Byggahus.se

En person omkom i elolycka förra året

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 361 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  44 procent av alla hemmafixare pular med elen själva, men få elolyckor bland lekmän rapporteras in till Elsäkerhetsverket. Förra året omkom endast en person i en elolycka och det var ingen hemmafixare.

  Du kan läsa artikeln här: En person omkom i elolycka förra året
   
 2. K
  Medlem · v.götaland · 220 inlägg

  krill7

  Medlem
  Då kanske det är dags att man kan få bli utbildad för att få pula hemma, bevisligen så är det ganska många som fixar med el hemma utan att det går helt åt hel*ete. Då måste det ju vara bra att man får en utbildning så det blir "godkända" jobb.

  Har inte vissa stater i USA något likande? dvs att man blir certat på visst hemmapul.
   
  Redigerat 13 jan 2016 10:59
 3. T
  Medlem · Skåne · 2 655 inlägg

  tompaah7503

  Medlem
  En snabb googling ger att cirka 1300 bränder om året är ett resultat av elfel.
  Hur många av dessa fel är ett resultat av hemmapul?

  Det dog förra året 113 personer av bränder, undrar hur många av dessa var orsakade av elfel..
   
 4. pelpet
  Medlem · Dalarna · 9 875 inlägg

  pelpet

  Medlem
  Kort svar: Noll till en personer dör av hemmapulad el.

  Varje år dör ca 13 personer i elbränder. Av dessa dödsfall så hör 13% till fel i anläggningen. Alltså 1-2 individer dör av fel i elanläggningen. Ska man göra någon slags bedömning av hur mycket som orsakas av okunnigt hemmapul resp övrigt arbete så kan det max handla om ett dödsfall per år pga hemmapul, troligen betydligt mindre.

  När det gäller övriga elolyckor så handlar det om 2-5 döda per år, de flesta är personer som klättrar på järnvägsvagnar.

  Mer info här.
   
 5. O
  Bannad · Stockholm · 7 872 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Elfel... undrar vad som döljer sig bakom den orsaken...
   
 6. S
  Medlem · Västernorrland · 5 994 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  nä jag skulle nog tro att de flesta som kopplar själva åtminstone vet vad de håller på med för stunden. Sen att utförandet kan diskuteras ibland är ju en annan sak. Kablar som hänger och lösa dosor, skarvar med sockerbitar kan ju förvisso vara "farligt" men många ggr överdrivs det. Visst "kan" det vara farligt men man ser ju många ggr tvivelaktigheter även hos elektriker om det dras nåt tillfälligt eller under byggnation.
  Den lilla promillen som inte vet vad de håller på med och ändå kopplar är nog försvinnande liten.
   
 7. O
  Bannad · Stockholm · 7 872 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Egentligen, så länge kopplingarna är korrekt utförda så spelar det ingen större roll hur kabeln är klamrad, ur säkerhetssynpunkt alltså... Bara man ser till att den är klamrad vid kopplingspunkt.
  För klamringen är framförallt bara kosmetisk... Dock är det väldigt viktigt att det är snyggt draget, men det börjar inte brinna mer.
   
 8. Mikael_L
  Medlem · 39 757 inlägg
  En snabb googling ger att över 90% av volymen av installationer sker av behöriga eller (främst) av obehöriga anställda av den behörige.

  Så det betyder att elfirmorna tar livet av över 100 personer årligen.

  Är det inte dags att vi förbjuder elfirmor?
   
  • Laddar…
 9. -RB-
  Renoverare · Skåne · 2 787 inlägg

  -RB-

  Renoverare
  Hahaha. Statistik och logisk slutsats när den är som bäst :)
   
 10. O
  Bannad · Stockholm · 7 872 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Det finns 3 typer av lögner,
  1. Lögn
  2. Förbannad lögn
  3. Statistik
   
 11. S
  Medlem · Västerbotten · 888 inlägg

  Squall Leonhart

  Medlem
  Statistik är så underbart på det sätt att man alltid kan vända på siffror till att visa precis vad man vill. Med statistik skulle fordon och Golden retreivers vara totalförbjudet och de flesta sporterna likaså. :D
   
 12. Mikael_L
  Medlem · 39 757 inlägg
  Statistik är ett underbart verktyg rätt använt. Som hjälper människan fram till rätt slutsatser.

