Byggahus.se

Enbostadshus med 10 toaletter upprör grannar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. DiscoDuck
  Medlem Nivå 3
  Finns inga bilder? Inga ritningar?
   
 3. M
  Medlem Nivå 5
  Det är ju sånt här som gör att det är bostadsbrist i storstäderna byggarna som vill bygga lägenheter inte får det
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem · Nivå 5
 5. Appendix
  Medlem · Nivå 12
  Om man inte vill att det ska byggas på granntomten får man köpa den
  Gammalt djungelordspråk
   
 6. L
  Medlem Nivå 5
  Isf kan man ta bort hela bygglovssystemet.
  Hela syftet med bygglov är att säkerställa att områden inte förändras.
  I sthlm skulle väll äppelviken snabbt ersättas av lägenheter om man fick bygga vad man vill.
   
 7. M
  Medlem Nivå 5
  skulle vara bra för dom i äpplelviken så dom fick se hur vanligt folk bor
   
 8. H
  Medlem Nivå 2
  Tänker osökt på familjen Nujens bygge på Gotland, de behövde också 10 vattenspolande toaletter!
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem Nivå 2
  Fast syftet med detaljplaner är väl ändå att säkerställa att ett område har en väldefinierad och förutsägbar karaktär? Om man köper/bygger en villa ska det vara en trygghet att man helt plötsligt inte får ett höghus som granne... Byggbolag ska inte kunna köpa en villatomt och sen bygga ett hyreshus där och på så vis tjäna storkovan på alla grannars bekostnad.

  Hur man kan hävda (och kommunen godkänna) att huset i artikeln är ett enbostadshus är mycket märkligt.
   
 10. M
  Medlem Nivå 5
  du menar säkerställa för folk med pengar inte kommer i närheten av hyresrätter
   
 11. C
  Medlem · Nivå 18
  Man ser nästan framför sig konversationen på golfbanan mellan byggherren och hans kompisar på kommunen.
  - "Oroa dig inte Joar, kör igång du med bygget så ser vi till att det ordnar sig med pappersarbetet. Du f-n vet du vad förresten, TV-jveln pajade härom dagen. Var lite sugen på en sån där 75-tums OLED. Du råkar inte ha nåt liggande?"
   
 12. V
  Medlem Nivå 1
  Syftet med ett bygglov är inte i någon värld att säkerställa att området inte förändras.
  Syftet med ett bygglov är att bebyggelsen ska följa gällande regler och lagar, samt en till viss del "subjektiv" bedömning huruvida det är lämpligt eller ej.
  Inom tätbebyggt område finns det i regel en detaljplan som reglerar bebyggelsens utformning, t.ex. hur mycket och hur högt man får bygga just där. Då ska även bygglovet ta hänsyn till den.

  I det här fallet finns det alltså en detaljplan som säger att tomten i fråga får bebyggas i till den grad som bygglovet har givits för. Att bygga en lika stor villa istället, som skuggade grannens tomt lika mycket, hade alltså sannolikt inte varit något som helst problem, även om grannen säkert hade överklagat i alla fall.

  Då återstår frågan huruvida det är tillåtet att bygga ett flerfamiljhus på tomten, vilket är svårt att säga utan att ha sett detaljplanen. I detaljplaner finns det möjlighet att specificera t.ex. "endast friliggande villor" eller "endast radhus" m.m, men det är inte säkert att det har gjorts. Det kan vara så att intentionen i detaljplanen var att bara villor skulle byggas, utifrån den byggrätt som gavs, men att bolaget i fråga har hittat ett kryphål.

  Men som flera har sagt: Vill ni inte att det byggs på fastigheten intill får ni köpa den också. Det är enda sättet att vara säker.
   
 13. Appendix
  Medlem · Nivå 12
 14. E
  Medlem Nivå 1
  Läs gärna på lite vad en stadsplan är. Byggbolaget som köper en villatomt för att bygga lägenheter bryr sig knappast om grannarna eller vad som passar in. De har resurser att buda över alla privatpersoner oavsett ekonomi, så länge de tjänar stora pengar på att sälja lägenheterna i slutändan. De gör inte det här för att värna om ungdomar osv, det är bara business. Att sätta sig in i stadsplanen är viktigt i varje husköp och det som står där påverkar i högsta grad priset på huset. De har troligtvis förlorat stora summor pengar på minskat värde på huset redan och det kan definitivt bli värre om de får bygglov.

  Att köpa ett hus är ett av livets största investeringar och de flesta har mycket stora lån på sina bostäder. De är inte per definition rika, utan normala, hårt arbetande människor med ordnad ekonomi. Om deras villa rasar i värde, kanske under belåningen kan de både bli av med bostaden och hamna i skuld. De kan även kräva ersättning av kommunen om stadsplanen ändras,t.ex. om stor motorled ska byggas eller området ska ändra karaktär, men inte om det här händer utan planändring. Jämför deras situation med att få en hyreshöjning och utsikten och balkongerna borttagna samtidigt, kanske inte helt kul.
   
 15. V
  Medlem Nivå 1
  Ersättning är endast möjlig om planen ändras under planens genomförandetid, som är minst 5 och högst 15 år. Ändras detaljplanen efter detta kan ersättning från kommunen bara krävas om de löser in mark, inte för att man uppfattar att ändringen har någon annan negativ påverkan.