Byggahus.se

Energimätning med Brultech GreenEye Monitor.

 1. D
  Medlem Nivå 3
  Låter mkt intressant. Vart bor du? :) kanske behöver hjälp om man ska koppla in nåt, verkar ju lite klurigt.
   
 2. D
  Medlem Nivå 3
  Någon som är intresserad av att gå ihop å göra en beställning?
   
 3. C
  Medlem · Nivå 16
  Ang. Vattenfalls webbsida så får jag en komplett tabbseparerad fil med timme-för-timme-förbrukning från 2013-01-01 och fram till dagens datum när jag klickar på "Ladda ner till Excel"-knappen i timme-för-timme-vyn. Dock endast data från 2013-06-11 vilket jag antar är tidpunkten när timmätningen aktiverats. Datat är i 1/1000-dels kWh och det som är najs är att det också ser ut att faktiskt ha den upplösningen eller åtminstone mycket bättre än jämna kilowattimmar (kollar på mitt fritidshus som endast har ett kylskåp och en VVB igång ~= 1kWh per dygn).
   
 4. vespaman
  Medlem Nivå 7
  Jag bor i Sundbyberg. Men det är faktiskt inte svårt att koppla in, men just att knö in trafarna i elcentralen kan ju vara bökigt om det är trångt o rörigt från början sas. Tvekar man, så ska man absolut inte pilla i sin elcentral själv, men det kanske en elektriker kan göra isf.
  Resten handlar bara om tålamod och nogrannhet. :)
   
 5. D
  Medlem Nivå 3
  @vespaman då bor vi nära varandra. Bra å veta :)

  Vi ska nog dra om all el men det beror på vad som prioriteras av allt som ska göras. Huset är från 1937 å en hel del är omdraget 1979-80 då huset byggdes till. Men tyvärr är ju inte budgeten obegränsad...
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  @vespaman, tack för ett mycket bra inlägg!

  Ska definitiv kolla vidare på Brultech GreenEye Monitor. Konstigt att det inte finns liknande lösningar från den skandinaviska marknaden eftersom man anser sig (enligt länderna själva) ligga långt fram i utvecklingen ....

  Klarar GEM av att mäta inkommande tre-fas också?
   
  Redigerat 22 nov 2015 18:58
 7. vespaman
  Medlem Nivå 7
  @flyingrat, kul att du hittade denna gamla tråd! :)

  GEM klarar utan problem att mäta inkommande. Antingen med tre egna trafar (som jag gör), eller så kan man summera alla brukare. Har man ingångar så att det räcker, så kostar tre trafar knappt någonting i sammanhanget.

  Efter ytterligare ett år, så har det kommit en hel del uppdateringar, Dashbox har fått många nyttiga finesser, ffa gillar jag att man nu kan ta upp historiska grafer över alla förbrukare/temperaturer, även om man tidigare inte skapat någon rapport för dem.

  Nuförtiden får man även lokal valuta (kr) i trynet, även om det står före kostnaden ( kr10 440,30 tex, som är min totalförbrukning under 2015).

  Använder min Dashbox nästan dagligen så här på höst/vintermånaderna för att få lite koll på värmesystem och temperaturer ute och inne.
  Känns skönt/avkopplande att ha den i ett fönster på jobbet med realtidsuppdatering påslaget. Nördigt? Helt klart! :)
   
  • Laddar…
 8. T
  Medlem Nivå 1
  @vespaman Vet du om det finns stöd för att koppla upp denna till home-assistant alternativt skicka datat till influxdb? Är det fortfarnade denna som gäller om man vill mäta på många säkringar.

  //Toni
   
 9. T
  Medlem Nivå 1
  • Laddar…
 10. vespaman
  Medlem Nivå 7
  Kul att det finns support i flera hemautomationslösningar!

  Själv kör jag nuförtiden (sedan flera år) openHAB, och just influxd, har faktiskt plockat ner dashboxen nu i samband med renovering, eftersom man med influxd och grafana kan få det presenterat precis som man vill, i allsköns staplar kakdiagram osv, och jag föredrar ett gränssnitt för hela huset.

  Ramlade över gränsen för något år sedan, då jag ville ha med den nya elbilsladdaren, så nu har jag två GEM, och någonstans 40 effektmätarkanaler totalt.
   
  • Laddar…