Byggahus.se

Ersättare till 310p - något speciellt att tänka på

 1. ullberg
  Verktygstokig · Stockholm · 3 325 inlägg

  ullberg

  Verktygstokig
  I ett av husen på släktens landställe har vi en 310p som kompressorn gått på, sannolikt byter vi inte kompressor utan hela pumpen, finns det något speciellt vi bör tänka på i samband med bytet?

  Huset är på 70 kvm i plan och ”1,75-plan” eller vad man säger när det är förhöjt väggliv, ganska nytt (2010 om jag minns rätt), och därmed hyggligt isolerat - åtminstone om man jämför med min uppfattning av snittfritidshuset (inget extremt, det är i grunden ett katalog-fritidshus men med något tillägg för bättre isolering, minns inte detaljerna). Golvvärme i platta på nedervåning och vattenraddar på övervåning.

  Det är ett landställe så många dagar tillförs det ingen värme från personer, matlagning etc. De flesta helgerna är dock någon ute och så förstås semesterperioder. Vi låter just nu det vara uppvärmt året om och gör ingen sänkning när vi åker - dels för att vi inte har någon fjärrstyrning och vill komma ut till varmt hus men också för att det faktiskt inte drar så mycket, åtminstone inte sett till hela landstället som också omfattar ett par andra hus, inklusive ett större hus från tidigt 1900-tal som får ”nya” husets förbrukning att försvinna i mängden.


  Saker som jag själv funderar på:
  * finns det någon vinst i att fortsätta med samma märke? Typ att anslutningar sitter hyggligt lika så länge man håller sig inom samma märke men skiljer om man tar något annat (vet ej om så är fallet)
  * är det värt att gå på en avancerad pump med högt (s)cop eller är det bortkastat givet huset och användningsprofilen?
  * någon form av fjärrstyrning för att kunna sänka vid avfärd och höja innan vi kommer tillbaka - är det lönt givet tröghet i golvvärme (samt då vår historiska prioritering av komfort över bästa ekonomi - samtidigt vill vi ju inte slänga bort pengar om det faktiskt finns en besparing)

  Vi kommer anlita firma för installation så kommer givetvis att lyssna på deras råd (man vet ju iof inte hur opartiska de är då de företräder vissa märken) men tar gärna input på ovan och andra tips som kan hjälpa oss.

  /U
   
 2. J
  Husägare · 72 inlägg

  Jaif

  Husägare
  Det är nästan aldrig värt att byta till en mer avancerad pump i ett såpass nybyggt hus. Jämför prisskillnaden på t.ex. en Nibe 370 och 730 och räkna hur mycket mindre den dyrare måste dra för att gå +- 0kr på 10 år...

  Nån speciell anledning till att du inte vill byta kompressor?
  Billigast blir troligtvis nämligen att byte kompressor samt komplettera med en luft/luftvärmepump med fjärrstyrning.
  Då kan du när ni inte är där sätta FLVP på underhållsvärme och låta LLVP stå för tillskottsvärmen som saknas när ingen bor där. När du tänker åka dit så höjer du temperaturen på LLVP på distans för att förvärma, och väl på plats så höjer du FLVP också.
   
 3. ullberg
  Verktygstokig · Stockholm · 3 325 inlägg

  ullberg

  Verktygstokig
  Anledningen att vi lutar åt att inte byta kompressorn är att så vitt jag förstår är vi då tillbaka där vi började (uppfattar det som att det inte är en annan, förbättrad, kompressor som återmonteras utan en likadan som vi hade från början) - en produkt ”bult to a price point” och dessutom en låg sådan, 310p är som jag förstått det inte en speciellt bra pump helt enkelt.

  Jag köper resonemanget kring LLVP dock har vi allt annat än öppen planlösning (huset är optimerat för många sovplatser och därmed många rum, långt ifrån den ”öppna planlösning” som är så modern idag) så tror inte det skulle funka optimalt med LLVP. Något bortskämt åker vi också till landet för att få den där totala tystnaden - redan FLVPn tycker vi är lite ljudlig så kan få problem att övertyga övriga familj/släkten om förträffligheten av en LLVP - men ska absolut fundera på saken, om inte annat får vi ju då möjlighet till kyla på sommaren vilket kan vara välkommet...
   
 4. J
  Husägare · 72 inlägg

  Jaif

  Husägare
  Nibe 370 är i princip samma pump som 310p, fast med betydligt bättre inställningsmöjligheter. Dock är prisskillnaden som sagt så stor mot 730 att det oftast ändå inte lönar sig med en modernare pump om värmebehovet är lågt, som i det här fallet.

  Om ljudnivån är viktig så tänk på att modernare pumpar enligt många låter värre än de gamla.
   
 5. Isakare
  Medlem · Stockholm · 3 306 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Har 30 st 310 i vår förening monterade 2007. När kompressorn pajar första gången byter vi den, det verkar hända från 7-? År.
  När den ger upp för andra gången byter vi till en 370.
  Efter kompressorbyte blir pannan tystare, slitna gummifötter och rör som ligger mot plåten gör missljud.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.