  Den har använts till att förbättra säkerhetsarbete i flyg och vägtrafik, till att förvånansvärt väl förutsäga hur många Tiger tanks tredje riket hade kvar, till att optimera flöden och trafikmängder i all mellan godshantering och datanät.
  osv

  Men som jag låtsades använda statistik för några inlägg sedan så blir det naturligtvis pannkaka.
  Jag antar att alla insåg det skämtasamma och hoppas att det stod klart att det inte var på riktigt. ;)
   
 13. G
  Anonym

  gäst

  Anonym
  Man kanske inte skall glömma att elfel inte bara kan orsaka dödsfall
  De kan ju även orsaka allvarliga skador på organ, brännskador m.m.
  Så titta inte bara på dödsfallen.
   
 14. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 348 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Nej, men det finns inget vidare stort mörkertal där heller. Svåra brännskador (som är det enda egentliga problemet*) dyker även de upp i statistiken. Vi har ingen stor omfattning av svåra (eller andra) skador från strömgenomgång som inte leder till dödsfall. Strömgenomgång är faktiskt ganska "trevlig" som företeelse i det avseendet. De allra allra flesta fallen leder inte till något mer än en rejäl minnesbeta. Sedan så händer inte så mycket tills vi kommer in i territoriet med svåra skador och dödsfall som följd. Det finns inte mycket mellan, som med exv. trafikolyckor, med många medelsvåra skador, med stort livslångt lidande och funktionsnedsättningar. Med el så är det antingen eller. (Främst eftersom de flesta svåra olyckor inbegriper högspänningsaläggningar, där man antingen är OK, eller så blir man träffad av blixten. Fast en blixt med kräm bakom. Så det är allt eller inget. Vid lågspänningsolyckor så stannar antingen hjärtat/andningen, eller så gör den det inte. Man får sällan några stora energier överförda till den som drabbas, utan det är en mycket speciell påverkan på hjärta/lungor som är faran.)

  *) Bland elektrikerskrået så går det skrönor som säger att det finns en massa andra "magiska" problem man skulle kunna få av strömgenomgång, bla njurproblem, som skulle vara speciellt för elskador, men dessa är som sagt skrönor. De njurproblem osv. man talar om kommer som en direkt följd av en omfattande brännskada, och alla med så omfattande brännskador löper samma risk att drabbas, oavsett vad de bränt sig på. Den enda egentliga skillnaden är att man vid elbränskador kan få en djupare brännskada utan att hudlagret får samma stryk som vid andra sätt att bränna sig, men det spelar i sammanhanget ingen större roll. Visst, man får större problem med bränd muskulatur osv. men å andra sidan mindre problem med just hudskador (som är riktigt otrevliga när de är stora och djupa), så det man förlorar på det ena, det vinner man på det andra.
   
  • Laddar…
 15. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 348 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Det är ju en ofta upprepad aforism. (Fast jag föredrar Volaire: "A witty saying proves nothing"). Men jag vill ändå påpeka att det inte är sant. Vad som är sant sammanfattas bättre av ett annat amerikanskt ordspråk "Statistik ljuger inte, men lögnare gör statistik" (min översättning).

  Så, när någon använder statistik för att argumentera så gäller det att vara på sin vakt, men det är inte statistikens man skall vara på sin vakt emot, utan den som använder den.

  Statistik är en sammanfattning, och som alla sammanfattningar så försvinner det mesta av informationen, man måste alltså alltid vara på sin vakt så att inget viktigt försvinner. Jmf historien om mannen med ena handen i frysen och andra på spisplattan som på frågan om hur det går, munterat svarar att "Sett till medelvärdet så är det ganska bra!". Poängen med historien är att i just det här fallet så är medelvärdet inget bra mått på i stort sett någonting, eftersom man missar att ingångsvärdena båda är extrema, men åt olika håll. Att man sedan medelvärdesbildar temperaturen i frysen och på plattan (de varierar ju naturligtvis av en massa olika skäl) fungerar däremot alldeles utmärkt, eftersom detta medelvärde säger precis det vi vill veta: Det är alldeles för dj-la kallt, respektive varmt för att det skall vara hälsosamt, ta din Mats ur skolan och det nu med desamma.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.