall. Jag skulle gissa att det kontrakt han skrivit på är tydligt vad gäller att det endast är material som levereras och inget annat. Risken är nog stor att "ord står mot ord" vad gäller huruvida de lovat att ta på sig samordningsansvar för entreprendaderna och då är det rätt svårt att som privatperson få gehör för att de skulle ha lovat det, utan att det finns minsta notering om detta i kontraktet.
   
 7. M
  Medlem · 157 inlägg

  magnuso

  Medlem

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  Gäller inte ABS 05 för alla avtal tecknade för husproduktion efter 1/1 2005?
   
 8. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 756 inlägg

  ordain

  Medlem

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  Nja, den nya konsumenttjänstlagen gäller alltid vid avtal om uppförande av en bostad. ABS 05 är ett lämpligt kontrakt att använda och är anpassat efter den nya lagen och delar av ABS 05 är sådant som den nya lagen tvingar fram.

  Du har dock inte anlitat husfirman för att uppföra en bostad (även om du trodde att det var det du gjorde), utan för att leverera en husbyggsats till dig. För leverans av byggmaterial är varken ABS 05 eller konsumenttjänstlagen relevant alls (det är inte en tjänst de levererar överhuvudtaget, utan en vara). Det kontrakt du skrev med husleverantören gäller så länge det är förenligt med konsumentköplagen.

  Med dina entreprenörer gäller dock den nya konsumenttjänstlagen.
   
 9. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Ersättning vid förseningar?...hela berättelsen

  ABS 05 gäller för avtal avseende småhusentreprenader som tecknats fr.o.m.
  2005-01-01. Dessa regler gäller som komplement till Konsumenttjänstlagen som vad gäller småhusentreprenader blev tvingande fr.o.m. 2005-01-01.

  ABS 05 är inget avtalsformulär utan avtalsvillkor som komplementerar Konsumenttjänstlagen. I anslutning till att ABS 05 förhandlades fram togs också ett avtalsformulär fram som lämpligen kan användas.

  ABS 05 gäller således inte för byggsatser. För dessa gäller Konsumentköplagen , vanligtvis kompletterad med Allmänna avtalsvillkor AA05. Dessa villkor är resultatet av förhandlingar mellan Konsumentverket och Svensk Trähusindustri (tidigare STR).

  I Konsumentköplagen och AA 05 finns inga regler om att slutbesiktning skall ske. Vid delad entreprenad där färdigställande- och byggfelsförsäkringen är tecknad hos
  Gar-Bo kräver dock Gar-Bo att besiktningsmannen även besiktigar materialet som ingår i byggsatsen då slutbesiktningen av entreprenaderna sker. Så långt detta låter sig göra vid detta tillfälle.
  Ansvarstiden för fel och reklamationsfrister för byggsatsen börjar dockatt löpa när materialet levereras och inte när slutbesiktning sker.

  Detta är ytterligare ett exempel på att det är mycket säkrare att bygga på totalentreprenad än delad entreprenad. Vid totalentreprenad har beställaren bara en part att vända sig till om fel uppstår. Inte flera som kan skylla på varandra.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.