Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Energideklaration pris

 1. D
  Besserwisser · E · 21 139 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Att man energiberäknar nya konstruktioner och verifierar det i efterhand för att hindra fusk med beräkningarna tror jag nog att de flesta accepterar. Men det är inget som beräknar hållfastheten i gamla takstolar vid en försäljning. Energideklarationen tillför extremt liten nytta.
   
  • Laddar…
 2. C
  Anonym

  CEX-Per

  Anonym
  Hej
  Jag är energiexpert med ett par hundra deklarationer i bagaget. Mestadels större byggnader än villor, men principerna är desamma.

  Sedan några år ska energianvändningen i deklarationerna normaliseras så att "gamla tanten" och "barnfamiljen" ska vara jämförbara. Dels handlar det om inomhustemperatur där snåljåpen med kofta får 5 % tillägg per grad som temperaturen understiger 21 °C i småhus (eller 5 % avdrag för varje grad det överstiger).
  Dessutom ska den verkliga varmvattenanvändningen ersättas med en normaliserad varmvattenanvändning som är 20 kWh/m² i småhus.

  Att i praktiken lyckas fullt ut med dessa normaliseringar är naturligtvis svårt, men bättre än inget alls.

  Expertens kompetens och engagemang har förstås stor betydelse. Själv marknadsför jag mig inte mot småhusmarknaden då det enligt mig är omöjligt att göra en vettig deklaration för bara ett par tusenlappar. Får jag ett uppdrag vill jag gärna "bottna" i byggnadens energibehov och då behövs mer tid än så - men som många varit inne på kan lönsamheten för en sådan stor villadeklaration ifrågasättas.

  Huruvida lagen om energideklarationer för planeten framåt kan också diskuteras, men nu finns lagen på plats och då får både fastighetsägare och konsulter/energiexperter anpassa sig efter den.
   
 3. V
  Medlem · 1 238 inlägg
  Detta lät ju onekligen mer än märkligt, hur kan varmvattenanvändningen ha nånting överhuvudtaget att göra med husstorleken. För oss skulle det bli 9000kWh medans den verkliga är 1500kWh el och ca 4000kWh verklig energi med bergvärme. Finns det en sådan normalisering gör ju att deklarationen blir ännu mer meningslös.
   
 4. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 654 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Vi får hoppas att denna energideklaration får samma öde som ventilationskontrollerna i småhus.
  Efter ett antal år blev det inga återkommande besiktningar. Endast en första installationsbesiktning innan systemet tas i bruk.

  Borde vara likadant för energideklarationen i småhus.
  En några år efter huset är nybyggt om nu någon myndighet är intresserad.
   
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 243 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Jag har för mig att detta med energibesiktningar har kommit in EU-vägen så det kan bli svårt att fasa ut i tysthet. Ett tag försökte vi ju lösa det svenskt och effektivt genom att energibesiktningen kunde ske utan dyrt platsbesök. Men den gubben fick inte, myndigheterna fick skärpa till reglerna så nu ska det slösas bort tid genom gubbar som åker bil och fikar i småhus.
   
 6. P
  Medlem · 458 inlägg

  Peter787

  Medlem
  Tänk att de kunde bygga bra hus på 1600, 1700, 1800 och 1900-talen utan alla dessa certifierade "experter"
  Problemet i Sverige är att det inte finns någon längre garanti på ett nybyggt hus här, jämför t.ex. med Holland där ett nytt hus har 10 års garanti.
   
 7. B
  Medlem · 5 inlägg

  Bengths

  Medlem
  Vi har bott i ett nyproducerat grupphus i snart 4 år utan att energideklaration blivit gjord. Vem initierar att detta blir gjort och vem står för kostnaden? Vad händer om man inte gör energideklarationen? Det är ju en kostnad som kan kännas onödig om man menat bo kvar i minst 10 år.
   
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 243 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Byggherren har denna skyldighet enligt lag. Du kan läsa mer här:

  https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/dessa-byggnader-ska-energideklareras/

  Boverket står för tillsynen så kör de en registerkoll så kommer en uppmaning på posten. Agerar du inte då och genomför en energideklaration så kommer troligen ett föreläggande. Gör du inget då så blir det troligen ett föreläggande mot vite. Gör du inget då så tar de dina pengar och driver dig sakta men säkert mot ruinens brant tills du gör den där deklarationen.

  https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/tillsyn/
   
 9. E
  Medlem · Stockholm · 701 inlägg

  Ewald

  Medlem
  Ändå ganska snällt om man jämför med utlandet.

  https://www.jusline.at/gesetz/eavg/paragraf/9
   
 10. H
  Medlem · 261 inlägg

  Husgubbe

  Medlem
  Håller med, många onödiga kostnader som man tvingas till utan praktisk nytta för det flesta. Sålde ett gammalt hus för 3 år sen, och först betala dyrt där för en deklaration som var självklar.

  Sen samma elände när jag byggde ett nytt hus, efter 2 år måste jag göra en energideklaration fast jag har ett helt sabla nytt hus och dokument på energiförbrukningen som var uträknad innan. Vad tror man att jag bygger om något på ett 2 år gammalt hus ?

  Och då säger väl någon att det är väl bra att någon kommer och kollar att det är rätt byggt! Men så är det inte i verkligheten, jag frågade efter offert av flera och mitt önskan var så lite kostnad som möjligt för jag är noll interesserad av resultatet då jag visste det innan..

  Och då fick jag tag i en som gjorde det utan tidskrävande hembesök och krångel, dvs jag fick intyget utan att dom sett huset, bara utifrån mina uppgifter jag sände in. Bra timpenning för att fylla i ett dokument... 2 500 fick jag betala och övriga sa 3500 -6 000

  Sen att det kan hjälpa en försäljning på gammalt hus, javisst men varför en lag, gör det frivillig så kan dom som vill göra det om dom behöver tips på vad dom kan förbättra.
   
 11. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 183 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Hur vet man vad den "verkliga" varmvattenförbrukningen är?
  Jag har ingen separat mätare för el eller vattenmängd till varmvattenberedaren.

  Vi byggde ett nytt hus år 2009 - 2010.
  Ingen energideklaration har gjorts, varken vid bygglovsansökan, vid slutbesiktning eller någon gång därefter.
  Ingen alls!
  Kanske vissa kommuner är så realistiska att de struntar i sådana här korkade påbud uppifrån.
   
  • Laddar…
 12. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 243 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det är nog lyckligtvis så att Boverket som står för tillsynen saknar resurser att bråka med alla småhusägare om detta.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.