Byggahus.se

Er besparing i kwh efter ni installerat luftvärmepump!

 1. N
  Medlem Nivå 5

  Jo eller ska borra bergvärme om nått år, byta ut lite element under tiden. Bor nämligen i norra Sverige.
   
 2. Hustrollet
  Nybyggare Nivå 1
  Inte riktigt svar på din fråga, för min erfarenhet gäller en frånluftsvärmepump, vilken jag kopplade in i september 3013, och huset ligger i närheten av stockholm. Energiförbrukningen ser ut så här i det fallet:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Dummy_08.png
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem Nivå 5
  Jag älskar min luftvärmepump! Bor i ett äldre dåligt isolerat hus och med pumpen har inomhusklimatet blivit mycket bättre. Golven känns varma att gå på OCH inte minst har elförbrukningen sjunkit med c:a 40 % trots högre temperatur inomhus. Huset beläget i södra delarna av Mellansverige. Väl investerade pengar att köpa luftvärmepumpen den saken är klar. Har nyss gjort service på den (rengöring av ytterdel och flänspaketet på innedelen). Det lönar sig verkligen att göra framförallt innedelen ren minst vartannat år. Filtren dammsuger jag varannan vecka. Jag har även ett vattenburet system så jag funderar på en luft/vatten också men då pratar vi om andra summor.
   
  • Laddar…
 4. schnyggve
  Medlem Nivå 4
  Hur långt är ett snöre?

  Hade när jag investerade 77m2 från 1947 och 20000kWh. Installerade en Nibe 2025 och kom ner till 8000kWh. Fortsatte att isolera och dona och kom ner till 5000kwh sedan solpaneler och vips hade jag ett nollhus!
   
  • Laddar…
 5. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Sparar ca 6 000 kWh / år med 3 LLVP fördelat över ca 180 m2 vs direktel. Pumparna täcker dock inte hela ytan, och ger endast halvvärme på ovanvån, (men där är vi nästan aldrig).

  Hur mkt man sparar beror på många saker, där en av de viktigaste är husets planlösning. Dvs hur väl värmen sprider sig från LLVP ut i husets alla yttre delar.
  Vi har en sluten planlösning och värmen sprids dåligt från ett rum till ett annat. Har man en modern planlösning a la flyghangar så räcker en pump för att sprida värmen.
   
 6. Ingenjören
  Medlem · Nivå 7
  Timmerhus från 1800-talet på 175m2 som hade en förbrukning på 25000kwh direktel (inkl hushållsel) Med två luftvärmepumpar och några brasor i veckan på vintern (ikeddy-insats) ligger vi stadigt nu mellan 14-15000 kwh (inkl hushållsel) Har bara elradiatorerna som reserv de kallaste (blåsigaste) dagarna.
   
 7. MarcusMolander
  Medlem Nivå 1
  Köpte ett radhus som var energideklarerat till 21000 kWh per år. Det första vi gjorde var att sätta in en luftvärmepump så jag vet inte hur mycket vi hade förbrukat själva utan den. Efter ett år hade vi iallafall gjort av med ca 14000 kWh vill jag minnas, så kändes som en bra investering.
  Några år senare började värmeböljorna rulla in över Sverige och så har vi dessutom kunnat få kyla från pumpen, så det är ju också väldigt lyckat. Räknar med att jag tjänade igen värmepumpen ganska snabbt :)
   
 8. H
  Medlem · Nivå 12
  Hej

  Har du luftvärmepump? Står och väger om man ska sätta in LVP i huset vi bygger på gården, 31-32kvm plus 15kv loft, eller om man ska köra direktverkande el..

  Nån som kan ”kalkylera”?
   
 9. B
  Byggnadsvårdare Nivå 4
  Jag har luftvärmepump och stugan är på ca. 35 m3. Förbrukar mellan 200 - 250 kWh i månaden på vintern men då eldar jag när jag är hemma, det är någon brasa när jag kommer hem och innan jag lägger mig. Pumpen är ställt på 18 grader. Och stugan är dåligt isolerad (hållet på att bli bättre)

  Så der lönar sig nog ganska mycket fast att det är litet. Så satsa på en luftvärmepumpen och ksnske ett par el element som reserv om det blir nå fel på pumpen.
   
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · Nivå 12
  Ja element blir det, vad kör du för luftvärmepump?