En teori jag har om elöverkänslighet

20k läst  268 svar

 1. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  I december hade vi en nyhet om att Kemikalieinspektionen har hittat farliga, förbjuda kemikalier i 40% av hemelektroniken som är lågprisprodukter. https://www.byggahus.se/el/farliga-gifter-hemmets-elektronik

  Ni som är pålästa ang forskning kring elöverkänslighet. Skulle det kunna vara så att kemikalierna avges till luften i större utsträckning när elen är påslagen, än när den är avslagen - och att det är därför känsliga personer upplever obehag när stömmen är på? Har man uteslutit det?

  Jag har lite svårt att släppa detta sedan vi diskuterade elsanering och så många säger att det är psykiskt betingat. Jag tror inte på det.
   
 2. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Helt klart kan det vara som så att värme leder till att mer kemikalier avges till luften, men att detta är en "trög" process så det klaffar inte med det som många elöverkänsliga "känner", detta då de reagerar direkt när en apparat slås på och av.

  Jag tror att elöverkänslighet är psykologiskt, men att utlösande orsak kan vara både psykisk och fysisk där man sedan (felaktigt) kopplat detta till el. Stress tror jag har en stor del med detta att göra.
   
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Känner du någon som är elöverkänslig? Jag har aldrig träffat någon. Däremot tycker jag att symptomen låter precis som det jag känner av formaldehyd. Diffust, det syns inte jättetydligt men mycket obehagligt så att man måste bli av med det. Väldigt lätt att någon tror att man är galen, för det går en verkligen på nerverna.
   
 4. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Jag känner inte någon som är elöverkänslig, det närmsta jag har är min mor som är känslig mot nickel samt en del kemikalier.

  Din tanke är helt klart intressant, men de utsagor jag sett gällande elöverkänslighet "känner" folk det direkt av och på när elektroniken är igång eller inte. Elektronik som blir varmt blir det väldigt sällan direkt utan det går "långsamt", detta gör att de även svalnar långsamt. Därmed kan påslaget av kemikalier i rummet inte ske så snabbt som den elöverkänslige reagerar. (Elektronik i sig innehåller sällan kemikalier på det sättet, det är plasten som innehåller dem)

  Men låt oss säga att man är känslig mot dessa kemikalier som finns i elektronik, och att man mår bättre när man vistas i rum utan dessa, det låter fullt rimligt. Det jag påstår är den psykologiska delen är att man förknippar el med sina besvär och därmed reagerar direkt.
   
 5. T
  Husägare · Nivå 9
  Precis som @13th Marine skriver så är kemikalier, d.v.s. molekyler som behöver förflytta sig i luften en trög process och borde inte kunna vara en orsak när vi ändå pratar om i sammanhanget stora avstånd. Hade det varit mm avstånd mellan hud och kemikaliekälla så hade det säkert kunna vara snabba förlopp.

  Jag kan ingenting om elkänslighet men eftersom denna tråd känns lite öppen för allmän "spåneri" så kan man väl få dra en egen teori.
  "Där det finns el finns det alltid magnetfält i olika magnitud. Det kanske är så att el-allergiker har lyckats samla på sig en mer eller mindre samling metall (klump) i sitt öra som vid magnetfält börjar vibrera och orsaka ett störigt ljud för elallergikerna. Eller att metallklumpen dras mot en hinna eller något och på så sätt åstadkommer en reell smärta, typ en svag huvudvärk."

  Vilda spekulationer här av mig, men det finns ju fiskar i havet som kan känna magnetfält och fåglar vet ju vad som är norr och söder så de kan absolut upptäcka magnetfält. Så det kanske helt enkelt är så att några stackars satar av homo sapiens också har lyckats bli bestraffade med detta...
   
 6. J
  Medlem · Nivå 9
  Så skulle det kunna varit, men i så fall borde dessa personer kunna tala om detta i diverse vetenskapliga tester, som utförts genom åren, men i inget fall har man kunnat tala om att man känner NÄR det är påslaget. Självdiagnostiserade EMF-personer känner bara obehagen när man talar om att strömmen/magnetfältet är på. ENF-personer kan alltså inte tjänstgöra som navigatorer.

  På samma sätt kan jag erkänna att jag är rädd för sabeltandade tigrar, men bara när jag vet att det är en bredvid mig. Jag är inte rädd när jag ser en på TV, eller om jag blundar och misstänker en. Detta gör mig inte till tigerallergiker.

  Den intresserade kan läsa mer här:

  http://archive.randi.org/site/index...magnetic-hypersensitivity-still-dubious-.html
   
  Redigerat 18 jan 2017 10:57
 7. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Jag tror det är många sammantagna faktorer. Ni som är någorlunda gamla minns kanske de gamla tjock-TV-apparaterna, där det pirrade i ansiktet och kittlade i näsan om man kom riktigt riktigt nära.

  Dessa gamla TV-apparater var ju inte på så länge per dag, man satt långt ifrån och de fanns inte överallt. Sedan kom datorerna, samma teknik, men man sitter närmare skärmen och många timmar per dag. Värmen i dem torkar ut luften, vilket många naturligtvis får hudproblem av. Detta problem har minskat i och med platta skärmar, men istället har vi en massa laddare och transformatorer som har samma effekt.

  En annan bevisad faktor är lysrören, den äldre tekniken går på 50 Hz, vilket känsliga personer kan få problem med, olika ögonbesvär och huvudvärk. Problemet löses med byte till HF-teknik. 50-Hz-lamporna ger förståss extra besvär om de sitter ovanför en datorskärm som flimrar i 60 eller 72 Hz (det finns andra frekvenser).

