Byggahus.se

Ersätta garage med carport

 1. Å
  Medlem · 1 233 inlägg
  Har nyss blivit ägare till ett 40-tals "egnahem"-hus med fristående garage. Problemet är att en modern bil omöjligen får plats i det garaget - ja, kanske bortsett då från en "smart car" - utan det har använts som förråd.

  Alla hus i hela området ser ut på ungefär samma sätt, och de som inte tagit bort garaget har precis som vi garaget bara en meter från tomtgränsen.

  Nu till frågan, någon som har erfarenhet av hur man ser på bygglov idag för garage/förråd/carport i liknande situationer - alltså, ex skulle man kunna få bygglov om man ville riva garaget och ersätta det med ett förråd/carport på samma plats som garaget står idag?

  Jag inser att det är en svår fråga att besvara, men ifall någon härinne har varit med om en liknande situation vore det kul att höra om din erfarenhet!
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 523 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Ersätta garage med carport

  Börja med att ta ut detaljplanen för området, det är bara att ringa till satdsbyggnadskontoret, så har du en lunta i brevlådan efter ett par dagar.

  Om era planer inte står i strid med i dag gällande detaljplan, så går det säkert utan problem. Avståndet till tomtgräns kanske inte stämmer med dagens plan.

  Om det däremot är så att ddet kolliderar med detaljplanen, så gäller det ju dels att övertyga handläggaren om det lämpliga i ert förslag (anatgligen inte svårt). Men också att få med grannarna på planen, efterssom dom har en del att säga till om vid avvikelse från planen.
   
 3. pinebar
  Medlem · Stockholm · 2 783 inlägg

  pinebar

  Medlem

  Re: Ersätta garage med carport

  Hej!

  Jag tror att du borde få bygglov för att göra carport istället. Jag bor i Tallkrogen, som är ett egnahemområde. För det området finns på Stadsbyggnadskontoret en broschyr gjord på 80-talet där man beskriver i stora drag hur man vill att utyggnader och garage ska se ut. Där rekommenderar de att man hellre bygger carport än garage, för att en carport oftast syns mindre. I orginal hade dessa hus oftast varken carport eller garage. Vi följde brochyrens riktlinjer för vår utbygnad av huset och fick bygglov på två månader för det.

  :) Ulrica
   
 4. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Ersätta garage med carport

  det börjar bli pris på de här gamla egnahemsområden idag. De minner om en svunnen tid som kommunenrna ofta vill ha med i sin "bevarandeplan"
  Tycker du skall ta ett snack med grannen först, så att denne inte helt plötligt ser en möjlighet att ge igen.............
  Kommunens tjänstemän är till för att hjälpa medborgarna (läs Förvaltningslagen) så det blir enklast om du vänder dig dit, kanske tjänstemannen har något annat förslag/utväg du inte tänkt på.

  "att fråga grannen (eller att denne har rätt att yttra sig vid avvikele) står det i pbl, men det betyder inte att grannar har sista ordet, utan det är kommunen som avgör om avvikelse kan godkännas. Kommunen prövar även grannens yttrande för att se om förändringen är till nackdel för denne, eller hur man nu vill."
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.