Byggahus.se

Entreprenadkontrakt

 1. P
  Medlem · 93 inlägg

  pajen

  Medlem
  Vi skall handla upp markentreprenaden för vårat kommande hus.
  Vad skall man tänka på när man skriver kontraktet?
  I offerten står ingenting om ansvar, garantier etc.
  Skall man hänvisa till AB eller något liknande?
  Har någon något bra exempel på utformning av avtal.

  Tacksam för svar.

  / ???Pajen
   
 2. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Entreprenadkontrakt

  För småhusentreprenader som denna gäller sedan årsskiftet konsumenttjänstlagen. Den är tvingande och reglerar detta med ansvar, garantier m.m. även om det inte skulle stå något om detta i kontraktet och det skulle bli något strul så att Du måste åberopa detta.

  Konsumenttjänstlagen kompletteras av allmänna bestämmelser ABS 05 som även reglerar en del detaljer utöver lagen. Dessa bestämmelser skall åberopas i kontraktet.
  (Allmänna bestämmelser AB 92 eller 04 gäller mellan näringsidkare och är inte aktuella i en konsumententreprenad.)

  Vad gäller kontraktsformulär finner Du ett sådant som tagits fram samtidigt som ABS 05 på Gar-Bos hemsida, gar-bo.se eller på konsumentverkets hemsida konsumentverket.se. Under bostad vill jag minnas.

  När det gäller en grundentreprenad skall man vara noga med att det i avtalet regleras hur mycket fyllnadsmassor m.m. som ingår. Hellst skall det vara ett fast pris som gäller oavsett hur markförhållandena visar sig vara. Således inkludera ev.sprängning, markförstärkning, uppfyllnad m.m. Samt naturligtvis arbeten kring grunden såsom dränering, servisledningar (el och va) och grovplanering ett antal meter ut från grunden.

  Lycka till.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.