  Ännu en faktor är laserskrivare, som sprutar ut ozon, vilket är ohälsosamt på många sätt. Ni har säkert kännt ozonlukten när en stor kontorsskrivare spottat ur sig några tusen sidor. Små hemmaskrivare är långsamma inte bara för att det är billigare, utan för att man vill minimera ozonutsläppet. Många är inte medvetna om detta, men det finns alltså riktlinjer om att större skrivare ska stå i välventilerat utrymme och att man inte ska vistas där längre stunder och det beror alltså inte på ljudnivån som många tror.

  Detta har jag själv studerat och kontrollerat på 90-talet, och problemet (utom ozon, som bara kan minskas med färre utskrifter) är som sagt på väg bort i och med modernare teknik, men kan ha ersatts av andra. Kemikalier är absolut en bov i dramat, det är jag övertygad om. Och problemet är självklart större på vintern, pga torrare luft och mindre ventilation/vädring.
   
  • Laddar…
 8. G
  Medlem Nivå 6
  Just när det gäller skrivare så brukar man inte längre rekommendera dem i ventilerade rum p g a ozon om det är moderna skrivare, de utsöndrar betydligt lägre halter i dag än förr.

  På jobbet har vi en gammal skrivare som drar ut några tusen utskrifter om dagen, ozondoften är påtaglig där. I samband med att vi hittade mögel i lokalerna och sanerade en hel del möbler hade jag en tanke på att det bara var att ställa in dem i det rummet där skrivaren stod :)
   
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Jag känner någon som är elöverkänsligt, men själv tror jag inte så mycket på det eftersom hen också tror på chemtrails och är utbränt.
  Att det kan finnas elöverkänslighet i någon form vill jag inte utesluta. Att Marlens teori med kemikalier i elektronika kan stämma håller jag också med om. Sedan finns det kemikalier i allt som kommer från Kina eftersom fraktcontainrar fylls med ett antimögelmedel.

  Mat kontrolleras regelbundet, och ändå händer det ibland att t ex ett parti honungsmeloner tas ur handeln eftersom de har för höga nivåer med besprutningsmedel, och meloner ska vara frukt som inte tar upp besprutningsmedel i fruktköttet.
   
 10. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag tror att de flesta fall av elöverkänslighet kan förklaras med följande, vetenskapligt bevisade, fenomen. Ibland räcker en av dem, ibland är det nog en kombinerad effekt. Jag försöker sätta dem i någon slags rangordning (viktigast först).

  1) Psykologiska förväntanseffekter. Dvs som nocebo (omvänd placebo). Tror man att man ska bli sjuk av el så blir man det också.

  2) Flimmer och ljusreflektioner från elektriska apparater. T.ex ljusrörsflimmer, pwm-dimmad led och blänk i datorskärmar från belysning och fönster.

  3) Störande buller, framförallt på höga och låga frekvenser.

  4) Kemikalier och andra miljöfaktorer. Kanske särskilt från mobiler.

  Jag vill dock inte utesluta direkta eller indirekta effekter av magnetfält även om det verkar vara svårt att belägga detta vetenskapligt. Det kanske kan hänga ihop med den miljö man mäter i? Hem och arbetsplats är inte samma sak som ett labb.

  Det som är tråkigt med många elallergiker är att de har bestämt sig för vad orsaken till deras högst verkliga symptom är, och i många fall skaffat sig en identitet som elöverkänsliga. Därmed verkar många stänga dörren för andra förklaringar till symptomen. Den psykosomatiska förklaringen, som jag tror är viktigast, verkar dessutom ofta tas som en förolämpning. Det blir lite sektbeteende. Dessutom "smittar" troligen detta - om en närstående anser sig vara elöverkänslig är det nog lätt för närstående att också drabbas av negativa förväntanseffekter. Det här var tydligt i tråden om elsanering. Hela familjen ansåg sig elöverkänslig. Mycket tråkigt.
   
  • Laddar…
 11. F
  Medlem · Nivå 6
  http://www.vof.se/folkvett/ar-2010/nr-2/vad-vet-vi-idag-om-eloverkanslighet/

  Dom som är pålästa om elöverkänslighet vet att det inte finns, precis som tomtar och troll =)
   
  • Laddar…
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Just vof ger jag inte så mycket för. Jag har läst diskussioner där de angriper sina motståndare, och där finns direkt mitt problem med dom: De har ett driv att övertyga att de har rätt och andra fel och de tar det väldigt personligt.
  Och då börjar vetenskap likna religion och börjar det bli läskigt.
  Vad är problemet med att inte alla tror på de senaste vetenskapliga rön. Utvecklingen och vetenskapen går framåt oavsett.
   
  • Laddar…
 13. T
  Medlem · Nivå 15
  Nån skrev: Där det finns el finns det alltid magnetfält i olika magnitud
  Detta felaktiga påstående visar ånyo att många har väldigt svårt att skilja mellan elektriska och magnetiska fält och hur allt hänger ihop tekniskt. Om man inte kan överblicka dessa enklaste grunderna kan man inte analysera problemet och bör inte spekulera i orsaken till upplevt elallergi.
   
  • Laddar…
 14. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Nu var diskussionen öppen för allmän spekulation. Se det dom brainstorming. Några ideer är intressant andra inte, men stör för guds skull inte processen.
   
 15. A
  Medlem Nivå 15
  Jag vet en person som inte tålde att sitta framför en bildskärm. Det var på tjockskärmarnas tid. Hon fick stora röda utslag i ansiktet så fort hon satt vid datorn. Tveklöst att hon hade rent fysiska besvär. Men jag fick aldrig reda på exakt vad det berodde på.

  En annan kvinna fick huvudvärk av bildskärmen. Men det visade sig efter ett tag att hon behövde glasögon.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: