En vedeldares bekännelser

1k läst  36 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  Att elda med ved kräver en arbetsinsats, men mycket av slitgörat kan du undvika med en genomtänkt planering. Per Djäknegren är vedeldaren som tycker det är kul att elda med ved och verkligen har tänkt igenom och strukturerat sin vedeldning.

  Du kan läsa artikeln här: En vedeldares bekännelser
   
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: danne

  Från elslav till vedslav borde rubriken ha varit ;)
   
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Greger

  Efter 8 år med vedpanna och gratis tillgång på ved så har jag bestämt mig för värmepump. Ved är ett helve*es påfund. Slita ut sin kropp och få ont i ryggen för ingenting. Han skriver att veden kostar honom 250-350kr/m3. Betänker man då att en kubik ved motsvarar ungefär 1200kwh. Och en värmepump idag snittar ett cop-värde på 1:3 över vintersäsongen och elen kostar 80öre/kwh. Ja då kostar 1200kwh ut från värmepumpen 360kr. Jag vet inte med er andra men jag värderar iaf. min fritid högre än 10-110kr/m3 framställd kubik ved. Det känns som att timpengen på den vedframställningen är sämre än vad en indisk textilarbetare tjänar.
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Ove

  Nä han påstod "Priset för en kubikmeter staplad ved brukar ligga kring 250-300 kronor" inte att den kostar honom 250-300 kronor. Tycker man inte det är kul med ved ska man inte ha ved. Förstår inte varför alla som inte har ved ska påpeka för alla hur dåligt det är med ved.
   
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: johan i grubben

  Jag tycker att det verkar bra,jag eldar själv ved med liknande system men, jag har trähäckar att ha veden i,så jag undrar vart man kan få tag i nätkorgarna som han använder???
   
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Hasse

  80 öre per kWh var längesen - glöm ej distributionspris/kWh - själv har jag egen vindel fr o2.se och betalade 77 öre/kWh senaste fakturan men med distribution kostar elen en bit över kronan
   
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Börje

  Tänk att så fort det kommer en artikel om ved så kommer det någon nyfrälst värmepumpsägare och klagar.
   
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: Andreas

  Lägg till att en modern vedanläggning passar alla vattenburna system och inte har en pump som förr eller senare går sönder. En ny vedpanna håller mycket länge.
  Med en batteribackupp kan man dessutom hålla huset varmt utan tillgång på nätel.
  Jag har gratis ved och skulle aldrig vilja byta till nåt elbaserat system.
   
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Mikaell

  Jag gillar vedeldning. Huset blir så mycket varmare med en murstock som sprider extra värme. Jag använder el när det inte är minusgrader men det syns på elräkningen på en gång nov-dec kostade 6000kr med ved brukar det ligga på 1000kr/ mån har en förugn och kombipanna från 80-talet samt solfångare som värmer från maj- sept. Så länge jag har hälsans så kommer jag att ved elda. Det är avslappning att såga och klyva ved och bra träning. Ca en timme om dagen i två veckor och ved för hela vintern är färdigt ca 25m3
   
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: Rolf

  Jag udrar varför det har börjat att med vis frekvens dyka upp begade bergvärme pumpar på blicket ;-)
  Själv eldar jag med ved men drömmer om en ETA flispanna, vedens fördelar men en bråkdel av jobbet.
  Det finns nackdelar med alla energislag, när du kommer till den insikten kan du hitta det som passar dig.
   
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Kent

  Dagens FAIL går till Greger
   
 12. E
  Anonym
  Skrivet av: Pelpet

  Jag undrar hur mycket dolda kostnader som kommer med vedeldning. Visst, värmen kanske blir några ören billigare per kWh jämfört med värmepump då man jämför denna kostnad rakt av men vad kostar egentligen underhåll och reinvestering av vedmaskiner, sotning och elpatronkörning vid de tillfällen då man av olika skäl inte kan eller vill elda?
   
 13. E
  Anonym
  Skrivet av: Per

  Det är lätt att det blir en mild polemik mellan olika uppvärmningsalternativ. Självfallet är det så att förutsättningarna för olika personer på olika fastigheter kommer vara avgörande för vilket uppvärmningsalternativ som är bäst. Det är helt enkelt omöjligt att avgöra enbart genom att betrakta vad som alstrar den energi som förbrukas. Artikeln, och också den refererade hemsidan, utmanar föreställningen om att vedeldning måste vara jobbigt och att man ständigt måste vara fjättrad till pannan för att hålla värmen i huset. Med rätt förutsättningar och lite tankearbete så kan vedeldning vara ett mycket attraktivt alternativ. Det diskvalificerar dock inte andra uppvärmningslösningar.
   
 14. E
  Anonym
  Skrivet av: Axelman

  Hej
  Jag såg att Naturvårdsverket anser att vedeldarna står för merparten av utsläppen av de väldigt otäcka PAH -partilklarna. Läs om detta på http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/PAH-till-luft/
  Mer om varför man inte skall elda med ved finns att läsa på http://www.friskluftnu.se/
  Den som orkar fördjupa sig lite i vedeldandets avigsidor inser nog det tokiga att förpesta luften för sin egen familj och sin omgivning. Även om man bor utanför tätort så försvinner ju inte föroreningarna, de bara späds ut och accumuleras efter hand med de nya utsläppen. Det är väl få eller kanske ingen, som låtigt installera en högeffektiv rening av de giftiga rökgaserna.
  0m jag var i din situation och hade resurser så skulle jag satsa på en bergvärmeanläggning kombinerat med solfångare för uppvämning av varmvatten och solceller för produktion av elenergi. Det är ett projekt, som ger sysselsättning och glädje under många år. Dessutom så slipper man omges av giftiga rökgaser.
  Om man har krafter över så kan man ju försöka konstruera och marknadsföra en effektiv rökgasrenare avsedd för "villabruk".
  Jag kan bara önska lycka till och hoppas på mindre vedeldning och inte som nu ett ökande antal kaminer.
  Vänligen
  Axelman
   
 15. E
  Anonym
  Skrivet av: Propagandamaskinen

  Har du hört talas om skogsbränder?
  Dagens vedpannor är väldigt effektiva och har en mycket effektiv förbränning i och med fläkten.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: