Byggahus.se

Entreprenadformer och anbud!

 1. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem
  Vet inte om detta hamnar i "rätt" del av forumet men jag börjar här! Vi har efter en mycket lång och rätt dyr process arkitektritningar och bygglov till vårt drömhus som vi ska bygga i Tyresö sydost om Stockholm. Huset är på 145 kvm i två plan och ska bli "superisolerat" det ska i princip inte behövas någon tillskottsvärme :) Stomme och bjälklag är tänkt att byggas med prefabelement av lättklinkerbetong med 30 cm cellplast fäst på utsidan. Grundläggning blir platta på mark. Vi har tänkt oss dela upp arbetet i 3 entrepenader plus el och VVS, den första entrepenaden gäller markarbeten och grundläggning, den andra stomleverans och resning, den tredje alla övriga kompletterande arbeten. Alla (läs arkitekt och byggnadsingenjör) talar om för oss att vi inte kan klara av att leda det här arbetet själva utan måste anlita en byggledare att leda arbetet. Nu undrar jag om det finns folk här på forumet med erfarenhet av ett sånt här bygge? Jag vill mycket gärna höra av både såna som anlitat byggledare och sådana som har klarat av det själva! Jag är speciellt intresserad av att veta om det går att klara sig själv och ända ha ett normalt arbete!
  En annan fråga när det gäller entrepenaderna, då speciellt mark/grund och färdigställandet är vad som är bäst, ska man försöka få in anbud eller anlita en firma som verkar seriös, på löpande betalning? Vad jag förstår är byggsektorn i Stockholmstrakten rejält överhettad, och det är svårt att ens få in anbud! I princip borde det ju vara billigare med en löpande betalning, ett anbud måste man ju "salta" lite pga oförutsedda utgifter eller.... Jämför med räntor tex. rörlig ränta blir ju alltid billigast i längden! Jag kan tillägga att vi kommer att bo i vårat gamla hus på fastigheten under byggnadstiden, så resor till byggplatsen är inga problem!
  Väldigt tacksam för era erfarenheter
  Per i Tyresö
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 937 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Hemmakatten kommer nog att svara dig för hon är mitt uppe i eget byggledande. Det är ett heltidsjobb och du klarar inte av detta med ett normalt jobb 'vid sidan av'.

  Jag har själv byggt arkitektritat på Österlen och det tog lång tid (mer än 25 st anbudsförfrågningar där jag, efter mycket tjat, fick ett tiotal anbud) att finna rätt entreprenör och här på Österlen är byggandet också överhettat. Jag valde generalentreprenad hos en mindre byggfirma. Det gick mycket smärtfritt beroende på seriös entreprenör, engagerad stockholmsarkitekt som följde hela byggprocessen och en mycket kompetent KA med utvidgad byggkontroll.

  Att köra på löpande räkning är riskfyllt men billigare om du har en duktig byggledare. Bygglederiet kostar multum i Sthlm. Det är alltid ett risktagande att dela upp entreprenaden - i ditt fall - i tre delar.

  Om jag var du skulle jag börja med att välja en riktigt duktig KA med utvidgad kontroll. Därefter skulle jag nog chansa på en dröse anbudsförfrågningar hos seriösa byggfirmor och jämföra generalentreprenadskostnaden - innan jag gick vidare och checkade delad entreprenad.

  Räkna också med att med att enbart dessa förberedelser kan ta upp till ett år i Sthlm.
   
 3. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Tack yonna och Inger för era svar!
  Iden med en "mycket kompetent utvidgad KA" tycker jag låter mycket tilltalande, någon som har en att rekommendera i södra stor-Stockholm? Vad det gäller de delade entreprenaderna så är det vad jag förstår vanligt att gjuterierna som tillverkar elementen även reser dem. Tanken är också att när detta stora/tunga arbete är gjort så kan även en mindre firma utföra/bjuda på resten. Att markarbetena och grunden utförs av en annan än resten av byggnationen är väl det vanliga eller.... Fast vi försökt undvika det så blir det tyvärr en hel del sprängning :(
  När det gäller vår tidigare erfarenhet så är jag faktiskt utbildad byggnadsträarbetare, men har inte jobbat i branchen sen tidigt åttital. Det är delvis mina erfarenheter från den tiden som gör att vi vill bygga i sten ;)
  Ni har båda säkert väldigt rätt i att det egntligen är viktigare med byggfirmans rekommendationer än om det är anbud eller löpande räkning. Man har ju hört en del, inte minst här på forumet om låga anbud som blivit dyra till slut!!
  Lite handlar nog det här om att jag har byggt in många egna ideer i det här huset, speciellt när det gäller uppvärmningen, det har blivit lite som min bebis som jag har svårt att släppa över till någon annan ::)
  Det har tagit oss ett år att komma så här långt, jag hoppas verkligen att det inte tar ett år till innan vi ens kan börja!
  Nu väntar vi på hemmakatten :)
  Inger, jag är glad åt det varma vädret, har massor av växter som inte tål frost, hitintills har växtlamporna räckt som uppvärmning!
   
 4. Hemmakatten
  Medlem · 11 631 inlägg

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Okej! En trött hemmakatt här!! :D Alldeles för trött för långa inlägg :cool:

  Lite negativa inlägg här tycker jag. ;) Det finns många som bygger sitt eget hus, o det går alldeles utmärkt. Men arbete krävs det.

  Själva fick vi en offert på 1,2 miljoner för själva byggprojektledarbiten för våra två hus och markarbeten mm!! Det var då jag bestämde att jag tar byggprojektbiten själv....

  Markarbeten och husen är färdiga (förutom ytskikt mm inomhus). Vi har haft delade entreprenader (säkert minst 15 företag). Allt har gått utmärkt förutom fönsterfirman (det löste sig i slutänden). Men oj vad tid och kraft det tagit - puuh...

  Som någon skrev - rekommendationer betyder ALLT!!
   
 5. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Skönt att höra av Inger, du verkar precis förstå mina känslor för det här bygget :) Ibland funderar man nästan på om man skulle nöjt sig med ett typhus istället och inte blivit så involverad....
  Jag har hört flera som har liknande erfarenheter som du vad det gäller KA, måste det verkligen vara så? Vill gärna höra av flera med erfarenhet av detta!!
  Positivt är ju att både du och Hemmakatten uppenbarligen klarat av det, och jag har aldrig föreställt mig att det skulle bli enkelt ;)
  1,2 miljoner låter onekligen väldigt mycket för byggprojektledning och markarbeten, vi har hela tiden sagt att vi har ett kostnadstak på 3 miljoner för hela vårt bygge, och då kostar ju den extra isoleringen, värmeväxlare, solfångare en del extra! Arkitekt och konstruktör har hela tiden "trott" att det ska gå, men det är ju skillnad på att tro och att veta :-?
  När Hemmakatten vilat lite undrar jag om den begärt in anbud från alla sina entrepenörer eller hur man tänkt här? Något annat jag undrar är vad katten säger om att klara av ett normalt jobb vid sidan av byggledandet?
   
 6. L
  Medlem · 207 inlägg

  larsu

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  jag tror du kommer att klara det. Jag kommer att vara min egen byggledare. Det som krävs är tid, tålamod, planering samt skinn på näsan för att kunna ta ev diskussioner med hantverkare samt leverantörer. Speciellt viktigt när du har många egna ideer om hur du vill att ditt hus skall bli. MEN, var öppen för synpunkter och förslag från dina hantverkare de besitter ju (förhoppningsvis ;)) en stor kunskap. Ibland är det så att en ide inte är så lämplig att genomföra i verkligheten.
  Lycka till!
   
 7. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Tack larsu, det är förmodligen just sådana saker man behöver höra, att man kommer att klara av det, för visst tvivlar man ibland :-/
  Du har säkert väldigt rätt i att det också kan ge en del att lyssna på hantverkarna, dom har ju (förhoppningsvis), gjort liknande saker tidigare! Du ska vara byggledare skriver du, hur har ni gjort med entrepenaderna?
  Lycka till själv med bygglederiet, och tala gärna om hur det går :)
   
 8. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Snälla alla komigen ;)
  Jag känner mig fortfarande osäker, kan ni inte berätta lite mer om era erfarenheter!!
   
