Byggahus.se

Enplansvilla 1960 med tre olika värmesystem

6k läst  55 svar

 1. K
  Medlem Nivå 6
  Hej
  Jag har precis köpt en 90+30 kvm´s enplansvilla byggd 1960, med självdragsventilation, som har tre värmesystem(olja, el, och luft/luftvärme), samt luftburen golvvärme. Några frågor som jag hoppas ni kunniga kan hjälpa mig med:
  1. l/l-värmeväxlaren värmer inte hela huset pga många väggar och dörrar. Vi kan givetvis inte ha alla dörrar ståendes öppna, så jag skulle vilja flytta varmluften mellan rummen. Som jag förstått det, behövs både in-och utluft i varje rum som ska värmas såhär, och då undrar jag hur man enklast och mest ekonomiskt tar varmluften i takhöjd från det varma rummet, och leder in den i golvhöjd i rummet som ska värmas upp?
  2. Är det bästa, vid värmeflyttning mellan rum, att dra in varm luft och pressa ut den kalla vid golvet, eller är det bättre att suga ut kalluften nere vid golvet och på så sätt skapa ett undertryck där varm luft dras in från varmt rum?
  3. Hur isolerar jag på bästa sätt utan att påverka självdragsventilationen negativt? Något så enkelt som att täta fönster ordentligt...stör det ut den principen?
  4. Den gamla oljepannan - är den värd att kasta ut, eller kommer en sådan någonsin behövas om man har både direktverkande el och l/l-värmeväxlare?
   
 2. J
  Medlem Nivå 7
  Se luftvärmepumpen som en liten nödlösning, ger billig värme där den sitter förutsatt att det är en modern och effektiv luftvärmepump. Har man som du vattenburen värme så är det självklart den du ska lägga pengar på.
  Är det ett billigt hopplock av förre ägaren kan det vara en lågpris luftvärmepump som inte ger särskilt billig värme. Självlärda uppfinnarjockar kan hitta på de mest konstiga saker.

  Vad är det för märke och modell på oljepannan? En billig begagnadpelletsbrännare utan automatisk uraskning kan du få för 5000-6000 och en med uraskning nför ca. 8000. Ny brännare med uraskning 19000. Varm skorsten ger dig självdragsventilation och lite värme på vinden.

  Ditt nuvarande värmesystem fungerar kanske skapligt höst och vår men när vinterkylan sätter in och du behöver riktig tillskottsvärme så är det i praktiken elvärme.
  Antar att förre ägaren haft sin huvudsakliga värme från elpatronen i oljepannan.
   
 3. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Om värmedistributionen fungerar bra så finns det inget skäl att åtgärda den, men din primära värmekälla i form av el är dyr i drift. De naturliga alternativen borde vara pellets eller värmepump. Möjligen ved om du har fått vedsjukan.
   
 4. A
  Medlem · Nivå 18
  Om du har luftburen golvvärme finns det väl redan ett system för att cirkulera luft i huset? luft luft-värmepump är en billig och enkel lösning för att minska värmekostnader om man har elvärme, men inte mer. Det är inte ett komplett värmesystem. Jag vet inte mycket om luftburen golvvärme, men skulle tro att denna cirkulerar luft i huset mycket bättre än något hemsnickrat fläktsystem. Annars är standardlösningen när det gäller luft luft-värmepump att ha alla dörrar öppna, men normalt kan den inte stå för all värme i huset.

  Isolering påverkar normalt inte ventilationen. Det är inte genom väggarna som hus ventileras. Om det drar vid fönstren så är det utmärkt att se till att tätningslisterna är i bra skick.
   
 5. K
  Medlem Nivå 6
  - Jag vet inte märke/modell på värmepannan (får kika på det nästa gång jag har tillgång till huset), men med pelletspanna som värmekälla, krävs lite mer handpåläggning i form av manuell hantering om det ska löna sig märkbart. Att köpa storsäck och låta den levereras hem, äter väl upp en stor del av vinsten med det?
   
 6. K
  Medlem Nivå 6
  - Oljepannan är väl ändå dyrare än direktverkande el?
   
 7. K
  Medlem Nivå 6
  - Hämtas inte friskluften via otätheter i byggnationen vid självdragsventilation? Typ fönsterkarmar och dörrar?
   
