Byggahus.se

Erfarenhet av balkongdörr som entredörr på litet fritidshus

 1. J
  Medlem · 22 inlägg
  Vi planerar att bygga ett litet fritidshus där halva huset är öppet till nocket och andra halvan har ett sovloft, vg se nedan planritning.

  En kompromiss här är att vi inte har entredörr utan endast dubbla balkondörrar 1800 mm.

  Hur tror forumets medlemmar att en sådan lösning fungerar med avseende på säkerhet, slitage mm?

  Tack!


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-11_15-58-0.png
   
 2. 1
  Medlem · 277 inlägg
  Inget vidare, är nog det enkla svaret. Det är nog bättre med vanlig dörr och fönster på vardera sida istället.
  Varför så stort badrum förresten, i ett så litet hus? Det verkar möjligt att få in en liten entré plus ett litet duschrum på den ytan.
   
 3. J
  Medlem · 22 inlägg
  Nej vi är inte övertygade om att enbart balkongdörrar är bra men såg ingen annan bra lösning.

  BRa ide med badrummet -det är lite väl stort. En möjlighet vore kanske att flytta tvättställ till höger om toaletten och flytta ner innerväggen en bit.

  Något annat som ser opraktiskt el märkligt ut med planritningen?
   
 4. V
  Medlem · 467 inlägg
  Helglasad ytterdörr+fast fönster i samma storlek.
   
 5. B
  Medlem · 6 inlägg
  Ett tips om ni kliver in direkt i vardagsrummet är att lägga ett bra lättstädat golv. I varje fall det lilla området där ni kommer in. Ingen parkett eller oljat trägolv. Kanon med dammsugare som står i hörn typ Dyson som man lätt suger upp grus mm.
  Ingen erfarenhet av att ha altandörr som ytterdörr. Kan det bli mycket slitage på altandörrarna om man jämt går in den vägen? Tänker att ytterdörrar är gjorda av kraftigare material och mer isolerade liksom kraftigare handtag, lås. Fast moderna altandörrar typ Traryd kan kanske jämställas med ytterdörr.

  När det gäller planritningen skulle jag byta plats på spis och kyl/frys.
   
  Redigerat
 6. J
  Medlem · 22 inlägg
  Tack för bra och konstruktiva synpunkter. Ja om vi väljer enbart balkongdörrar gäller det nog att vi anpassar dels dörren men även golv och område där man kliver in. Eftersom det framförallt är ett sommarhus kommer dörrarna ofta vara öppna så jag hoppas jag slitaget på dörrarna inte blir alltför illa ändå.

  Och ja, jag ser nu att spis och kylfrys verkligen borde byta plats. Tack!
   
 7. T
  Medlem · 2 555 inlägg
  Får man fråga vad ni tänkt i kökshörnet mot badrummet? Är det underskåp med bänkyta eller stort jämrans hörnskafferi? Är det ett högt hörnskåp gör det nog inget om ni ställer kyl/frysen bredvid istället för spisen men om det är bänkyta kommer det hörnet bli svåranvänt.

  Du nämner själv att badrummet är onödigt stort, kan hålla med om det... ;) Jag håller själv på att bli färdig med mitt badrum i stugan. Det är ca 2x1,55 meter. Okej, det är inte helt klart så vi har faktiskt inte använt det men det är bara toastolen som ska in så är det fullt "möblerat". Tror det kommer funka utmärkt. Jämfört med ditt finns inte den grå klumpen vid toastolen (vvb?) utan väggen mot sovrummet går precis vid toastolen. Dörren hamnar då såklart där spisen står. Vvb:n sitter i ett högskåp till vänster om handfatet.

  Om jag var er skulle jag kanske inte göra så för ni är knappast betjänta av ett större sovrum egentligen. Snarare skulle jag flytta upp väggen mot köket 60 cm för att få in en skåpsmodul till i köket. Köksskåp och bänkyta kan man inte få för mycket av. :D
   
 8. E
  Medlem · 320 inlägg
  Vi har altandubbeldörr ut från vårt vardagsrum med vanligt ytterlås, med låsning med nyckel inne och ute. Likadan Assa cylinder som i ytterdörren och i garageporten. Ser inte att altandörren skulle vara så mycket osäkrare än en vanlig ytterdörr? Tanken är att dörren ska kunna användas som alternativ entré om vi vill hyra ut en del av huset i framtiden (nuvarande hall skulle vara del av uthyrd del).
   
 9. A
  Medlem · 10 inlägg
  Hej

  Vi har ett litet fritidshus (27 kvm) med en traryd fönsterdörr (dubbeldörr) som ytterdörr. Vi är inne på vårt sjunde år med huset och slitagemässigt funkar det fint. Vi har en garderobshörna för skor och ytterkläder innanför dörren och möjlighet till avhängning är nog en förutsättning för att det ska funka tror jag. De gånger vi saknat riktigt entre är dagar när det är lerigt och blött. Det är inte så kul att då komma rätt in i det enda rummet.

  Ett sätt att underlätta i de situationerna är att se till att ha någon form av tak utanför dörren så att man börja skala av sig utomhus. Ett tak är dessutom skönt när man på sommaren vill ha dörren på glänt även om det regnar.

  Lycka till med huset!