 9. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Jag tackar Byggaren för det ingående inlägget! Kanske började diskussionen bli lite för "hemmapular" entusiastisk?
  Min undran är bara hur stort intresse det skulle finnas hos byggfirmorna för sammanställd generalentreprenad, när det gäller ett så här pass ovanligt bygge (prefab betong tex). Blir inte många rädda när det handlar om en teknik man inte kommit i kontant med tidigare? Visst, betalar man bara tillräckligt bra så..... Jag är alltså rädd att detta bygget ska bli onödigt dyrt pga den något ovanliga tekniken!
  Skulle bli själaglad om Byggaren kunde utveckla litet till varför han/hon inte skulle lämna anbud på detta bygget!
  Finns det egna dåliga erfarenheter av liknande projekt?
   
 10. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Jag tackar och bugar för Byggaren, som tagit sig tid att utveckla sitt resonemang :)
  Sådana här erfarenhetsmässiga kunskaper kommer naturligtvis att väga tungt när vi går vidare i vårt projekt!
  Naturligtvis är jag tacksam för ännu fler inlägg!
   
 11. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 4 823 inlägg

  Snailman

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Lite synpunkter kommer här från motsatt håll....

  Jag tycker nog oxå det låter lite jobbigt att samordna allt, men jag tänker ändå samordna allt själv ;) men mitt problem är nog lite mindre, då jag även tänker göra så gott som allt det övriga jobbet själv oxå... (utom grävjobbet och en del av elen, lite hjälp på gjutardagen och vid monteringen av takstolarna (köpes färdiga))

  Men jag skulle nog mest ha problem med att våga släppa hantverkarna lösa på mitt bygge, så jag skulle nog kolla upp referenser väldigt noga, men den tiden kan jag nu lägga på att förbereda mitt bygge, och lära mig 'allt' själv innan jag skall börja om något år ::)

  Åkte förbi ett bygge ikväll, där de håller på med kantelementen, understa lagret frigolit utlagt före helgen, låg kantstötta frigolitskivor överallt sönderbrutna, såna byggare skulle jag inte vilja ha på mitt bygge... orkanvarning och lös frigolit -- inte så svårt att dra lite slutsater tycker jag :p
   
 12. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Tack Snailman för dina synpunkter :)
  Jag har nog precis lika svårt att tänka mig att släppa ansvaret ifrån mig som du! Du tänker tydligen göra det mesta själv, vad har du för bakgrund? Själv är jag ju som sagt byggnadsträarbetare, men har inte arbetat som det sedan tidigt åttital, mina minnen från den tiden är att de flesta inte hade några speciellt stora kunskaper. Ofta byggde man på "det gamla vanliga" sättet, även om ritningar och anvisningar sa annat :-? Jag har egentligen inga belägg för det, men har känslan att det inte ser ut så här i resten av europa. Tror att det i många länder är vanligt att beställaren är byggherre :)
   
 13. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 4 823 inlägg

  Snailman

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Jo, min bakrund är mekanik och elektronik ingenjör, så lite van att sätta sig in i saker är man allt ;) , sedan har min far, byggt sommarstuga med garage, helt själv (med lite hjälp från mig) med grund, vvs, takstolar osv, fast på den tiden var jag ganska så ointresserad av sådant. Jag börjar bli lite trött på att fixa allt möjligt på mitt nuvarande hus (som inte är mer än 15 år) , jag skulle nämligen vilja ändra på det mesta, och då är det ju vettigare att bygga nytt istället :)
   
 14. S
  Medlem · 319 inlägg

  Stenper

  Medlem

  Re: Entreprenadformer och anbud!

  Tackar för inlägget Snailman! Är själv Civ. ing. kemi, men skulle förmodligen tjäna bättre om jag gick tillbaka som byggjobbare ;)
  Vi är i ett liknande läge, har redan ett litet hyggligt hus på tomten. Så först funderade vi på att bygga till, men ändrade oss efter att vi talat med grannar som gjort just det! Dom ångrade sig bittert, blev lika dyrt och mycket sämre :(
   
 15. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 4 823 inlägg

  Snailman

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.