 8. J
  Medlem Nivå 7
  Oljepannan är väl din enda värmekälla idag föritom luftvärmepumpen som värmer bara där den sitter. Förstår inte varför du ska ta bort oljepannan. Då har du ju inget värmesystem alls i kåken. Vill du inte ägna 20 minuter i veckan till att fylla på pellets så in med markvärme, bergvärme är vanligast och dyrast, ca 160000 om du behöver komplettera med fler radiatorer och montera en mekanisk ventilation som ersättning för den varma skorstenen som huset är byggt för. Jordvärme blir lite billigare för du slipper borra. I stälet grävs en 300 meter lång slang ned som tar värme från marken. Grejen som flyttar varm luft från takhöjd och blåser ut vid golvet blir det inget varmare av, bara en omflyttning av värme som redan finns. Direkt elvärme kan du inte fortsätta med för det blir för dyrt. En begagnad pelletsbrännare som monteras in i pannan nu och kostar 6000 har du tjänat in redan i januari och sedan har du halv uppvärmningskostnad jämfört med elpatronen i pannan. Väntar du till nästa år har du troligen förlorat över 10000 till ingen nytta på dyr elvärme.
   
 9. K
  Medlem Nivå 6
  - Är inte vattenburen el i kombination med luft-luftvärmepumen billigare alternativ än olja, menar du?

  Att flytta varmluft från varma rum till svalare är en förutsättning för att luft-luftvärme ska vara en effektiv energibesparing. Så mycket förstod jag ju innan jag fått det bekräftat från x antal forum : )

  Frågan som det tycks finnas delade meningar om är just om man bör pressa in varm luft i golvnivå från varmare rum, och låta den svala luften lufta ur vid taknivå, alterantivt suga ut den svala luften i golvnivå och få ett självdrag där varmare luft sugs in vid taknivå.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 18
  Vad gör den luftburna golvvärmen då om den inte flyttar luft från varmare till svalare rum? Det är mig veterligen inte ett helt vanligt system så det är förståeligt om folk på ett forum ger råd utan att veta hur det fungerar.

  Elvärme och olja brukar ofta sägas vara ungefär lika dyrt på vintern. På sommaren är elvärmen billigare. Det finns knappast någon orsak att fortsätta med olja när el är ett alternativ, men om du sparar pannan så lämnar du öppet för möjligheten att konvertera till pellets.
   
 11. P
  Medlem Nivå 4

  Enplansvilla 1960 med tre olika värmesystem

  Men varför skall du hålla på med en massa hemmabyggda fläktlösningar för att flytta värme från en luft/luft som du inte vet märke eller effektivitet på när du redan har ett vattenburet system som sprider värmen i hela huset?

  Vet du att det finns kapacitet i luft/luft att värma mer än den gör?

  Luft/luft är förvisso billigare än olja eller el men en lösning med många nackdelar främst avsedd för hus där alternativ inte finns. I ett hus med vattenburen värme är i mina ögon dumsnålt att installera en sådan, bättre att satsa på värmepump eller pellets till de befintliga systemet.
   
 12. P
  Medlem Nivå 4
  En annan intresant fråga är hur den luftburna golvvärmen fungerar då det som redan sagts inte är ett helt vanligt system, framför allt inte i såpass gamla hus?

  Är den dockad mot olje/el pannan?
  Är det luftburen golvvärme i hela huset eller bara vissa delar?
   
 13. K
  Medlem Nivå 6
  - Ja, ärligt talat vet jag inte hur effektiv den luftburna golvvärmen är. Inte fullt tillräcklig gissar jag, eftersom ägaren monterat även luftvärmepumpen.
  Du har rätt i att spara pannan för möjligeten till pelletskonvertering.
   
 14. K
  Medlem Nivå 6
  - De flesta som har luftvärmeväxlare i hus med icke öppen planlösning använder sig av fläktar eller ventiler för att få ut full effekt av uppvärmningen, har jag förstått efter ett antal timmars surfande på forum där ämnet är en het potatis.

  Att flytta luft från varma områden till svalare känns ganska logiskt för mig, och i synnerhet när energin för att driva ett par små fläktar sparas in på nolltid i jämförelse med att komplettera luftvärmen med direkt el då.
   
 15. K
  Medlem Nivå 6
  - Jag vet faktiskt inte det. Misstänker att den inte är jättebra eftersom förra ägaren valt att installera l/lvärme.